Asjes stopt sms-loterij

Onderzoek naar betrokkenheid van overheids-nv UTS

wega di numberWillemstad – ,,Smsloterij is illegaal op Curaçao. Het vindt plaats, maar er is nooit een vergunning voor gegeven. Daarom heeft deze regering besloten er een eind aan te maken.” Dat zei minister-president Ivar Asjes gistermiddag tijdens de wekelijkse persconferentie van de ministerraad.

Asjes zegt zich te baseren op juridische adviezen van de overheid.
Hij geeft gevolg aan een uitspraak van de rechtbank, ruim vier maanden geleden, waarin de overheid werd gevraagd een standpunt in te nemen in deze zaak.
De zaak is opmerkelijk omdat Robbie’s Lottery al jaren samen met overheids- nv UTS het kopen van nummers aanbiedt via sms.
Nadat een ander gokbedrijf ook om een vergunning vroeg, meldde toenmalig minister-president Gerrit Schotte een jaar geleden dat er nooit een vergunning was gegeven voor sms-loterij.
Uit de daarop aangevraagde rechtsgang bepaalde de rechtbank in maart van dit jaar dat er onduidelijkheid bestaat en de overheid een standpunt moet innemen.

,,Alles wat illegaal is, mag niet.
Vandaar onze beslissing.
We gaan via advertenties in de media aangeven dat de sms-loterij wordt gestaakt en gebruiken daarvoor een overgangsperiode van drie maanden.
Daarna ontwikkelen we een beleid over sms-loterij.
Daarbij kijken of het in de toekomst wel legaal zal mogen worden gehouden of dat we er helemaal mee stoppen.”

Belangrijk bezwaarpunt dat Asjes heeft, is dat via sms-loterijen er geen controle is of minderjarigen gokken.

,,Als mensen daadwerkelijk zelf een lotje kopen bij een van de vele nummerkantoren ziet de verkoper of iemand meerderjarig is, via sms kan dat nu nog niet.”

Een ander groot bezwaar is dat er geen goed toezicht is op het betalen van ob over de verkochte nummers.

,,Loterijbedrijven moeten belasting betalen.
Op dit moment hebben we geen informatie dat er over de sms-loterij belasting is betaald.
We gaan dat onderzoeken en nemen stappen om de belasting alsnog te krijgen als er nooit is betaald.
Curaçao wil alle belasting die betaald moet worden.
Dat kunnen we goed gebruiken.”

Aan de zaak zitten enkele pikante aspecten.
Zo is Robbie dos Santos eigenaar van Robbie’s Lottery.
Dos Santos is één van de geldschieters van de MFK, de partij van oud-premier Schotte en broer van oud-minister van Financiën George Jamaloodin (MFK).
Verder is overheids-nv UTS bij de zaak betrokken.
Asjes laat uitzoeken in hoeverre de overheidsnv betrokken is bij illegale activiteiten en in hoeverre bestuurders daarvoor aansprakelijk kunnen worden gesteld.

,,Wellicht dat de directeur of de Raad van Commissarissen schuldig is aan het feit dat ze zijn begonnen aan een business met een ander bedrijf zonder dat ze hebben gekeken of er een vergunning voor is afgegeven.
Dat zoeken we uit.”

Want dat vindt Asjes, naast het feit dat jongeren via de sms-loterij illegaal kunnen gokken, heel bezwaarlijk: er is nooit een vergunning uitgegeven en toch is de sms-loterij begonnen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “Asjes stopt sms-loterij

  1. Philippe Maaskant

    Illegaal, in strijd met de wet dus, maar omdat de politiek is betrokken gaan we dit soepel regelen. Of mogen we aannemen dat de regering aangifte gaat doen van deze wetsovertredingen en vervolging gaat eisen. Niet met twee maten meten svp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *