28 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

ArubaDushiTera | Watervlug eilandhoppen

HomeLandenArubaArubaDushiTera | Watervlug eilandhoppen

Fast Ferry ABC-eilanden

Statenlid Andin Bikker van Partido Democracia Real is een van de trekkers van het plan
PDR Statenlid Andin Bikker is een van de trekkers van het plan | Foto ADT

Een snelle veerbootverbinding tussen Aruba, Bonaire en Curaçao zal een positieve bijdrage leveren aan de economische ontwikkeling van de eilanden.

Statenlid Andin Bikker van Partido Democracia Real is een van de trekkers van het plan waarvan de haalbaarheid op dit moment wordt onderzocht.

,,Als de eilanden met elkaar verbonden zijn door een fast ferry die tweemaal per dag mensen, voertuigen en goederen transporteert ontstaat er schaalvergroting die tot nieuwe bedrijvigheid kan leiden. De komst van een dergelijke dienst is een stap dichterbij gekomen nu ook de Bovenwindse eilanden interesse hebben voor een onderlinge veerverbinding”,

aldus Bikker. Eind vorig jaar is opdracht gegeven voor een haalbaarheidsstudie. Die wordt verricht door de groep Ferry Onderzoek Inter Caribbean Express en betaald door de ABC-eilanden gezamenlijk. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag of een watersnelweg zoals tussen de Canarische Eilanden ook in het Caribisch deel van het Koninkrijk toepasbaar is.

,,Het gaat om een inventarisatie van de randvoorwaarden waaronder een dergelijke ferrydienst kan opereren. Een snelle turnaround op ieder eiland is noodzakelijk. De boot moet in dertig minuten gelost en geladen zijn. Een vereiste is ook dat de tickets betaalbaar zijn. De gedachten gaan uit naar tien dollar voor een enkele reis per persoon en 25 dollar voor een auto.”

Ferry
Fast Ferry ABC-eilanden | Foto ADT

 

De vaartijd van Aruba naar Curaçao zal iets meer dan twee uur bedragen waarna het nog een goed uur is naar Bonaire.

Het onderzoeksbureau Icasus voert gesprekken met onder meer douane- en immigratiediensten van de eilanden en de Koninklijke Marechaussee.

,,Het doel is in kaart te brengen wat nodig is op het gebied van wetgeving en beleid”,

licht projectmanager Zairo Ruiz van het ontwikkelingsfonds Fondo Desaroyo Aruba toe dat het onderzoek begeleidt. Ton Jansen van Icasus:

,,Het is de bedoeling dat je straks voor relatief weinig geld heen en weer kan. Het maatschappelijk effect van meer verkeer tussen de eilanden zal groot zijn. Het wordt bijvoorbeeld mogelijk om op het ene eiland te wonen en op het andere te werken, te studeren of een medisch specialist te bezoeken.”

Ook de Bonaireaanse gedeputeerde van Economische Zaken Clark Abraham is positief over het project: ,

,De totstandkoming van een fast ferry-service kan een belangrijke impuls geven aan de economische ontwikkeling van Bonaire. Er zal sprake zijn van een flexibelere vrachtaanvoer. Ik verwacht dat er nieuwe bedrijvigheid ontstaat, met bijbehorende werkgelegenheid. Ook voor het toerisme kan het relevant zijn. Toeristen kunnen makkelijker op één dag een ander eiland bezoeken. Het is geen alternatief voor de luchtvaart, maar wel een mooie aanvulling.’’

Bikker deelt die visie:

,,Samen kun je een schaalgrootte bereiken waardoor het voor bepaalde ondernemingen aantrekkelijk kan zijn zich op een van de eilanden te vestigen. Een bedrijf als Ikea komt nu echt niet naar Aruba, maar misschien wel als het eenvoudig en voordelig is voor inwoners van Bonaire en Curaçao om hier te komen winkelen en ze hun aankopen veel makkelijker mee terug kunnen nemen dan wanneer je op het vliegtuig bent aangewezen.”

Binnenkort zijn de rapporten klaar en is het aan de regeringen om het groene licht te geven voor een openbare aanbesteding.

Statenlid Bikker heeft nog meer wensen om barrières in het Caribisch deel van het Koninkrijk te slechten.

,,Veel mensen worden na hun vakantie onaangenaam verrast met roamingkosten waardoor hun vakantie extra duur uitvalt. Veel van die kosten hebben te maken met dataverkeer dat je niet zelf in de hand hebt. Als je in het buitenland even je telefoon aanzet komt er meteen van alles binnen. Daarvoor krijg je vervolgens een gepeperde rekening.”

Tijdens het jaarlijkse congres van Parlatino is een resolutie aangenomen waarin de parlementen hun regeringen oproepen werk te maken van het verlagen van de roamingkosten in Latijns-Amerika. Ook de International Telecom Union heeft een aanbeveling aangenomen om te streven naar verlaging van de roamingkosten.

Dat dit soort overeenkomsten tussen landen mogelijk zijn blijkt uit de roamingverordeningen van de Europese Unie en van de Andino-landen (Bolivia, Colombia, Equador, Peru). Naar verwachting zal met ingang van juni 2017 de Europese Unie één roaminggebied vormen waardoor in alle lidstaten dezelfde tarieven zullen gelden.

Bikker wil de mogelijkheden van een roamingovereenkomst voor de Caribische regio laten onderzoeken.

,,Het is een lastige materie want er is geen sprake van gelijkwaardige markten. We moeten stapsgewijs beginnen. Eerst binnen het Koninkrijk, daarna de regio en uiteindelijk het hele Amerikaanse continent”.

Bikker heeft de volksvertegenwoordigers van de landen van het Koninkrijk der Nederlanden mee. Die hebben tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg besloten de regeringen te vragen een inventarisatie te maken van alle aspecten die een rol spelen bij de roaming binnen het Caribisch deel van het Koninkrijk.

,,Goede en voordelige telecommunicatie past in het kader van de intensivering van economische samenwerking waartoe ook een fast ferry en directe luchtverbindingen tussen de eilanden behoren”, aldus Bikker.

Bron: Aruba Dushi Tera

9 reacties

  1. Helemaal mee eens JC, je bent wat je denkt (quote van Buddha). het is goed als het eens grondig wordt onderzocht. Je kunt denken aan publiek-private samenwerking (geldt trouwens ook voor het vervoer door de lucht). Terwijl de relaties en gedachten vrijelijk de wereld over kunnen via internet, blijven de eilandbewoners geïsoleerd als er niets wordt ondernomen.

  2. Zal ik dan maar uitleggen waarom dit nooit iets gaat worden ?
    Het is eigenlijk heel simpel. Dit deel van de Caribische zee kenmerkt zich door een extreem korte, maar hoge golfslag. Daardoor heb je zeer sterke en grote schepen nodig om hier, dag in dag uit, ingezet te kunnen worden. Deze zeegang is funest voor alles wat onderhoud nodig heeft, het trilt allemaal kapot.
    Daar bovenop zijn de meeste passagiers niet gewend aan deze zeegang, worden zo ziek als een hond en de enige manier om dit enigzins op te lossen is door het schip groter te maken. Een groter schip betekent hogere kosten en dus een hogere bezettingsgraad (oftewel meer passagiers) noodzakelijk om uit de kosten te kunnen komen en daar zit de bottle neck……………zoveel passagiers zul je niet kunnen vinden op de eilanden. Er gaan geen honderden passagiers heen en weer tussen de eilanden iedere dag.
    Wanneer je kijkt naar de service tussen de eilanden in Griekenland, Kroatië, Italië dan zul je vinden dat al die lijnen in het laagseizoen hopeloos verliesgevend zijn. Alleen in het toeristenseizoen kan men kostendekkend draaien, daarbuiten is het een money drain.
    Koppel dit aan de mentaliteit op deze eilanden, een mentaliteit van veel geld opstrijken, geen onderhoud plegen, weinig professionaliteit en vooral veel praatjes, dan weet je dat dit absoluut niet kan werken.
    Kortom, niet aan beginnen dus.

  3. WAAROM MOETEN ER ALTIJD AUTO’S MEE ?
    (ERVARING BRESKENS-VLISSINGEN)
    ALLEEN PASSAGIERS IS VEEL MAKKELIJKER,SNELLER EN GOEDKOPER ! NET ALS MET HET VLIEGTUIG!
    DE KOSTEN VOOR EEN OVERTOCHT KUNNEN DAN CONCUREREN MET DE HUIDIGE VLIEGKOSTEN !
    UITZONDERING MOET NATUURLIJK WEL DE AMBULANCE ZIJN,DEZE IS DAN OOK SNELLER b.v OP CURACAO

  4. Helemaal mee eens. Toch moet dit project in een ander daglicht geplaatst worden. Er bestaan al onderzoeken over een waterbrug tussen de eilanden. Ook dient het een private onderneming te zijn en geen politieke lobby. Vanuit dit daglicht kan opbouwend commentaar gegeven worden.

  5. Zoals helaas op de eilanden te vaak gebeurt staan de beste stuurlui aan wal klaar om naar Nederlands gebruik een positief idee van zuur commentaar te voorzien.
    Door er op voorhand al vanuit te gaan dat het nooit wat wordt, wordt nooit wat wat.
    Er wordt een haalbaarheidsonderzoek gedaan namens de drie betrokken landen. Dat alleen al verdient een positieve bejegening, want
    1) Er is kennelijk bereidheid tot samenwerking tussen Curacao, Aruba en Nederland.
    2) Er wordt niet over één nacht ijs gegaan, er vindt degelijk onderzoek plaats waardoor de kans op succes wordt vergroot.
    3) De heer Bikker laat zien dat je in de oppositie – zelfs met een eenmansfractie – wel degelijk een constructieve bijdrage kan leveren en is daarmee een prijzenswaardig voorbeeld voor andere oppositiepartijen op de eilanden.
    4) Mocht uit het lopende onderzoek blijken dat het niet haalbaar is, dan zou dat jammer zijn, maar dat is nog altijd beter dan het niet te onderzoeken of – zonder onderzoek – op hoop van zegen van wal te steken en te zien waar het schip strandt.

  6. Al jaren verschijnen deze blijde boodschappen. Maar het wordt nooit wat. Waarom niet, is ons onduidelijk. Wat meer feitelijke informatie waarom het nu wel zou lukken, zou zéér welkom zijn. Niet alleen mooie woorden, maar liever mooie daden! Zoals met de ontbrekende DigiD. Renée van Aller & John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties