28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AVC | “Ik heb m’n buik zo’n beetje vol van die politiek hier”

HomeMediaAVC | "Ik heb m'n buik zo'n beetje vol van die politiek...

Door Dick Drayer

Dennis’ reactie is een veel gehoorde op het eiland. Sinds 2010 toen Curaçao een autonoom land werd, is het bestuur politiek instabiel | Persbureau Curacao

“Om eerlijk te zijn heb ik me de laatste dagen een beetje afzijdig gehouden van ’t nieuws. Om ergernis te voorkomen. Het komt misschien over als nonchalant maar ik heb mijn buik zo’n beetje vol van die politiek.” Dennis Braafheid zucht. Hij is gepensioneerd onderwijzer.

35 jaar lang stond hij voor de klas en volgde de politiek op de voet. “Ik lees de krant nog wel, maar radio en TV heb ik de deur uitgedaan. Ik kan het niet meer aanhoren.”

Dennis’ reactie is een veel gehoorde op het eiland. Sinds 2010 toen Curaçao uit de Antillen stapte en een autonoom land is in het Koninkrijk is het bestuur politiek instabiel. In zeven jaar tijd kende het eiland zeven kabinetten en drie verkiezingen. De vierde is nu door de een algemeen maatregel van Rijksbestuur door Nederland veilig gesteld.

Kolonisator
De laatste regering, een interim kabinet onder leiding van Gilmar ‘Pik’Pisas wilde die voorkomen en maakte gebruik van een foutje in de wet om de Kiesraad, de organisator van de verkiezingen. buitenspel te zetten. ”Terecht”, zegt Menki Rojer, parlementslid voor de regeringspartij ‘Kòrsou di nos tur’ (Curaçao voor ons allemaal).

Gisteren hield hij een pleidooi in het parlement tegen de op handen zijnde aanwijzing. “Het is triest en doet veel pijn om te zien dat Curaçaoënaars, de kolonisator, de onderdrukker en slavendrijver uitnodigt om zich met onze zaken te komen bemoeien. Zeg maar tegen meneer de makamba (witte Nederlander, dd) om een vuurpeloton op ons af te sturen. Als we moeten sterven in deze strijd, so be it.”

Jammer
Letice Braun vindt het jammer dat het zo ver heeft moeten komen. Zij is Curaçaose en studeert Kunstsociologie in Groningen. Ze is nu op het eiland om voor haar studie onderzoek te doen. “Dit is wel onze redding. Het is onbegrijpelijk dat onze eigen regering het volk de mogelijkheid wilde ontnemen om eigen vertegenwoordigers te kiezen. Dat druist in tegen elke vorm van democratie.”

De beschuldiging dat de ingreep van Nederland kolonialistisch zou zijn, wijst Letice van de hand. “Ik begrijp die gevoelens wel, je wilt het land toch zelf besturen. Maar we zitten samen in een Koninkrijk en dan moet je je aan de regels van het Koninkrijk houden.”

Voor de gepensioneerde Dennis is er ook geen andere optie. “Ik wil mijn laatste jaren gewoon rustig op mijn eiland kunnen wonen. Daarom ben ik blij met ons Koninkrijk. Die controle is nodig, dat blijkt wel weer.”

Bron: AchterkantVanCuracao

Dit artikel is geplaatst in

11 reacties

  1. Curacao Independente, Grootste kosten zijn de feestjes met bandjes en gratis eten en drank. en tevens de kosten van 100 gulden per stem en om een statenlid om te kopen..

  2. Ik mis de mogelijkheid om zetels te kopen. Het kost misschien iets meer, maar zo krijg je wel zetels van de kiezers die nooit op je zouden stemmen.

  3. https://www.trouw.nl/democratie/bij-de-bouwmarkt-op-curacao-klinkt-nederland-moest-wel-ingrijpen~aa9f2141/

    In NL leeft het niet, het is in ieder geval niet het gesprek van de dag, als je zegt dat je op Curacao woont is het enige wat mensen opmerken ‘beetje onrustig bij jullie, he’?.
    Gisteren in de trein net in de tunnel voor Maastricht een oponthoud van 2.5u e werden we over de sporen naar een andere trein gebracht, bleek dat er iemand voor de trein was gesprongen.
    Terug naar Amsterdam de trein voor ons precies hetzelfde. Er is ve Se t veel ellende hier te bespeuren, mijn zus werkt bij de soc.dienst in Amsterdam, dus ja wat zouden mensen zich druknaken over wat er zich op de eilanden afspeelt.
    Triest allemaal.

    Prettig week voor jullie. Ben in ieder geval terug voor 28/4. Want laten we wel wezen, elke stem telt.

  4. Denkt jij dat echt of is hij niet welkom tussen andere criminelen? Niet iedereen in die gevangenis zijn dieven zoals hij maar er zijn ook velen die tegen is dat onze staatskas wordt geplunderd.

  5. nee dat is niet logisch.
    De politiek moet onpartijdig zijn en zijn sponsers moeten niets terug willen.
    Alleen in een bananenrepubliek is dat logisch..
    zoals Curacao al heel lang is…iedereen kent elkaar en geeft elkaar pasteitjes.
    maar daarom i het nog niet logisch of normaal..

  6. @B: nee want vanuit de gevangenis gaat corrupte Schotte aan de touwtjes van andere corruptelingen trekken en het volk is niet geïnformeerd of geïnteresseerd genoeg om er iets aan te doen…..

  7. Dit lijkt wel een schaakspel, maar wel eentje waar heel veel geld in omgaat! Eenmaal gekozen hoelang, is er eigenlijk nodig om de investeringsgeld van een verkiezing terug te winnen? Met als uitgangspunt van ruim 120000 kiesgerechtigden waarvan ongeveer 80000 (65%) daadwerkelijk gaat stemmen, is er zo,n 3800 stemmen nodig per zetel. Laten we uitgaan dat voor elke stem, 20 ANG wordt uitgegeven aan advertenties, propanganda materialen, bezoek in de verschillende wijken enz., wordt het een mooie bedrag van 50000 guldens/zetel. Als we minstens 65% van stemmers wil bereiken dat gaat het al over 1,6e6 miljoen guldens die nodig is per politieke partij. Dit houd Curaçao onmogelijk lang vol, zeker gezien de aantal politieke partijen en verkiezingen. Het is niet op te brengen voor een gewone man of vrouw die in de politiek wil gaan. Logischerwijs zou een sponsor(en) die een partij steunt, wel iets voor terug willen hebben.

  8. Payasos als ‘Meindert’ deugen gewoon niet, triest om te zeggen.
    De slogsn elk volkkrijgt het bestuur wat zij verdiend is een domme dooddoener.
    De meerderheid heeft er niet voor gekozen, het was gewoon een ordinaire grip om mensen hun wil op tel leggen.
    Het wordt in ieder geval bijltjesdag 28/4. Velen zullen het veld gaan ruimen, dat zal oom gelden voor bedriegers als Braams/Moses die zich aks artsen ernstig moeten
    schamen. Opsluiten dat hele corrupte zooitje.

  9. Zakkenvullers. Het zijn geen bestuurders, het zijn zakkenvullers en willen zo lang mogelijk in de Staten zitten. Niet omdat het goed is voor het volk maar omdat zij de zakken willen vullen. Elk volk krijgt de regering die het verdient!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties