28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AVC | Geen nieuw franchisecontract voor AH’s van den Tweel in Curaçao

HomeMediaAVC | Geen nieuw franchisecontract voor AH's van den Tweel in Curaçao

Dick Drayer

Gerard van den Tweel | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – Gerard van den Tweel gaat op Zeelandia in Curaçao onder eigen naam verder met zijn supermarkt die hij januari 2009 onder AH-vlag opende. Het AH-blauw is vervangen door paars.

En de naam AH is sinds maandag van de gevel verdwenen van de supermarkt en vervangen door Van den Tweel Supermarket,

Reden voor de exodus van Albert Heijn is volgens van den Tweel zelf – en inmiddels door iedereen die er over schrijft, overgenomen – de voedselveiligheid. In de woorden van Van den Tweel: “Vanwege de voedselveiligheid stopt Albert Heijn met het leveren van verse producten. Er is nooit een probleem geweest met de voedselveiligheid, maar Albert Heijn wil er niet meer aan, omdat ze er zelf geen grip op hebben.”

Dat is natuurlijk aardig bedacht en misschien ook wel waar. Maar de echte reden voor het vertrek van Albert Heijn van de eilanden is een conflict tussen Van den Tweel als franchisenemer en Albert Heijn in Zaandam in 2011..

Bonaire
De voortekenen waren er al in 2011 toen Gerard een AH in Bonaire wilde openen. Die mocht van meet af aan geen Albert Heijn heten. Volgens franchiser Van den Tweel, die zijn hele winkel al in het blauw had gestoken wilde de Zaanse grutter zijn naam nog niet verbinden aan Bonaire, zolang er geen zekerheid was over de toekomst van de vestiging.

Waar Van den Tweel destijds op doelde was de ruzie tussen de Vereniging van Albert Heijn Franchisers en het Zaanse hoofdkantoor. Grote franchisers in Nederland hebben namelijk nationale uitbreidingsplannen, maar Albert Heijn wil pertinent niet dat ondernemers hun eigen franchisebolwerken op gaan zetten. Als de franchisers gaan rebelleren, zou AH zomaar een kwart van zijn marktaandeel kunnen verliezen.

Om dat tegen te gaan herzag Albert Heijn de franchisecontracten voor nieuwe vestigingen. Ondernemers die willen uitbreiden worden contractueel gedwongen het recht van eerste koop aan AH te gunnen. Het beleid van het hoofdkantoor tast het zelfstandig ondernemerschap aan, luidde de kritiek van Van den Tweel.

Franchisecontract
In 2012, een jaar later opende Van Den Tweel zijn tweede super in Curaçao. Daar legde hij mij uit hoe het conflict zat en ook dat dat de reden was voor het feit dat de nieuwe winkel in Jan Thiel geen AH mocht heten. En ook de nieuwe super in Aruba kreeg niet meer de naam van Albert Heijn.

Het franchisecontract voor de grote AH in Zeelandia, op Curaçao liep in 2012 af, maar werd niet opgezegd door van den Tweel. En dat betekende dat hij vanaf dat moment nog vijf jaar, de naam Albert Heijn mocht voeren. Tot 1 januari 2017.

De kans is klein dat iemand op Curaçao gaat treuren om deze zaak. De verschillende Van den Tweel winkels verkopen al jaren Albert Heijn-producten en dat blijft ook zo. Bovendien, veel vers kwam er toch al niet vanuit Zaandam, omdat dat veel goedkoper ingekocht en vervoerd kan worden vanuit de regio.

Gerard is en blijft een kruidenier.

En ook nog eentje die op de kleintjes wil letten. Daar verandert geen naam wat aan…..

Bron: AchterkantVanCuracao

Dit artikel is geplaatst in

12 reacties

  1. Interessant en heel plausibel.

    Goed geredeneerd voor een Limburger, voor wie je je normaal doodschaamt als ze optreden in spelletjes en kwissen,

  2. Ik vermoed dat hier iets anders aan de hand is. Van der Tweel heeft al jaren mot met AH en ik denk dat ze hem voor zijn Caribische deel eruit geknikkerd hebben.

    Van der Tweel is een van de grootste in de AH familie (4 winkels in Nederland), met een groot verschil, dat van der Tweel alle panden in eigendom heeft en een zelfstandige is. AH vindt dit niet leuk. AH wil zelf de panden hebben en ze via franchise onderbrengen.

    Krijgt de franchisenemer te veel noten op zijn zang, dan wordt het contract niet verlengd en de franchisenemer kan vertrekken. Echter, de winkel blijft een AH. Hup nieuwe franchisenemer er in en voor de buitenwereld is er niets gebeurd.

    Bij van der Tweel kan dit niet. Even makkelijk schopt hij aan het einde van de contractperiode Albert Heijn er uit en hangt morgen Jumbo aan de muur. Albert Heijn kan niet even snel een nieuwe vestiging in die stad openen daar per gebied maar een X aantal supermarktmeters mogen zijn.

    Albert Heijn zit van der Tweel al jaren dwars om deze redenen.

  3. Beste Joep: Ooit eens prijzen vergeleken met andere supermarkten? Waarschijnlijk niet! Vlees, vleeswaren, diepvriesproducten (de z.g. koelproducten) zijn bij v.d.Tweel zo’n 15 tot 20% duurder dan bij Centrum of Mangusa. Ook deze supermarkten importeren vanuit Nederland. De houdbare artikelen zijn gemiddeld ook zo’n 10% duurder mits deze ook in voorraad zijn. De lege schappen in de vestiging Zeelandia doet vermoeden dat v.d.Tweel niet zo kredietwaardig is? Diverse normaal gangbare artikelen zijn al maandenlang niet in voorraad.
    Ik weet niet of Maurice zijn opmerking als “harde werker” cynisch bedoeld maar als een goed kruidenier dien je zorg te dragen dat de klant altijd kan kopen wat hij nodig heeft en dat ontbreekt de laatste maanden bij deze zaak. Kijk maar eens goed rond!

  4. Frits,

    Enig idee wat de kosten zijn om een zaak hier op Curacao te drijven ? Die zijn een veelvoud van Nederland en dat moet op de een of andere manier wel worden verrekend. De marges zijn hier niet echt veel hoger dan overal ter wereld, dus het valt wel mee.
    Bovendien zijn er veel producten duidelijk goedkoper dan in welke supermarkt dan ook op Curacao. Je moet alleen wel even weten welke producten dat zijn. Oftewel ken je prijzen en dan kun je veel geld besparen.

  5. Denk ook aan de hogere energiekosten (airco!) en dat je 3 lokale werknemers nodig hebt om het werk van 1 Nederlandse werknemer te doen.

    Van der Tweel heeft hier twee prima supermarkten, ik ben er blij mee, met Mangusa Samta Rosa en de twee Centrum supermarkten zijn we prima bedeeld.

    Let alleen op de uiterste verkoopdatum bij van der Tweel, want die man is zo zuinig (hij blaft iedere avond in zijn tuin om een hond uit te sparen) dat hij niets weggooit.

  6. Natuurlijk hebben.ze met transportkosten en invoerrechten te maken.Zeker de koeltransporten zullen duur zijn en ik kan wel begrijpen dat die producten dus ook een stuk duurder zijn als in Nederland.
    Maar ik bedoel gewoon de lang houdbare producten.
    Hij heeft trouwens in Nederland ook nog een aantal filialen dus de inkoopskortingen zullen best wel goed zijn .

  7. De prijsverschillen tussen AH produkten hier en in Nederland zijn vaak hoog, soms klein.

    Bedenk wel dat van der Tweel te maken heeft met transport over bijna 10,000 kilometer, wellicht invoerheffingen en twee kleine winkels waardoor de kortingen voor schaalgrootte ook tegen zullen vallen.

    De nadelen van het wonen op een klein eiland moet je de ondernemer niet aanrekenen.

  8. Als je een allerhande leest en daarin staat dat een product in Nederland Euro 1 .79 en hier op Curacaou 7,99 dan vindt ik dat voor de klant niet echt op de kleintjws letten.En dan praten we nog niet over een inkoopsprijs.
    Neem bv de producten voor de hamster weken in Nederland.Ik weet uit ervaring dat hij die producten heel goedkoop kan inkopoen bij die acties maar rekent hier op Curacao gewoon de volle prijs .Kan mij voorstellen dat versproducten iets duurder moeten i.v.m. houdbaarheid en dergelijke maar daar heb ik het hier nu niet over.
    Zeg niet dat ik er nooit kom ,maar normaliter haal ik toch liever mijn boodschappen ergens anders.

  9. Goede ondernemer en een harde werker.

    De tijdschriften die hij oppikt in de businessclass van KLM liggen de dag erna te koop in zijn winkel. Je kunt er om lachen, maar dit is ondernemen!

  10. Als je de prijzen op Zeelandia ziet dan past van den tweeling niet op de kleintjes zoals in het stuk hierboven wordt gesuggereerd. Wat een oplichter.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties