Asjes hekelt ‘leugens’ van MFK

Asjes hekelt ‘leugens’ van MFK. Foto | Persbureau Curaçao

Asjes hekelt ‘leugens’ van MFK. Foto | Persbureau Curaçao

WILLEMSTAD — Premier Ivar Asjes (PS) liet zich gisteren zeer kritisch uit over de handelwijze van de MFK-fractie in de Staten. Volgens de premier zou de oppositiefractie liegen, door te stellen dat er een bedrag van 1,2 miljoen gulden aan een politiek vriendje zou zijn gegeven om een rapport over het nationaal sportinstituut op te stellen, terwijl er al in 2012 een dergelijk rapport zou zijn opgesteld.

Verschillende vertegenwoordigers van de MFK haalden gisteren uit naar de manier waarop de regering de Fundashon Instituto Nashonal di Deporte Kòrsou (FINDK) wil oprichten. 

Er werd gesteld dat er in 2012 al een rapport over de oprichting was opgesteld, dat 30.000 gulden zou hebben gekost, terwijl de regering nu 1,2 miljoen gulden aan gemeenschapsgeld wil uitgeven voor wederom een rapport over hetzelfde onderwerp. Zij eisten dat het geld teruggestort zou worden. Asjes wees de beschuldigingen van de MFK volledig van de hand.

Hij sprak van continue, flagrante leugens van de MFK.

De premier benadrukte dat het bedrag van 1,2 miljoen gulden afkomstig is van financieringsinstituut Usona. Dit bedrag is bestemd voor het opzetten van sportbeleid voor Curaçao. Asjes greep terug naar het rapport van 2012 om aan te geven dat indertijd was afgesproken dat er een externe consultant zou worden aangetrokken om het sportinstituut op te zetten, maar dat dit nooit was gedaan.

Bij zijn aantreden besloot de premier om het traject op te pakken. In samenspraak met Usona werden acht consultants aangeschreven. Het betreft hierbij consultants waarmee Usona een relatie had. Vanuit deze acht werd het bureau van Gabi da Costa Gomez uitgekozen.

Hij zal als trekker en interim- directeur van FINDK op gaan treden. Met hem is overeengekomen dat hij FINDK gaat opzetten. In dit kader is afgesproken dat hij 25 specifieke acties zal moeten ondernemen. Het gaat hierbij om het opstellen van een businessplan, de organisatiestructuur en het huisvestingsplan voor FINDK.

Asjes gaf verder aan dat Usona het bovengenoemd traject heeft goedgekeurd. Hij sprak ook tegen dat Da Costa Gomez een bedrag van 1,2 miljoen gulden zou hebben gekregen. Het zou gaan om een bedrag van 688.500 gulden.

De rest zal worden besteed aan vormingstrajecten voor lokale sportleiders, terwijl wat overblijft mogelijk gebruikt zal worden voor subsidies voor FINDK. De MFK-fractie accepteerde de uitleg van Asjes niet. Gilmar ‘Pik’ Pisas stelde dat de partij zich baseerde op documenten. Aan het eind van de vergadering diende de partij een motie in, waarin werd gesteld dat de regering duizenden guldens wil gebruiken om wederom een rapport over een nationaal sportinstituut op te stellen.

Dit geld moet de regering terugstorten, zodat het aangewend kan worden voor de sportieve vorming van lokale jongeren. De motie werd door PS-Statenlid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe omschreven als ‘zinloos’. Het werd door een coalitiemeerderheid met steun van de PAR weggestemd met dertien stemmen tegen en zeven voor.

Naam

Het bestuur van sportstichting Sedreko heeft de namen Nationaal Sportinstituut en Instituto Nashonal di Deporte al vorig jaar officieel laten registreren. Dit staat vermeld in een brief die het bestuur gisteren naar de regering heeft gestuurd. De brief werd gisteren tijdens een openbare vergadering van de Staten over het sportbeleid van de regering bekendgemaakt door MFK-leider Gerrit Schotte.

Premier Ivar Asjes (PS) stelde kennis van de brief te hebben genomen, maar omschreef Schotte als ‘woordvoerder’ van het Sedreko-bestuur. De regering zal zich gaan buigen over de brief, aldus de premier gisteren.

Bron: Amigoe

3 Reacties op “Asjes hekelt ‘leugens’ van MFK

  1. Amen..

  2. Abraham Mossel

    Jasjes is bijna net zo erg als onze psychologishe, en pathologische beroeps leugenaar Gerrit de Raaf zij zijn beide verslaafd aan macht wellust, de één met hulp van de maffia en de andere probeert aan alle kanten zijn zin door te drammen in zijn eentje, beide deugen nog niet voor 5 centimeter.

  3. Ach Asjes, je weet toch zelf ook best hoe het werkt bij de MFK, je hebt er dapper zelf aan meegedaan tot en met het zo goed als buiten werking zetten van de democratie om ze maar in het zadel te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *