Asjes in dialoog met pers

Tijdens persconferenties met de premier mogen telkens maar 2 vragen worden gesteld en moet de pers zich aan een eenzijdige gedragscode houden

Tijdens persconferenties met premier mogen telkens slchts 2 vragen worden gesteld, sluit Asjes pers uit en moet de pers zich aan een eenzijdige gedragscode houden. Foto | Persbureau Curaçao

Willemstad – Premier Ivar Asjes (Pueblo Soberano) zal komende maandag om 9.00 uur aan tafel zitten met de pers. Hierbij zullen de verschillende pijnpunten van vertegenwoordigers van de media, zoals aangegeven in een brief aan de minister-president, worden besproken.

Leden van de pers hebben afgelopen dinsdag een brief gestuurd aan Asjes waarin zij aangeven zich belemmerd te voelen in het uitoefenen van hun beroep. De minister-president heeft vorige maand een gedragscode geïntroduceerd die tijdens de persconferenties in Fòrti moet worden gehanteerd. In deze gedragscode wordt aangegeven wat de journalist die de persconferenties bezoekt mag dragen, hoe hij zich moet gedragen en hoe hij de minister(-president) moet aanspreken.

In de brief, die dinsdag naar de premier is gestuurd, wordt aangegeven dat de regering met het invoeren van de gedragscode zelf afbreuk doet aan ‘wat de media is, betekent en uitdraagt’.

,,De nieuwe opgelegde regels creëren voor journalisten een situatie waarin het uitvoeren van hun belangrijkste taak – het verzamelen, analyseren, onderzoeken en publiceren van nieuwsfeiten – wordt belemmerd. Daarbij is er met deze eenzijdige opgelegde ‘manier van handelen’ geen sprake van het uitgangspunt van ‘samen het volk op een transparante en correcte wijze tijdig te kunnen informeren’.”

De gedragscode van de regering kwam vlak nadat een verslaggever tijdens een persconferentie door de premier werd verzocht om de zaal te verlaten, nadat deze ‘een suggestieve vraag had gesteld’.

Vervolgens kreeg de journalist ook te horen dat hij voor de komende twee persconferenties geen uitnodiging zou ontvangen.

Tijdens een persconferentie van Asjes en PdVSAtopman Asdrúbal Chávez vorige week mochten alle leden van de pers gezamenlijk maar twee vragen stellen aan beide gezagsdragers.

Tijdens de persconferentie met de premier en de Nederlandse minister Frans Timmermans Buitenlandse Zaken deze week gebeurde hetzelfde. De leden van de pers hopen, door in dialoog te treden met de premier, tot een code te komen die goedkeuring van alle partijen kan dragen.

,,Het zou zelfs wenselijk zijn wanneer een overleg tussen de overheid en pers over deze code zou plaatsvinden. Zulks kan alleen maar ten goede komen van de uitvoering van ons beroep, uw functie en die van de regering.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *