32 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Aruba | Relaties

HomeLandenCuraçaoAruba | Relaties

Column Renée van Aller en John de Vries

Aruba Analyse
Relaties

Met relaties is het raar gesteld. Hoe positief de persberichten ook zijn, ondergronds bijt het. De Diario berichtte op 29 november 2014 dat premier Eman weer belang stelt in een goede relatie met Nederland(?). Blijkbaar heeft die relatie toch meer positieve elementen dan de premier de laatste maanden glashelder proclameerde. De Diario prees de uitverkoren man of the Year om de glorieuze relaties met Nederland. Dat is nieuws voor ons, evenals voor u ook? De krant verklaart niet welke grote voordelen Aruba heeft van een goede relatie met Nederland. Moet Nederland hulp verlenen met urgente leningen? Het Handboek der Voorzichtigheid van Baltasar Gracián geeft duidelijke aanwijzingen hoe iemand te behandelen, waarvan men iets wil. Verplicht uw vijanden aan u. Nu Aruba zo afdoende Nederland en de Gouverneur in een duister daglicht heeft geplaatst, zal het lang duren voor die relaties weer hersteld zijn. Daarvoor zal de regering door het stof moeten en duidelijk moeten stellen langdurig de foute strategie werd gevolgd. Het omzetten van een vijand in een vriend of omgekeerd heeft grote gevolgen die niet altijd worden ingecalculeerd.

Meer bloei dan groei?
Het is net zoiets als de berichtgeving over het regelen van het carnaval 2015 door de SAC en de SMAC. De SAC zou zijn afgedankt, maar beide organisaties zouden wel een vergunning hebben gekregen van de politie om het carnaval te organiseren. Deze week dient een kort geding van de SAC tegen de overheid. Want de advocaat van de overheid berichtte 29 november 2014 dat niemand een vergunning had ontvangen van de premier. Wij zijn nu compleet in verwarring, want wat is waarheid? Is waarheid wat de overheid als zodanig aan ons opdient, maar wat geen waarheid is in de zin zoals een gewoon mens dat opvat? We snappen ook niets meer van alle gewaagde plannen om de Bushiri weer te laten opbloeien door een nieuw hotel. Maanden boeiende berichtgeving en nu? Weer niets. De regering presenteerde langdurig nieuw politiek beleid, dat alles beter zou maken. Het magische daarvan is dat het ruimhartig erkent, dat het vorige politiek beleid averechtse effecten had en stevig afgedankt is. Beleid suggereert kracht, visie en zeggenschap, zegt Marc Chavannes in het NRC van 29 november 2014. Maar wat te doen met Bushiri, carnaval, de verhoudingen in het Koninkrijk en onze groeiende schuldenlast? Het is te hopen dat de aangepaste Arubaanse begroting 2014 geen goocheltruc is. Zoiets als het recente financiële innovatieve investeringsplan van Jean Claude Juncker, president van de Europese Commissie. Hij creëerde 315 miljard euro uit het niets. Een goed verhaal zonder basis en voorzien van een voor de burgers passende feestverpakking. Is de gepresenteerde briljante win-win-win-situatie misschien een financiële trucage? Wie de verleidingstrucs nu nog niet snapt, heeft pech.

Mediation
We verlaten ons op de onlangs overleden voorvechter van bemiddeling bij gestrande relaties, Donald Mac Gillavry. Folkert Jensma schreef er uitstekend over in genoemde NRC.

“In een NRC-interview uit 1996 noemde Mac Gillavry het huwelijk een negatief economisch systeem. ‘Mensen zijn geneigd het succes van een relatie te beoordelen op grond van wat die hun oplevert.’ Maar aandacht voor de investering was volgens hem belangrijker dan voor het rendement. Getrouwde stellen vertonen de neiging elkaar gaandeweg minder goed te gaan behandelen dan anderen. Als oefening liet hij ze wel eens ‘een lijstje maken met tien dingen waarmee je elkaar ongevraagd een plezier kan doen’. Naarmate mensen langer waren getrouwd, was dat lijstje korter.”

Vandaar dat wij groot belang hechten aan een zakelijk en rationeel lijstje voor- en nadelen van het opblazen van het Koninkrijk. Wij denken dat er afdoend iets moet gebeuren aan de verstoorde relaties in het Koninkrijk. Wij wensen een verbetering van de relaties en geen schielijke echtscheiding. De psycholoog Mac Gillavry introduceerde in 1987 echtscheidingsmediation in de advocatuur. Misschien werkt mediation ook in Koninkrijksverband.

“Hoe om te gaan met partners die een primaire behoefte hebben elkaar te kwetsen en in de weg te staan. Naar verluidt vroeg hij in een bemiddelingsgesprek waarin de man de vrouw voor ‘hoer’ uitmaakte, beleefd aan de vrouw: ‘En hoe bent u zo in dat vak terecht gekomen?’ Waarna hij haar boosheid gebruikte om het gesprek met de man op gang te brengen. Zelf noemde hij dat ‘paradoxaal interveniëren’.”

©2014 Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2014

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties