30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

ArubaDushiTera | Aruba Aloë is export-hit

HomeMediaAlgemeen nieuwsArubaDushiTera | Aruba Aloë is export-hit
De werkgelegenheid van Aruba Aloë is in een jaar tijd meer dan verdubbeld.
De werkgelegenheid van Aruba Aloë is in een jaar tijd meer dan verdubbeld.

Vrijwel iedereen op Aruba kent het sap van de aloë vera plant als een probaat huismiddeltje bij jeuk, zonnebrand of andere huidkwaaltjes. Het wekt dan ook geen verbazing dat in de fabriek van Aruba Aloë de gel uit de stekelige planten wordt verwerkt in een scala van huidverzorgende producten die in de hele wereld met succes aan de man/vrouw worden gebracht. Het bedrijf is de grootste exporteur van Aruba.

Aruba Aloë is gevestigd in een bescheiden pand tussen de aloëvelden ten noorden van Oranjestad. Algemeen directeur Joshua Posner en technisch directeur Koos Veel werken daar aan de ontwikkeling van nieuwe producten en marketingstrategieën. Ze lopen over van de ambities om vanuit Aruba de wereld te veroveren. ,,We willen uitgroeien tot wat Coca-Cola is voor de Verenigde Staten en Heineken voor Nederland”, klinkt Posner overtuigend. Op de vraag of dat niet iets te hoog gegrepen is, verwijst hij naar de spectaculaire groei die het bedrijf de laatste jaren doormaakt. ,,Vorig jaar hadden we dertig medewerkers, nu ruim zeventig. En daarmee houdt het niet op.”

Aruba Aloë is het oudste productiebedrijf van het eiland. Het werd in 1890 opgericht, lang voor de komst van de olie-industrie. ,,Cornelis Eman begon met het winnen van grondstoffen uit de aloë vera. In die tijd werd vooral het extract uit de bladeren gebruikt als basis voor geneesmiddelen. Hij verscheepte tonnen van het spul over de hele wereld. Destijds was dat het enige exportproduct van Aruba”, vertelt Veel.

Het familiebedrijf bleef, overgaand van vader op zoon, lang in handen van de familie Eman. ,,Na de Tweede Wereldoorlog werd veel onderzoek gedaan naar het gebruik van aloë als basis voor cosmetica. Er werd een nieuwe fabriek gebouwd, maar kort daarna liep de vraag sterk terug door de opkomst van synthetische verzorgingsproducten. Toch wist het bedrijf te overleven, met name door veel te investeren in kwaliteit. Een gouden zet, zo is inmiddels gebleken.

Algemeen directeur Joshua Posner (rechts) en technisch directeur Koos Veel in het laboratorium
Algemeen directeur Joshua Posner (rechts) en technisch directeur Koos Veel in het laboratorium

Aruba Aloë groeide in de loop der jaren uit tot de grootste aanbieder van uit aloë gewonnen grondstoffen. Aruba Aloë werd een merknaam die tot ver over de grenzen van het Koninkrijk synoniem staat voor hoge kwaliteit. ,,Aruba biedt de ideale klimatologische omstandigheden voor de aloë die van oorsprong in Zuid- Afrika groeit. De soort grond, de droogte en de constant hoge temperatuur zijn precies goed voor de plant. Nergens ter wereld doet de aloë vera het zo goed als hier. Het is net als met druiven. Voor het beste resultaat moet je de perfecte omstandigheden hebben”, benadrukt Posner.

Veel: ,,In 1986 was toenmalig premier Henny Eman eigenaar van Aruba Aloë. Hij nam mij in dienst.” Niet lang daarna werd het bedrijf verkocht omdat de minister-president zich volledig wilde wijden aan de opbouw van zijn land dat immers net de Status Aparte had verworven. Luis Posner nam de zaak over, maar het bleef een familiebedrijf. Na honderd jaar werd Aruba Aloë nieuw leven ingeblazen. Er werd een groter bedrijfspand betrokken en de focus werd verlegd naar het bedenken van nieuwe producten. ,,Ons grootste succes in research en development is ongetwijfeld de brandwondencrème die wij hebben ontwikkeld in samenwerking met het brandwondencentrum van de universiteit van Gent. Alhydran is een heel goed product dat in Europa op de markt wordt gebracht door het Belgische Bap Medical. Het wordt met succes gebruikt bij de behandeling van brandwonden”, aldus Veel.

Vorig jaar droeg Posner senior de leiding over aan zijn zoon Joshua. ,,Tot dan toe werden onze producten vooral geleverd aan de groothandel. Mijn vader was al begonnen met verkopen via internet en het opzetten van eigen winkels op Aruba. Die lijn zet ik voort”, belooft junior. Hij intensiveerde de marketing. De gevolgen bleven niet uit. ,,De omzet heeft een enorme vlucht genomen. We verkopen heel veel online in de Verenigde Staten, Canada en Nederland. De vraag stijgt met de dag. We hebben klanten in 27 landen; dat is toch niet niks.” Ook de keuze voor eigen winkels blijkt een gouden greep. ,,We hebben nu vijftien winkels op Aruba – onder meer ook in het taxfree gedeelte van de luchthaven en de cruiseterminal – en drie op Sint Maarten.”

Algemeen directeur Joshua Posner (rechts) en technisch directeur Koos Veel in het laboratorium
Algemeen directeur Joshua Posner (rechts) en technisch directeur Koos Veel op de plantage

Aruba Aloë werkt niet alleen aan de hoogst mogelijke kwaliteit van de producten, maar besteedt ook veel aandacht aan duurzaamheid. ,,De ingrediënten zijn allemaal natuurlijk en zuiver plantaardig. Onze producten worden getest zonder dat er dierproeven aan te pas komen. En alle verpakkingen zijn gemaakt van volledig gerecycled materiaal”, aldus Posner. De onderneming zoekt vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid ook steeds naar lokale partners voor de toelevering van benodigdheden. ,,Zo wilden we tassen laten maken om cadeau te geven aan klanten. De opdracht wilden we graag aan een lokaal bedrijf gunnen, maar dat kon een order van die omvang niet aan. Dat heeft ons op het idee gebracht om kleine lokale bedrijfjes te gaan ondersteunen zodat ze zich kunnen ontwikkelen en in de toekomst wel dit soort orders aankunnen. Verder wordt in al onze winkels muziek gedraaid van lokale musici, gebruiken we werk van Arubaanse ontwerpers, krijgen we regelmatig schoolklassen op bezoek in ons museum en ondersteunen we een aantal maatschappelijke organisaties.”

Dat museum staat – van maandag tot en met zaterdag – ook open voor toeristen. Een bezoek begint met een audiovisuele presentatie waarin de historie wordt belicht. Daarna kan men op eigen gelegenheid of met uitleg van een gids een rondwandeling maken over de aloëplantage om te zien hoe de plant wordt geoogst. In de fabriek kan de verwerking van het sap uit de aloëbladeren in verschillende stadia worden gevolgd totdat de gel verwerkt in verschillende eindproducten verpakt wordt en gereed wordt gemaakt voor verzending naar afnemers waar dan ook ter wereld.

Het succes is voor Posner en Veel een stimulans om er nog harder tegenaan te gaan. ,,Het leuke van aloë is dat je het in enorm veel producten kunt gebruiken. De mogelijkheden zijn oneindig”, stelt Veel enthousiast vast. Posner staat een keten van winkels in de Verenigde Staten voor ogen. ,,We willen de grootste onderneming van Aruba worden, met internationale vertakkingen. Wat we nu zijn, is slechts het begin.”

Aruba Aloë heeft ook een winkel in Nederland, in de Runstraat in Amsterdam.

I: www.arubaaloe.com

Bron: ArubaDushiTera

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties