30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Aruba | Straffeloos kwetsen?

HomeLandenCuraçaoAruba | Straffeloos kwetsen?

Column Renée van Aller en John de Vries

divi-tree-aruba-300x168 - kopie
Straffeloos kwetsen?

In 1994 publiceerde de universiteit van Aruba, een cahier over politieke belediging en de rechtspraak daarover. Immers het recht van de ene burger beperkt het recht van de ander. Er worden soms hardhandig rekeningen vereffend, zoals vorige week bij Charlie Hebdo in Parijs.

Tevens werd een aantal personen vermoord die werkzaam waren in een Joodse supermarkt. Een Islamitische medewerker van de supermarkt, Lassana Bathily (afkomstig uit Mali), redde 6 klanten van de dood door hen te verstoppen. Kennelijk is er een hausse in gewelddadig optreden.

Moslims worden uitgemoord door Boko Haram in Afrika en allerlei krijgsheren hebben ook de Islam aangepast om hun macht te vuur en te zwaard op te leggen. Ook Joden moeten in toenemende mate voor hun leven vrezen. In naam van de enige ware God zijn eeuwenlang de Moslims bestreden door de Christenen. Waar is onze wederzijdse verdraagzaamheid of bestaat die niet?
Al deze ontwikkelingen leiden ertoe dat de komende tijd afzichtelijk gewelddadig optreden kan worden verwacht. Wellicht met radioactief materiaal of andere gevaarlijke stoffen, waardoor veel burgers zullen omkomen. Om de ellende enigermate binnen de perken te houden, zou het misschien verstandig zijn minder kwetsend op te treden. Want waarom mag de een alles zeggen door de vrijheid van meningsuiting, maar de ander niet?

Alle religies hebben gelijke rechten, het zijn de radicale aanhangers die menen dat hun religie de enige juiste is. Geen enkele religie kan het alleenrecht claimen. Het kwaad is dichterbij geslopen en raakt ons allemaal. Voorzichtigheid is daarom geboden en geen overhaast optreden. Haat zaaien door het eigen gelijk te benadrukken moet worden voorkomen, evenals het onheus bejegenen van vreemdelingen.

De oorzaak van deze terreurdaden is mede beïnvloed door politieke bemoeienis van het Westen in de conflicten in Irak, Iran, Afghanistan en het Middenoosten. De relatie tussen Rusland en het Westen speelt ook een rol, evenals de toenemende invloed van China.

Op het IPKO in Aruba zijn de hete hangijzers niet afgehandeld. Dat komt later (integriteit en screening). Menig werkgroep kan weer aan de slag. Maar alle leden vonden dat het IPKO geweldig is verlopen. Zijn zij de enigen?

Spanning tussen grote woorden en verstandige politiek
De eurozone heeft last van deflatie (hoge inflatie) waardoor de prijzen dalen. De werkgelegenheid neemt verder af, mede door digitalisering. De waarde van de euro is gedaald ten opzichte van de dollar. De energieprijzen dalen, maar dat is niet doorberekend aan de burger. Dalende olieprijzen zijn vooral funest voor Venezuela en Rusland. Venezuela wankelt daardoor aan de rand van een politieke en economische afgrond. China moet hulp bieden. Ook Rusland en Europa hebber het moeilijk.

“Dalende prijzen zijn vooral problematisch voor wie schulden heeft. Met de prijzen krimpt de economie. Hierdoor stijgt de schuldratio, de schuld in verhouding tot de economie. Overheden kunnen hierdoor in een vicieuze cirkel terechtkomen. Zij zien hun belastinginkomsten teruglopen terwijl de rente en aflossing gewoon doorlopen. Eén euro extra overheidsbesparingen resulteert dan in een krimp van de economie met twee euro. Hoe harder je bezuinigt, hoe hoger de schuldratio en daarmee het probleem.”

Dat stelt Rens van Tilburg in de Volkskrant van 14 januari 2015. Verwacht wordt dat de Europese Centrale Bank (ECB) binnenkort de geldpers aanzet. Het opkopen van staatsschulden door de ECB zal de economische situatie in de eurozone niet verbeteren als het volgens het Engelse en Amerikaanse model gebeurt. Het nieuwe geld komt dan niet in de economie, maar leidt tot speculatie op de aandelenbeurzen.
Het nog hoger laten oplopen van de schulden lijkt geen oplossing. Dat vindt de Arubaanse regering overigens wel, zoals bleek uit een artikel in de Diario van 12 januari 2015 onder de titel “Paisnan Europeo, incluyendo Hulanda, a anuncia cu ta bay haci loke Aruba a haci”. Het bericht meldt ook dat de economische ontwikkelingen in Aruba gunstig zijn. Daarvoor worden geen feiten, noch cijfers aangedragen.

De Arubaanse overheid heeft bovendien nooit bezuinigd. Mario Draghi de voorzitter van de Centrale Bank heeft wel allerlei projecten in de steigers gezet die moeten leiden tot economische bedrijvigheid. De benodigde miljaren ontbreken nog. Dat meldt het artikel niet. Misschien komt het geld er door het opkopen van staatsschulden door de ECB?

Het in stand houden van een werkelijkheid die niet bestaat, gaat onze bestuurders uitstekend af. Die verschillende werkelijkheden beschrijft Bert Wagendorp in de Volkskrant van 13 februari 2015. Hij schreef over de aardbevingen in Groningen door de gaswinning.

“Tot 2013 was de unanieme opvatting van de vertegenwoordigers van de betrokken organisaties dat die veiligheid van de bevolking niet van belang was.”

Hij concludeert dat onze bestuurders zo vergroeid raken met de leugens, die ze jarenlang hun kiezers als waarheid hebben gepresenteerd, dat ze niet anders meer kunnen. Nu de aardbevingen in intensiteit toenemen is er onderzoek gedaan door de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het rapport is vernietigend.

Maar minister Kamp die over gaswinning gaat, wil de gaswinning onvoldoende verminderen. Het geld gaat kennelijk boven de veiligheid van de burgers. Vanaf 1993 was al duidelijk dat er een verband was tussen gasboringen en aardbevingen.

Het duurde nog eens 20 jaar voordat de bewijzen en klachten niet langer konden worden gebagatelliseerd en getraineerd.

Een ander voorbeeld. De Nederlandse overheid was op de hoogte van het neerstortingsgevaar van vliegtuigen boven de Oekraïne. De vliegtuigmaatschappijen werden niet gewaarschuwd. Op 17 juli 2014 stortte een passagiersvliegtuig van Malaysian Airlines neer in de Oekraïne. De betreffende Boeing 777 was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, 280 passagiers en 15 bemanningsleden verongelukten.

Van angst naar zelfbeheersing
Mensen hebben rechten, maar ook plichten. Erica Verdegaal stelde ons in het NRC Handelsblad van 3 januari 2015 een aantal vragen. Bedoeld om onze angst voor de toekomst hanteerbaar te houden. Zij geeft aan dat mensen meestal geen advies willen, maar alleen bevestiging, zoals John Steinbeck (1902-1968) schreef. “A good scare is worth more to a man than good advice” concludeert ze aan de hand van romanschrijver Edgar Watson Howe (1853-1937).

Zo ontwikkelt ze drie vragen die wij omzetten naar onze overheden.

1. Is onze overheid financieel gehandicapt?
Indien onze overheid gehandicapt is door een gebrek aan baten, dan moet 2015 tot een financieel revalidatiejaar worden uitgeroepen. Dus niet langer potverteren.
2. Hoe fout zijn onze overheden verzekerd?
Hebben onze overheden wel correcte verzekeringen of potjes voor onvoorziene omstandigheden en onvoorziene claims? Hoe kunnen onze overheden de risico’s van terroristische aanslagen verminderen? En zijn er voldoende voorzieningen voor het omgaan met besmettelijke ziekten en nucleaire besmettingen? Zijn onze studenten in het buitenland passend verzekerd?
3. Zijn onze overheden psycho-financieel gezond?
“Elk mens heeft financiële eigenaardigheden. Zo associëren vrouwen geld vaak met veiligheid en autonomie, terwijl mannen guldens, dollars of euro’s vaker koppelen aan identiteit en macht. Dat betekent dat onze bestuurders het belang van geld niet ontkennen, maar ook niet overwaarderen. Geld is geen doel op zich, maar een middel om doelen en dromen te bereiken. Daarvoor is wel nodig dat onze overheden controle houden over het geld in plaats van omgekeerd.”

Onze overheden moeten geen goed geld naar kwaad geld gooien en leren te leven met de vastgestelde begroting, zoals elke onderneming. De schulden laten oplopen is geen oplossing. Zeker niet als alle baten naar rente en aflossing gaan.

Hebben alle overheden hun burgers uitgelegd dat ze minder pensioen opbouwen, maar meer belasting moeten betalen omdat ze belast worden voor het geld, dat eerst naar hun pensioen ging? Aangenaam verbloemen gaat vanzelf.

Griekenland wenst kwijtschelding van schulden. “Over zo’n afschrijving is een flinke discussie te voeren, waarbij moraliteit en pragmatisme tegenover elkaar staan.” Dat zegt Maarten Schinkel in het NRC van 2 januari 2015. “Moraliteit betekent schulden moeten worden afbetaald, klaar uit. En als de Grieken ruimte krijgen, wat dan met de schulden van de Portugezen en de eilandelijke overheden? Kunnen burgers hun schulden laten kwijtschelden? Helaas, wij moeten alles keurig afbetalen.

Op de Griekse schulden zal echter worden afgeschreven, ten koste van de nationale welvaart? Herhaling van de vernietigende, radicaliserende uitwerking van de herstelbetalingen door het Verdrag van Versailles van 1919 is ongewenst.

Kwijtschelding druist in tegen elk rechtvaardigheidsgevoel, maar door de krenkende voorwaarden kon mede de Tweede Wereldoorlog ontstaan. De opkomst van extreme partijen belooft hét thema te worden voor Europa in 2015. Voor wie zijn geschiedenis kent, wordt schuldsanering dat ook, ” besluit Schinkel.

©2015 Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2014

5 reacties

  1. Het moeilijkste is de vrijheid van meningsuiting die wij voor ons zelf opeisen, ook aan anderen te gunnen, vooral als we walgen van hun opvattingen. Aanslagen kunnen leiden tot een politiestaat waar alle rechten beperkt worden. De andere kant van de medaille kan verkeerd uitpakken. Veel landen accepteren geen kritiek op hun politieke beslissingen. Politieke partijen hebben geen goed woorden voor elkaar over. De Saoedische blogger Raif Badawi kreeg vorige week vrijdag vijftig stokslagen, omdat hij van die vrije woorden op het web had gezet, berichtte Asha ten Broeke gisteren in de Volkskrant. Hij is veroordeeld tot 1000 stokslagen. Het is niet zo simpel als het lijkt.

  2. Beste Bas; Je verhaal lijkt sterk op het dreinende westerse onbegrip voor een medemens. Ik vraag me af als ik je dagelijks enkele malen in aanwezigheid van anderen voor rotte vis zou uitmaken hoe je dan zal reageren. Het gaat er om wat je zegt en hoe je iets zegt. Vrijheid van meningsuiting wil beslist niet zeggen dat je alles zo maar kunt zeggen. Er bestaat namelijk nog een ander woord en dat is respect! Misschien weet je net als vele anderen in de westers wereld niet wat dat woord inhoud of betekend. Of kan/kon je tegen je ouders ook maar alles zeggen wat er in je opkwam. Ik denk het niet of je moet een zeer slechte opvoeding gehad hebben.
    Bij voetbalwedstrijden zie je de slogans “respect” Als een speler een scheidsrechter uitscheld wordt ie ook gestraft d.m.v. gele of rode kaart of zelfs tot het schorsen van wedstrijden. Wat bedoel je dus eigenlijk met jouw “vrijheid van meningsuiting”?

  3. Het moeilijkste is de vrijheid van meningsuiting die wij voor ons zelf opeisen, ook aan anderen te gunnen, zelfs als we walgen van hun opvattingen. Aanslagen kunnen leiden tot een politiestaat waar alle rechten beperkt worden. De andere kant van de medaille kan verkeerd uitpakken. Veel landen accepteren geen kritiek op hun politieke beslissingen. Politieke partijen hebben geen goed woorden voor elkaar over. De Saoedische blogger Raif Badawi kreeg afgelopen vrijdag vijftig stokslagen, omdat hij van die vrije woorden op het web had gezet, berichtte Asha ten Broeke vandaag in de Volkskrant. Het is niet zo simpel als het lijkt.

  4. zo maar een one-liner hier.
    waarom moeten de goeden lijden voor de kwaden.
    vrijheid van mening uiting wil inderdaad niet zeggen dat je zo maar mag kwetsen. net wat de Paus zei, maar als je wat over mijn moeder zegt dan kun je wat verwachten, dat is zijn cultuur. Zo zijn er verschillende culturen, verschillende uitingen. Het is naïef om te denken, dat de ene gelijk is aan de andere. Maar toch het is ons niet vreemd om te denken wat hij heeft of krijgt daar heb ik ook recht op.

  5. Sorry ik laat mijn vrijheid van meningsuiting niet inperken, behalve door de wet. Ik mag zeggen wat ik wil, binnen de kaders van de wet. En geen Allah Snackbar gaat daar iets in veranderen. Na ‘vrijheid van meningsuiting’ hoort géén ‘maar…’ of ‘mits…’. Dan is het geen vrijheid meer.
    En alle religies zijn even belachelijk en verdienen het om luidkeels uitgelachen te worden. En laat de rechter maar beoordelen of ik dit mag zeggen, en geen haatbaard met een kalashnikov…..

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties