AV | Verdachte Mexicaan klant bij Amsterdams trustkantoor

Via brievenbusmaatschappijen op Curaçao en in Panama was omstreden politicus Oscar Lara uit Sinaola eigenaar van het Amsterdamse bedrijf Riana International

Bij het Amsterdamse trustkantoor BK Group stond jarenlang een omstreden Mexicaanse oud-politicus als klant in de boeken. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het witwassen van Mexicaans drugsgeld. 

BK kwam eerder in opspraak wegens banden met twee Oekraïense broers die op een Europese sanctielijst staan.

Volgens NRC was het voor omstreden buitenlandse politici eenvoudig om klant te worden en te blijven bij BK, waar voormalig voorman van de vereniging voor effectenbezitters Peter Paul de Vries grootaandeelhouder is. Dat gold ook voor voormalig lokaal politicus en vastgoedondernemer Oscar Lara, die afkomstig is uit deelstaat Sinaloa. Daar is ook het door drugsbaron El Chapo geleide kartel actief.

Eersteklas witwasrisico

Via brievenbusmaatschappijen op Curaçao en in Panama was Lara eigenaar van het Amsterdamse bedrijf Riana International. Bij BK ontstond twee jaar terug paniek over Lara, omdat hij door het Amerikaanse ministerie van Financiën was aangemerkt als eersteklas witwasrisico. Het trustkantoor deed een onderzoek en daaruit bleek dat de papieren van Riana International niet compleet waren: zo ontbraken er bankgegevens. Tot op heden heeft BK niet veel succes gehad met het aanvullen van de dossiers.

Tarieven opgeschroefd

Volgens NRC was BK-directeur Gejo Kamp vooral bezig met de vraag hoe hij geld kon verdienen aan de Mexicaan en werden de tarieven opgeschroefd, in plaats van de relatie beëindigd. “Ik verwacht dat de klant toch nergens anders heen kan en dus aan ons vast zit. Ik ben bereid om te overwegen onze diensten voort te zetten maar dit zou dan heel goed betaald moeten worden”, citeert de krant een interne mail.

De banden met Lara worden in maart van dit jaar alsnog verbroken als blijkt dat een Spaanse rechter onderzoek doet naar mogelijke banden tussen de Andorrese BPA bank (waar Lara tien miljoen dollar heeft geleend) en het Sinaola-drugskartel.

BK Group zou ook Zuid-Amerikaanse topvoetballers als Ángel di María en Luis Suárez hebben geholpen bij het wegsluizen van hun sponsorinkomsten naar belastingparadijs Panama.

Bron: NRC.nl/AcountancyVanmorgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *