Aruba ontsnapt aan Venezolaanse inval

Draai Timmermans na alarm naderende oorlogsbodems

Aruba mogelijk ontsnapt aan een gewelddadige Venezolaanse inval om spionnenchef en drugsverdachte ‘consul’ Hugo Carvajal te bevrijden.

CARACAS/ORANJESTAD – Aruba is mogelijk ontsnapt aan een gewelddadige Venezolaanse inval op het Caribische eiland om spionnenchef Hugo Carvajal te bevrijden. Na een alarm over ten minste vier Venezolaanse oorlogsbodems dicht bij de Arubaanse stranden kwam zondag laat het opmerkelijke besluit van minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) om de van drugsmisdaden verdachte vertrouweling van Hugo Chávez vrij te laten.

Hugo Carvajal met president Nicolas Maduro. Foto | EPA

Vorige week werd Carvajal, bijgenaamd ’de Kip’, nog ingerekend in opdracht van de Verenigde Staten en keurde Buitenlandse Zaken deze arrestatie goed. Tot verbijstering van Aruba maakte Timmermans zondag een draai en verleende hij de beoogde consul van Venezuela op Aruba alsnog diplomatieke onschendbaarheid. Buitenlandse Zaken bezweert dat het rust op een „strikt juridische afweging van het internationaal recht”.

Maar op Aruba bestaat het gevoel dat Nederland is gezwicht voor de spierballen van de socialistische president Maduro. Het besluit van Timmermans volgde nadat de Arubaanse kustwacht alarm sloeg over ten minste vier naderende Venezolaanse oorlogsbodems. „Dat heeft geleid tot een alarm, waarna er overleg is geweest tussen de lokale commandant van de strijdkrachten en premier Mike Eman”, bevestigt een woordvoerder van Eman.

Ook het Amerikaanse State Department erkende gisteren dat er betrouwbare aanwijzingen zijn voor zeer sterke dreigementen van de Venezolaanse regering aan Aruba en Nederland. Met Carvajal weer aan zijn zijde op maandagnacht stelde een duidelijk opgeluchte Venezolaanse president Nicoals Maduro: „We hadden een plan klaarliggen dat de spanning in Latijns-Amerika zou laten escaleren”, zonder in details te treden.

De woedende Maduro gooide vrijdag het Venezolaanse luchtruim al dicht voor vluchten van en naar Curaçao en Aruba, waardoor honderden passagiers vast kwamen te zitten. Ook dreigde de president van ons grootste buurland olieraffinaderij Isla op Curaçao, die voor zo’n duizend banen zorgt, op een laag pitje te zetten. De socialistische leider stelde „niets te schuwen”, ook militaire stappen niet, om de vertrouweling van Hugo Chávez vrij te krijgen.

In Caracas werd Carvajal, de voormalige chef van inlichtingendienst DIM, als een volksheld op het podium gehesen van het socialistische partijcongres.

Maduro dankte de „goede buur Nederland voor het moedige besluit” dat een groot regionaal conflict is voorkomen. Nederland heeft Carvajal tot persona non grata verklaard, hij mag nooit meer het Koninkrijk der Nederlanden betreden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken erkent dat op het hoogste diplomatieke niveau met Venezuela is gesproken na het signaleren van de marineschepen. „Ons is echter verzekerd dat zij terugkeerden van een oefening.” Het voorval moet volgens een woordvoerder ’helemaal los worden gezien’ van de vrijlating van Carvajal.

De diplomatieke draai valt zuur bij de Venezolaanse oppositie. Het laten glippen van grote vis Carvajal is een overwinning van de Nederlandse koopman op de dominee, foeteren critici op sociale media. Zij wijzen op de belangen van Shell in Venezuela, het land met ’s werelds grootste oliereserves, waar Shell een kleine joint venture heeft met de PdvSA, de Venezolaanse oliemaatschappij.

Bron: Telegraaf

door Kieran Kaal en Edwin Timmer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *