28 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

AVC | Henki moet het zelf maar oplossen

HomeMediaAVC | Henki moet het zelf maar oplossen

Dick Drayer | Achterkant van Curacao

Esther Cherie, voormalig hoofd van de Toelatingsorganisatie en zelf onlangs veroordeeld voor ambtsmisbruik, riep een keer heel hard: “Ik weet dondersgoed dat Calmes gigantische bedragen aanneemt bij het vliegveld.” | Persbureau

Het is een zooitje bij de Immigratie op Hato. Geluiden daarover hoor ik wel vaker en ook namen van ambtenaren die de regels soepel of juist strikt toepassen passeren regelmatig de revue. Het vonnis tegen één van hen, de 59-jarige Hendrik ‘Henki” Calmes, geeft een aardig kijkje in de keuken van de Immigratiedienst op luchthaven Hato.

Calmes werd op de meeste feiten van zijn dagvaarding overigens vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie kon die namelijk niet hardmaken. Maar voor de goede lezer is wel duidelijk dat er daar zaken gebeuren die je in een ambtelijke organisatie niet wilt.

De Raad voor de Rechtshandhaving gaf in 2013 al aan dat er veel niet klopte op Hato en herhaalde dat in juni van dit jaar – tijdens een review – nog maar eens. En vorige week ook nog maar een keer in haar publicatie over Staat van de Rechtshandhaving: zes (!) jaar na dato is er eigenlijk nog niets gebeurd.

Kennelijk is de ambtelijke cultuur op de luchthaven weerbarstiger en ontbreekt het aan de wil van de leidinggevenden om de organisatie te transformeren naar een integere organisatie. En onder die leidinggevenden reken ik ook de minister van Justitie.

‘Henki’
Met ‘Henki’ Calmes is altijd wel wat af te spreken. Hij heeft een lange staat van dienst bij Immigratie. Iedereen kent hem en als je wat geregeld wil hebben, kun je bij Henki terecht. Hij heeft heel veel vrienden.

Daarbij zou ook weleens met geld geschoven zijn. Esther Cherie, voormalig hoofd van de Toelatingsorganisatie en zelf onlangs veroordeeld voor ambtsmisbruik, riep een keer heel hard: “Ik weet dondersgoed dat Calmes gigantische bedragen aanneemt bij het vliegveld.”

Bij Henki zou je ook terecht kunnen om vreemdelingen zonder de juiste papieren door te laten. Een van die vreemdelingen was op Hato opgehouden, toen Henki geen dienst had. Een paar telefoontjes verder en de betreffende persoon werd toch toegelaten. De binnenkomst van deze vreemdeling werd niet in het Bordermanagement-systeem geregistreerd, wat normaal gesproken wel de procedure is.

Beeld
Het beeld dat ontstaat van Henki en de Immigratie op Hato is niet best. Hij is verslaafd en heeft tijdens zijn aanhouding twee gram cocaïne op zak. Als de politie zijn huis doorzoekt, vinden ze nog eens 257 pakjes met dat witte spul. Henki is namelijk verslaafd.

Zijn vriendin krijgt regelmatig vertrouwelijke informatie over de verblijfsstatus van toegelaten vreemdelingen. Henki is weliswaar verplicht tot geheimhouding van alles wat hij in zijn ambt te weten komt, maar deelt de privacygevoelige informatie zonder problemen. Zijn vriendin maakt gebruik van zijn loslippigheid en hulpvaardigheid. En niet voor niets. Zij gebruikte zijn informatie voor haar bedrijf, dat vreemdelingen tegen betaling ondersteunt bij verblijfskwesties.

De rechter constateert nog een aantal zaken, die opmerkelijk zijn en een slecht beeld geven van de ambtelijke organisatie op Hato. Zo zeggen sommige getuigen dat er ook ministers en andere hooggeplaatsten, onbevoegde opdrachten geven aan het personeel op de luchthaven om vreemdelingen toe te laten tot Curaçao.

Raad voor de Rechtshandhaving
Bovenstaand relaas past naadloos in de observaties die de Raad voor de Rechtshandhaving deed in 2013 en die in juni van dit jaar – tijdens een review – opnieuw door de Raad van commentaar zijn voorzien. Ook in de onlangs uitgebrachte Staat van de Rechtshandhaving worden verschillende pijnpunten met betrekking tot de grenscontrole genoemd. Een herhaling van zetten uit 2013, zo blijkt.

Zo ondernemen grensbewakers bij de luchthaven acties die de vrijheid van vreemdelingen beperken, maar die niet expliciet in de wet zijn geregeld. De aanbeveling om dat te regelen is niet opgevolgd. Nog steeds houden grensbewakers vreemdelingen op voor verhoor en verrichten onderzoek aan kleding, terwijl dat niet is geregeld bij wet. En de minister of de Staten tonen tot nog toe ook geen bereidheid dat te doen.

De Raad is van oordeel dat de vrijheidsbeperkende maatregelen die grensbewakers toepassen ingrijpend zijn, het karakter van vrijheidsbeneming en dwangmiddelen hebben en meer dan een geringe inbreuk op de rechten van vreemdelingen maken. Zij acht het daarom wenselijk om deze maatregelen in de wet op te nemen.

De Raad constateerde in 2013 dat het proces bij weigering om in Curaçao toegelaten te worden tot spanning leidde onder het personeel bij de luchthaven doordat genomen beslissingen om een vreemdeling de toegang te weigeren teruggedraaid werden door leidinggevenden. Zo zijn er geen procedurele richtlijnen vastgelegd. Ondanks de aanbeveling van de Raad blijkt dat er in 2019 nog steeds geen procedureregels zijn vastgesteld voor het geval een vreemdeling de toegang wordt geweigerd.

Hendrik ‘Henki” Calmes

Integer
De observaties en bevindingen van de Raad voor de Rechtshandhaving geven pijnlijk context aan het vonnis van Henki. De grote man bij Immigratie geeft blijk van een zeer gebrekkig besef van hoe een integer ambtenaar zich dient te gedragen.

En erger: er zijn volgens de rechter sterke aanwijzingen dat Henki zich hierin niet van veel van zijn collega’s onderscheidt; het zit in de genen van de Immigratiedienst.

Bron: Achterkant van Curacao

12 reacties

  1. Henki, wiens vrouw een bedrijf runt in het financieel uitkleden van vreemdelingen (Henki cs deden dat dus letterlijk) doet me denken aan de directeur van de Ontvanger, heer Trona.

    Deze patjepejer, 150 kilo schoon aan de haak, wordt geen strobreed in de weg gelegd bij het runnen van zijn hoerentent Vichys aan de Karel Doormanweg.

    Over tone at the top gesproken.

  2. Wat een schande!

    Weet iemand of Henki nog in functie is en waartoe hij niet vrijgesproken en wel veroordeeld is?

    Sluit niet uit dat hij zoveel weet van foute meerderen, dat hij de rest van zijn leven met behoud van salaris thuis mag gaan zitten.

    Naar goed voorbeeld van Tilly Pikerie.

  3. Hato is natuurlijk wel typerend voor Curacao: heb je een veel te groot en duur vliegveld/ziekenhuis gebouwd, blijkt dat al je personeel corrupt/lui/onethisch/incapabel is zodat de uiteindelijke dienstverlening alsnog heel kut is.

  4. Dit is allemaal niet nieuw ongeveer 15 jaar geleden al heb ik dit van een kennis van mij die op HATO werkte gehoord.

    Dominicaanse en Colombiaanse vrouwen die niet de juiste papieren hadden moesten van de immigratiedienst in de vertrekhal overnachten zodat ze op de volgende vlucht teruggestuurd konden worden.

    Het gebeurde toen vaak dat deze vrouwen s’avonds laat door iemand van de immigratiedienst werd opgehaald voor een nachtje krikken waarschijnlijk met de valse belofte van een verblijfsvergunning.

    Waarschijnlijk heeft deze Henki zich daar ook schuldig aangemaakt maar wel in stijl met een lijntje coke en er gingen geruchten rond dat hij dan ook vrouwelijk ondergoed aantrok.

  5. @Knoek-koe, Zelfde is ook van toepassing van Esther Cheri die ook meedeed met dit circus. Zij is zelf advocate en dus zich heel goed bewust wat ze deed. Toch kreeg ze en taakstraf.

  6. Het verschil tussen Henki en bv een persoon als
    – de voormalige President van het Hof , bijzonder hoogleraar koninkrijksstaatsrecht en huidig minister van staat – “meester Jaime Mercelino Saleh”, is dat de één intellectueel hoogbegaafd is en de ander intellectueel wat lichter begaafd is.

    Overeenkomst is dat ze beiden wegkeken van moreel onaanvaardbare zaken juist op het moment dat er van ze verwacht werd dat ze ferm op zouden treden in de capaciteit van de functie die ze bekleedden.

  7. Met zoveel corruptie kan je niet anders vaststellen dat ook OM, rechters etc etc door en door corrupt zijn. Ook deze mensen met vaak allerlei nevenbaantjes kunnen er wat van!!

  8. En erger: er zijn volgens de rechter sterke aanwijzingen dat Henki zich hierin niet van veel van zijn collega’s onderscheidt; het zit in de genen van de Immigratiedienst.

    Zal wel niet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties