AVC | Curacao krijgt Integriteitskamer

Door Dick Drayer

Beoogd premier Eugene Rhuggenaath | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – Curaçao krijgt een integriteitskamer. Daarmee moeten de fratsen van het interim-kabinet Pisas voorgoed tot het verleden behoren. Niet alleen de kiesraad komt op afstand van de politiek, beoogd premier Eugene Rhuggenaath wil veel verder: ook overheids NV’s moet gespeend blijven van politieke bemoeienis via bijvoorbeeld benoeming vanuit partijen.

Dat staat in het nieuwe regeerakkoord, dat van PAR, MAN en PIN de naam ‘Realisando e Máksimo Potensial di Kòrsou‘ meekreeg. Rhuggenaath zal die uitdaging met zijn eigen ministerie van Algemene Zaken op gaan pakken.

Eugene Rhuggenaath in gesprek met NOS-correspondent Dick Drayer

Zoveel woorden als Rhuggenaath in het gesprek hierboven gebruikt staan er niet op pagina 14 van het regeerakkoord. Onder het kopje ‘Integriteit’ meldt de tekst dat er een ‘Unidat kontra Korupshon’ komt, dat volgens de tekst ook vertaald kan worden als integriteitskamer. Een onafhankelijke instantie die zowel preventief als curatief corruptie aan gaat pakken.

Naast deze provisie komt er een wet die veroordeelde politici en bestuurders naar huis kan sturen terwijl ze nog in functie zijn.

En ook functionarissen op topniveau kunnen een screening verwachten voor ze worden aangenomen. Je moet dan denken aan topfuncties bij de Centrale bank, controlerende instanties zoals de algemene Rekenkamer en overheids-NV’s. Maar ook hoge ambtenaren op de ministeries.

Haast
Volgens Rhuggenaath heeft de haast die aan de dag wordt gelegd bij het formeren van een nieuw kabinet onder zijn leiding, niet alleen te maken met de inauguratie van de nieuwe Staten vandaag 11 mei.

De regering Pisas is onder leiding van Gerrit Schotte, op dit moment bezig in rap tempo bestaande en niet bestaande vacatures te vullen met partijvriendjes. Dat moet stoppen en zo snel mogelijk worden teruggedraaid, aldus Rhuggenaath. Maar ook zijn er aanwijzingen dat de demissionaire interim-regering geld uit overheids NV’s wil trekken en dat intimidatie daarbij niet geschuwd wordt.

De nieuwe regering opteert voor rust en stabiliteit. Zover is het dus nog niet.

Bron: AchterkantVanCuracao

3 Reacties op “AVC | Curacao krijgt Integriteitskamer

  1. Ze moeten met terugwerkende kracht sinds 10-10-10 beginnen. De kopstukken binnen de ambtenarij, zoals SG’s en SD’s, overheids nv’s als Aqualectra, CPA, Curoil, RdK, en stichtingen als SSC moesten destijds plaatsmaken voor ja-knikkende slijmballen. In de afgelopen jaren hebben deze slapdweilen ook weer allelei poppetjes rondom zich geplaatst in management functies om te kunnen doen en laten wat ze willen. De kritische en capabele mensen zijn langzaam, maar zeker weggewerkt. Een enorme braindrain binnen onze instituten. Deze nieuwe regering zou alles moeten doorlichten en aanpassen waar nodig. Schoonschip zou ik zeggen.

  2. Abraham Mossel

    Al die gene die misbruik hebben gemaakt ten tijde het intremkabinet PIK/De Raaf, ongeacht wie het ook moge zijn, moet veroordeeld worden door het gerecht, in de ruimste zin des woords. Dit keer moet voor eens duidelijk gemaakt worden, dat ook stelen en zelf voor god spelen, zwaar gestraft gaat worden op curacao. ps: te beginnen met Gerrit de Raaf & Cooper landje pik, als supper voorbeeld.

  3. Schotte, Constantia en Thode hebben zich kandidaat gesteld als voorzitter van deze kamer.

    Helaas kent ons eiland weinig zelfreinigend vermogen. Michel Romer die er een potje van heeft gemaakt wil nog steeds terug naar het VDC terwijl zijn geile bijslaap Elvira Statie nog steeds in functie is bij het MOT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *