AVC | Alcohol, snelheid en gordel blijven dodelijke boosdoeners

Dick Drayer

Ongeluk Kaminda Rignald Recordino | Extra

Het jaar 2018 is net zo dodelijk als de twee jaren ervoor: opnieuw komen achttien mensen in het verkeer om het leven. Net als in 2016 en 2017.

Twaalf van de achttien doden verongelukken in de avond of nacht. In bijna alle gevallen (13 van de 18) speelt alcohol een rol. Net als snelheid. Ook het niet dragen van de autogordel blijkt in veel gevallen mede oorzaak. De meeste slachtoffers (10) zitten in de leeftijdscategorie tussen 25 en 50. Twee motorrijders komen om en drie voetgangers. Dertien slachtoffers besturen een auto of zitten in de passagiersstoel daarnaast.

De politie en het Openbaar Ministerie zeggen meer en strenger te controleren. De cijfers van verkeersdoden zijn statistisch te klein om die belofte te meten. Maar zolang snelheid en alcohol niet tot het controle instrumentarium behoort, zal 2019 net zo’n jaar worden als 2018, 2017, 2016, 2015 en alle jaren daarvoor.

Blijkbaar is dat aantal acceptabel….

1/2 – Zondag 7 januari: Seru Fortunaweg 
Erwin Severino Djaoen (70)/Harold Benito Djaoen (69). Mannen. Voetgangers. Curaçaoënaars. Nacht.
Vermoedelijk Alcohol, hoge snelheid

Twee mannen worden bij het oversteken geschept door een auto. Dat gebeurt op de Seru Fortunaweg. Zij zijn op slag dood. Erwin Severino Djaoen haalt daarmee net niet zijn 71e verjaardag, een dag later. Het tweetal was zondagavond uit de auto gestapt en wilde de straat oversteken om naar een snèk te gaan. Wat exact tot de aanrijding heeft geleid, wordt nog onderzocht, zo meldt de politie.

Wel wordt aangegeven dat de bestuurder van de betreffende auto een vrouw was. Bij aankomst van de politie werd één van de slachtoffers liggend op de grond aangetroffen en het andere slachtoffer door de voorruit van de auto die hem had aangereden.

3 – Zaterdag 27 januari: Gosieweg
Eugene Anita (45). Man. Automobilist. Curaçaoënaar. Nacht.
Alcohol, hoge snelheid, geen gordel.

De 45-jarige op Curaçao geboren Eugene Jeffrey Julian Anita, overlijdt een dag nadat hij bij een inhaalmanoeuvre ernstig gewond raakt. Rond vier uur in de nacht van vrijdag op zaterdag 27 januari rijdt het slachtoffer op de Gosieweg richting Rio Canario. Hij wil links afslaan om de Mon Reposweg in te gaan. Op het moment dat Anita linksaf wil slaan, komt er een auto met hoge snelheid vanuit tegenovergestelde richting. Die haalt verschillende auto’s in en botst frontaal op de auto van Anita. Vijf mensen raken gewond, drie mannen en twee vrouwen. De brandweer is lang bezig om twee slachtoffers te bevrijden uit zijn auto, daaronder ook Eugene Anita, die een dag later bezwijkt aan zijn verwondingen.

4 – Vrijdag 9 maart: Cocolodoweg
Marcel Reginald Walle (61). Man. Automobilist. Curaçaoënaar. Nacht.
Alcohol, hoge snelheid, geen gordel.

Een botsing tussen twee auto’s op de Cocolodeweg, in de wijk Montana kost in de nacht van donderdag 8 en vrijdag 9 maart het leven aan Marcel Reginald Wallé. De 61-jarige Curaçaoënaar overlijdt ter plekke. Marcel Wallé komt uit de richting van Rooi Santu en rijdt vanaf de Kaminda Jose C. Anthonia de Cocolodeweg op. Daar wordt hij verrast door een tegenligger die op de verkeerde weghelft rijdt. Een frontale botsing is het gevolg. Uit onderzoek blijkt dat de chauffeur van de tegemoetkomende auto, een 64-jarige Nederlander, onder invloed van alcohol was.

5 – Zaterdag 7 april: Winston Churchillweg
Raïsha Offerman (26). Vrouw. Passagier. Curaçaose. Nacht.
Alcohol, hoge snelheid, geen gordel.

In de nacht van vrijdag op zaterdag 7 april komt de 26-jarige Raïsha Rationella Offerman als
gevolg van een nekbreuk om het leven in het verkeer. Zij zit voorin op de passagiersstoel van een rode Ford Focus, die op de Winston Churchillweg rijdt in de richting van Rio Canario. Op de achterbank zitten nog twee passagiers. Een 27-jarige bestuurder van een zwarte Scion rijdt in de richting van Santa Maria en komt door nog onduidelijke redenen op de linkerweghelft terecht. Daar knalt hij bovenop de Ford. Alle vier inzittenden van de Ford raken gewond.
De 27-jarige bestuurder van de Scion komt er nagenoeg zonder kleerscheuren vanaf.

De politie onderzoekt het ongeluk nog nader, mede omdat een van de vier slachtoffers die in de auto bij Offerman zaten, iets verstopt onder een dichtbij staande kliko. Daar wordt door de politie een pistool van het merk Glock inclusief patronen gevonden.

6/7 – Zondag 8 april: Weg naar Soto
Michael Clement Mercera (45) – chauffeur/Jurensly Isebio (33) – passagier. Mannen. Curaçaoënaars. Nacht.
Vermoedelijk alcohol, hoge snelheid, geen gordel.

De politie tast nog in het duister over de toedracht van een verkeersongeluk waarbij twee mannen omkomen. De auto waarin zij zitten is geperforeerd door kogels. Het ongeluk vindt zondag plaats om half twaalf. Bij Helfrichdorp in de buurt van Sta. Cruz. Bij aankomst ziet de politie dat de auto tegen een boom is geknald. De autoriteiten gaan er voorlopig van uit dat de chauffeur de macht over het stuur heeft verloren. De auto moet daarna tegen een verkeersbord aangereden zijn en van de weg afgeraakt. Om vervolgens tegen een lichtmast te knallen en daarna tegen een boom. Bij de botsing raakt de chauffeur bekneld in de auto. De passagier loopt letsel aan zijn nek op. De bestuurder blijkt een schotwond te hebben aan de linkerkant van zijn lichaam. In de buurt van de plek van het ongeluk, heeft de politie hulzen gevonden.

8 – Zondag 6 mei: Kaminda Mitologia
Otmar Francisca (44). Man. Automobilist, Curaçaoënaar. Nacht.
Vermoedelijk alcohol, hoge snelheid, geen gordel.

Bij een frontale botsing op de kaya Mitologia, vlak bij de Aloë Vera-farm, overlijdt Otmar Francisca achter het stuur. De chauffeur van een andere auto, een pick-up raakt ernstig gewond. Ooggetuigen meldden dat de pick-up door nog onbekende oorzaak op de verkeerde weghelft kwam en toen frontaal op de auto van Francisca botste.

9 – Zondag 29 juli: Kaminda Rignald S. Recordino
Gracia Hyppolite (47). Vrouw. Haïtiaanse. Nacht.
Vermoedelijk alcohol, hoge snelheid, geen gordel.

Gracia Hyppolite verliest in de nacht van zaterdag op zondag 29 juli om vooralsnog onbekende redenen de macht over het stuur. Ze rijdt de weg af en knalt tegen twee lantaarnpalen aan. Gracia rijdt met haar auto op de Kaminda Rignald S. Recordino in de richting van de Sta. Rosaweg. Door de impact van de botsingen, loopt zij verschillende interne en externe verwondingen op en overlijdt ter plaatse.

10 – Maandag 6 augustus: Kolonie
Andre Dieter Hester (28). Man. Automobilist. Middag.
Alcohol, hoge snelheid.

Andre Dieter Hester, een toerist verongelukt op Bándabou bij Kolonie. Een chauffeur van een SUV rijdt westwaarts richting Soto, als hij op de andere weghelft komt en tegen een auto uit de richting Fontein knalt. Hester overlijdt ter plekke aan zijn verwondingen. Twee andere inzittenden worden met een ambulance naar de polikliniek gebracht voor medische behandeling.

De 37-jarige Nederlandse bestuurder die het ongeluk veroorzaakte, was onder invloed van alcohol. Hij is aangehouden voor het rijden onder invloed en het veroorzaken van een dodelijk ongeluk.

11 – Maandag 8 oktober: Pater Eeuwensweg
Ellery Fabian Gustina Fraay (23). Man. Passagier. Middag.
Hoge Snelheid, geen gordel.

Bij een eenzijdig auto-ongeluk op de Pater Eeuwensweg raken drie mensen gewond. Eén van hen, de 23-jarige Ellery Fabien Gustina Fraay overlijdt later in het ziekenhuis. De auto waarin de slachtoffers zaten, reed met hoge snelheid in de richting van de stad. Ellery zat aan het stuur. Hij was al ingecheckt op een cruiseboat, maar was zijn playstation thuis vergeten. Op weg terug naar de cruiseterminal verliest hij de macht over het stuur en ontwortelt één van de palmbomen in de middenberm.

12 – Vrijdag 26 oktober: Bragadushiweg
Myron Peter Rene Jean Francois (20) Man. Motorrijder. Curaçaoënaar. Avond.
Hoge snelheid.

Een feverende motorbestuurder verliest de controle over het stuur en knalt met zijn motor tegen een muur. Hij overlijdt ter plaatse. Het slachtoffer is de 20-jarige op Curaçao geboren Myron Peter Rene Jean Francois.

13 – Dinsdag 22 november: Romulo Betancourt Boulevard
Rachid Cova (32). Man. Automobilist. Curaçaoënaar. Nacht.
Alcohol, hoge snelheid, geen gordel

Rachid Erol Sandino Cova komt om bij een ongeluk op de Presidente Romulo Betancourt Boulevard. De chauffeur rijdt met te hoge snelheid en raakt de macht over het stuur kwijt. Hij botst met zijn auto tegen een muur en slaat daarna over de kop. Cova moet met hulp van het brandweerpersoneel uit zijn benarde positie bevrijd worden, maar is dan al overleden.

14/15 – Zondag 2 december:
Coraline Roxanne Augusta Fraay-Soemanta (57)/Aydeline Ster (32). Vrouwen. Automobilisten. Curaçaosen.
Hoge snelheid, vermoedelijk geen gordel.

Rond 6.00 uur ’s ochtends botsen twee auto’s op de Weg naar Westpunt, ter hoogte van Daniel frontaal op elkaar. Dat gebeurt bij een inhaalmanoeuvre. Beide chauffeurs overleven het ongeluk niet. Cora Fraay-Soemanta is de tante van de op 8 oktober in het verkeer overleden Ellery Fraay.

16 – Zondag 2 december: Rooseveltweg
Mijael Giar Yarsmir Pietersz (16). Man. Voetganger. Bonairiaan. Middag.

Rond 5 uur in de middag wordt de 16-jarige Mijael Pietersz ter hoogte van pompstation Santa Maria geschept door een dumptruck. Hij stak het kruispunt daar over op het moment dat de truck vanuit het vliegveld  richting Palu Blanku aan komt rijden. Het slachtoffer verkeert direct buiten bewustzijn en heeft ernstige verwondingen aan zijn hoofd. Een uur later overlijdt hij in het ziekenhuis.

17 – Donderdag 20 december: Julianabrug
Wladimir Alberto (39). Man. Motorrijder. Curaçaoënaar. Nacht.
Vermoedelijk alcohol, hoge snelheid

Wladimir Alberto komt ‘s nachts om met zijn motor bij een verkeersongeluk op de Julianabrug. Het slachtoffer is op Curaçao beter bekend als “Welly di Westpunt”. Volgens de politie raken twee motoren elkaar op de weghelft van Otrobanda naar Punda met hoge snelheid. De andere motorrijder is zwaargewond.

18 – Dinsdag 25 december: Winston Churchillweg
Marvetty Altagracia Ignacio (23). Vrouw. Automobilist. Curaçaoënaar. Ochtend.
Geen gordel.

De 23-jarige Marvetty Ignacio, dochter van de bekende fotograaf Stanley Ignacio rijdt in de vroege ochtend op de Winston Churchillweg. Zij valt vermoedelijk in slaap en rijdt in een flauwe bocht richting Sta. Maria rechtdoor tegen een  bewegwijzeringspaal. Ze draagt geen gordel en is vrijwel meteen dood.

-0-0-0-

* Met dank aan ochtendkrant Èxtra voor het fotomateriaal en KPC en Antilliaans Dagblad voor hun tekstuele bijdragen.

Bron: AchterkantvanCuracao

7 Reacties op “AVC | Alcohol, snelheid en gordel blijven dodelijke boosdoeners

 1. Er wordt in het regeerakkoord aangegeven dat de regering zich gaat inzetten om in 2030 tot de 10 verkeer veiligste landen van de wereld te behoren.

  Dat is er enkel neergezet zodat de statenleden op snoepreisjes kunnen gaan naar zgn verkeersbeursen.

 2. Trots op Curaçao

  @Dick Drayer.

  Het is goed dat er nu eens een overzicht komt van de oorzaken van de verkeersslachtoffers. Het is in en in triest dat er zoveel zijn. Een strenger controle op het gebruik van autogordels is toe te juichen, zo ook strengere controle op alcohol gebruik. Betere verkeersregels en aanwijzingen, controle op snelheid en verkeersovertredingen. Allemaal om een hogere verkeersveiligheid te verkrijgen.

  Toch wil ik een opmerking plaatsen. Een die mij misschien niet in dank wordt afgenomen.
  Al bij het eerste ongeval op 8 jan 2018 wordt een verkeerd beeld gegeven van de toedracht. In het artikel https://www.knipselkrant-curacao.com/dolfijnfm-twee-mannen-dodelijk-geschept-seru-fortuna/ staat nl dat de 2 mannen van de snek af kwamen en niet zoals je schrijft naar de snek toegingen.
  Ook geef je aan dat er sprake is van vermoedelijk alcohol gebruik. Je impliceert hiermee dat de bestuurster van de auto vermoedelijk alcohol heeft gebruik. Maar is dat aangetoond. Is daar journalistiek onderzoek naar gedaan? Kon het zijn dat de mannen te aangeschoten waren om een keer naar links te kijken als ze de weg oversteken en/of achter een truck vandaan kwamen? Is het de schuld van de bestuurster?

  Zo ook in andere artikelen waarbij vermoedelijk alcohol gebruik wordt aangegeven al oorzaak. Er zijn geen harde bewijzen geleverd, dus heeft zo’n opmerking als vermoedelijk alcohol geen waarde. Natuurlijk, we weten en zien dat er veel gedronken wordt en dat men dan toch achter het stuur kruipt. Maar in een rechtstaat moet je het kunnen bewijzen wat je zegt, zo niet dan moet je het achterwegen laten.

  Wat ik in het artikel wel terug zie, aan de hand van de foto’s, is dat er RHD auto’s betrokken zijn bij 3 van de 4 frontale aanrijdingen. Iets dat al langer vermoed werd maar nog niet is bewezen. Ook hier weer omdat er nooit statistieken zijn gepubliceerd door de Politie.

  Daarnaast heb ik in het artikel het aantal botsingen op rotondes gemist en blikschade in het algemeen.

  Er wordt in het regeerakkoord aangegeven dat de regering zich gaat inzetten om in 2030 tot de 10 verkeer veiligste landen van de wereld te behoren. Gegeven de statistiek van 2016 zou dat gehaald worden door het aantal verkeersslachtoffers te verlagen naar max 5 per 100.000 inwoners. Echter de landen die dat cijfer nu al hebben zullen dat ook verlagen, dus moet je naar 0 (null) . Iets dat ik denk dat niet mogelijk is, want stel dat er een is die een zelfmoord gedachte uitvoert.

  Desondanks wil ik je toch bedanken dat je dit artikel heb geschreven.

 3. Ja, Brian S.

  En de bezopen zuiplap van der Kwast is commissaris bij Insel Air. Door zijn alcoholmisbruik ziet hij wellicht de omzetcijfers van Insel dubbel.

  Maar die andere nietsnut van een commissaris, Karel ‘Ich habe es nicht gewusst’ Frielink is nuchter en ziet helemaal niets, dat is veel erger.

  Van der Kwast zou opgesloten moeten worden, maar dan dalen de inkomsten uit accijnzen op alcohol flink en gaat wellicht De Heeren failliet.

 4. De politie staat wel stoer bij Kokomo Moon party te controleren op alcohol maar doet dat nooit bij St. Tropez of Omundo terwijl Henry van der Kwast een paar liters drank opdrinkt en in de auto stapt!

 5. Rachid Cova, idiote snelheid en veel te veel gedronken.

  Benieuwd wat papa, de schreeuwende tuinkabouter Terror Cova daar van denkt.

  Je zal godverdomme daar maar nuchter en met nornale snelheid gereden hebben en die randdebiel Rachid Cova op zijn zelfmoordmissie tegenkomen.

 6. Maar Carlos Monk en Rob ‘Polar’ Blaauw hebben 2018 weer overleefd.

 7. Het is ongelooflijk zoveel alcohol gerelateerde dodelijke ongelukken en heb begrepen dat een blaastest niet verplicht is? Ben benieuwd wat de boete voor dronken achter het stuur is, in België is dat 1200 EURO en stoned achter het stuur 1600 EURO. Ik durf te wedden dat ze in België wel twee keer nadenken voordat ze dronken achter het stuur stappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *