Aruba pakt handlanger van Chavez op

Aruba pakt handlanger van Chavez op

ORANJESTAD –  Met de aanhouding van de Venezolaan Hugo Carvajal heeft de Arubaanse politie de handboeien omgedaan bij één van de meest beruchte leden van de machtskliek rond de overleden president Hugo Chavez van Venezuela. Carvajal wordt niet alleen verdacht van drugscriminaliteit en van het martelen en vermoorden van Colombiaanse agenten, hij kent ook als geen ander de geheimen over vermeende corruptie binnen het socialistische regime in Caracas.

Dat de Venezolaanse regering wil dat Carvajal onmiddellijk wordt vrijgelaten, en dat zij de arrestatie in alle toonaarden veroordeelt, hoeft niet te verbazen. President Nicolas Maduro ziet niet graag dat Carvajal in een Amerikaanse rechtszaal begint te praten. Dat de VS, die Carvajal enkele jaren geleden al op de zogenaamde Clinton-lijst (drugshandelaren) hebben gezet, deze ex-generaal graag willen ondervragen, is al net zo logisch.

‘De Kip’

Hugo Carvajal werd geboren in 1960 en hij is vanaf het begin van Chavez’ carrière een vertrouweling van hem geweest. Carvajal, met als bijnaam ‘de kip’ vanwege zijn iele uiterlijk, stond Chavez al bij tijdens zijn militaire coup in 1992. Onder Chavez werd Carvajal benoemd tot hoofd van de Venezolaanse inlichtingendienst DIM en bleef op die plek van 2004 tot en met 2011. Begin dit jaar benoemde president Maduro de ex-generaal tot Venezolaans consul op het Caribische eiland Aruba.

Als hoofd van de inlichtingendienst DIM heeft Carvajal volgens de Verenigde Staten nauwe banden ontwikkeld met leiders van de linkse querilla-beweging FARC. Volgens Colombiaanse media zou Carvajal de marxistische terroristen aan valse papieren hebben geholpen en de FARC ook van wapens en andere hulp hebben voorzien. Via de FARC zou Carvajal eveneens steun hebben verleend aan de drugssmokkel uit de regio.

Martelpraktijken

Twee Colombiaanse militairen, Camilo González en Gregorio Martínez, die op jacht waren naar leiders van de FARC, zouden onder de verantwoordelijkheid van Carvajal in Venezuela zijn gemarteld en uiteindelijk om het leven gebracht. Diezelfde martelpraktijken werden gebruikt voor het opsporen van tegenstanders binnen het Venezolaanse regime. In de grootste Spaanstalige krant van de Verenigde Staten, El Nuevo Herald, werd de arrestatie van Carvajal gisteren groemd als ‘parel aan de kroon’ in de vervolging van Venezolaanse drugsmisdadigers.

Of Carvajal woensdag werkelijk als Venezolaans consul naar Aruba vloog is onduidelijk. De regering Maduro benadrukt dat Carvajal een diplomatiek paspoort draagt. Maar de Arubaanse minister Arthur Dowers (Justitie) stelde gisteren dat Carvajal niet als diplomaat staat geregistreerd binnen het Nederlandse Koninkrijk, en dat hij dus ook niet onschendbaar is. Toen de Telegraaf in januari berichtte over de explosieve benoeming van Carvajal als consul op Aruba, was er van een aankondiging daarvan door Venezuela bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag nog niets bekend.

De Verenigde Staten hebben twee maanden de tijd om een verzoek tot uitlevering te doen. Een Arubaanse rechter zal zo’n uitlevering nog moeten goedkeuren.

Bron: Telegraaf

door Edwin Timmer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *