26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AVC | Stranden zijn van het publiek, ook het strand bij Marriott

HomeMediaAVC | Stranden zijn van het publiek, ook het strand bij Marriott

Door Dick Drayer | Achterkant van Curacao

Het strand, dient vrij, openbaar toegankelijk te zijn. Het is Marriott niet toegestaan het strand door middel van een afrastering of anderszins af te scheiden van aangrenzende stranden. Dat hek op de foto boven het artikel alleen al, is niet toegestaan.

Een aantal dagen al, circuleert er een foto op sociale media met daarop nieuwe dranghekken bij het Marriott hotel. Onbekenden hebben daar bordjes op vastgebonden met de tekst NO APARTHEID en daaronder de tekst: BW 5 Art – 26, een verwijzing in naar het Burgelijk Wetboek, boek 5 artikel 26. Dat bewuste wetsartikel dat gaat over de stranden der zee en hoe de Curaçaose gemeenschap daarmee om moet gaan.

Opnieuw is er een discussie over de openbaarheid van een strand op Curaçao. Baoase ligt nog maar vers in het geheugen, maar niet zo vers dat we daarvan geleerd zouden hebben. En zeker minister Jezus Leito niet of een van haar ambtenaren, zo blijkt nu in de casus van het Marriott hotel.

Sonesta-strand

Na een nieuwe meting van de erfpachtgrond van het Marriott Hotel op Piscadera Bay, is gebleken dat een deel van het openbare publiekstrand dat bekend staat als het Sonesta-strand, ook deel uitmaakt van het Marriott. Dat houdt in dat een deel van het Sonesta-strand bij het hotel getrokken gaat worden.

Toen dit bekend werd verzekerde de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Zita Jesus-Leito dat er genoeg openbaar gratis strand overblijft voor het algemene publiek. Op dit moment is het Curaçao Marriott Beach Resort gesloten vanwege een grondige verbouwing.

De recente afbakening van het terrein door de hoteleigenaren, blijkt geheel conform de meetbrief van 1988 te lopen en kan als een correctie van de terreingrenzen beschouwd worden, zo meldt de Amigoe in de krant van vandaag.

“De recente afbakening van het terrein door de hoteleigenaren, blijkt geheel conform de meetbrief van 1988 te lopen en kan als een correctie van de terreingrenzen beschouwd worden” Deze ‘correctie’ volgens de Amigoe blijkt echter niet conform de wet. Sonesta-strand is van het volk. Net als alle andere stranden.

Publiek en overheid

Geen probleem, zou de argeloze lezer denken.

Nee? Toch wel en gelukkig maar dat er nog actievoerders zijn die bordjes ophangen met wetsteksten. Om politici eraan te herinneren dat niet zij, maar het volk gaat over de stranden van Curaçao.

Stranden zijn namelijk van het publiek. Het gebruik ervan door – onder andere – hotels is aan regels gebonden. Aparte regels, die moeten garanderen dat het strand niet zomaar weggekaapt wordt om daarna al dan niet commercieel ontwikkeld te worden.

Juridisch bevinden stranden zich ook op een scheidingsvlak tussen het (internationale) recht van de zee en het (nationale) eigendomsrecht van de grond. De stranden der zee worden in het Burgerlijk Wetboek geregeld in artikel 26 van Boek 5.

Het eerste lid gaat over het vermoeden van eigendom van de overheid. In het geval van het strand van Sonesta is daarover geen discussie: de overheid is eigenaar.

Staten

Het tweede lid is nog belangrijker: beperking van die openbaarheid van de Stranden der Zee door bijvoorbeeld ingebruikgeving of vervreemding moet voorgelegd worden aan de Staten. Die moeten middels een landsverordening bijzondere toestemming verlenen.

Na de verhitte protestacties bij Baoase werd die vraag ook al opgeworpen en nu werp ik hem opnieuw op: heeft Marriott toestemming bij landsverordening gekregen? Was het parlement akkoord met het verkrijgen van een deel van het Sonesta-strand door de hoteleigenaren? De vraag is tamelijk retorisch van aard, verklap ik erbij.

Een eventueel erfpachtbesluit van de overheid, dat geen toestemming van de Staten heeft, kan hersteld worden. ‘Eventueel met terugwerkende kracht. Het besluit is namelijk nietig. Je zult opnieuw goedkeuring moeten vragen aan het parlement.

Wakker

Suzy Camelia Romer durfde niet wat Jesus-Leito  | Persbureau Curacao

Minister Suzy Römer was wel wakker toen ze op 20 september 2016 een ministeriële beschikking ondertekende, waar onder andere in staat dat Marriott zal toestaan, dat ook anderen dan gasten verblijvende in het hotel, zonder vergoeding gebruik kunnen maken van het strand waarop het erfpachtrecht betrekking heeft.

Het strand, dient vrij, openbaar toegankelijk te zijn. Het is Marriott niet toegestaan het strand door middel van een afrastering of anderszins af te scheiden van aangrenzende stranden.

Dat hek op de foto boven het artikel alleen al, is niet toegestaan. Maar ook enige in bezit of gebruikneming van het strand zal – meetbrief of niet – door het parlement bij landsverordening goedgekeurd moeten worden.

Gedachte

De achterliggende gedachte van de wetgever is dat de stranden van het publiek zijn, daar kom je in beginsel niet aan en daar mag de overheid niet zomaar mee spelen, ook niet ten behoeve van toerisme.

Zita is dus gewaarschuwd: het Sonesta-strand is van het volk. Net als alle andere stranden.

-0-0-0-
Download hier de Ministriële Beschikking van de 20 SEP 2016

Bron: Achterkant van Curacao

Naschrift KKC

Het Amigoe-artikel “Terreinafscheiding Marriott conform meetbrief” zet lezers op het verkeerde been in het voordeel van projectontwikkelaar Eduardo de Veer en Orco Bank

AD | ‘Alle stranden moeten vrij toegankelijk’

11 reacties

  1. Ik zie deze kinderen boos kijken, waarschijnlijk kunnen ze niet wachten om te gaan plassen en poepen in het water. Viezeriken ga thuis het toilet gebruiken!!!

  2. vlak ook de toeristen niet uit. Ik lees alleen dat het altijd aan de niet opgevoede ydc ligt wat de vervuiling betreft. Ik kom al jaren op Hilton. En hoe vaak de toeristen niet de moeite nemen om peuken of plastic bekers op te ruimen zijn niet te tellen. En onzin om dan te zeggen dat ze betalen dat het wordt schoongemaakt. Zorg gewoon voor genoeg afval bakken bij de stranden, en zorg ervoor dat die ook op tijd geleegd worden. En inderdaad jeugd kan herrie maken, blijkbaar is niemand die hier commentaar geeft ooit jong geweest

  3. In veel landen is het geen probleem dat de lokale bevolking op de stranden van een hotel komt, maar……..die bevolking weet zich dan ook te gedragen. Hoe anders is dat op Curacao.
    Ga bv eens op een zondag naar PirateBay. Dikke kans dat je in de herrie zit van opgeschoten jeugd, die het strand tot hun eigendom verklaren en immense overlast veroorzaken voor ALLE aanwezigen. Vaak zwemmen ze dan naar de oude pier bij het Hilton en gaan vervolgens op het terrein van het Hilton verder met herrie schoppen.

    Wanneer de raffinaderij sluit, de off shore steeds verder inkrimpt dan zullen we het alleen van het toerisme moeten hebben. Koester die toeristen dan ook en biedt ze datgene aan waarvoor ze vaak op vakantie gaan: RUST.
    Als toerist wil je niet worden lastig gevallen door niet opgevoedde figuren, die al schreeuwend het strand bij het hotel opkomen. Wanneer je 700 NAF per nacht moet betalen in bv het Marriott dan moet daar ook wel wat tegenover staan. Dat begrijpt ieder normaal denkend mens. Alleen hier op Curacao wijzen we alleen maar op onze vermeende rechten en nimmer op onze plichten. Het is dan ook geen wonder dat het zo slecht gaat op het eiland.

    En voor wie het nog niet heeft gehoord: in Nederland gaat men de CO2 heffing invoeren oftewel belasting op uitstoot van CO2 en dat betekent dus dat de tickets naar Curacao wel eens fors duurder kunnen gaan worden. Dat gaat ons dus toeristen kosten, ergo er wordt gezaagd aan de poten van het toerisme. Daar moeten wij met dit soort idiote eisen over toegang tot stranden geen kettingzaag van maken.

  4. Scheveningen is gratis ook al maken het publiek daar een zooitje van. Het wordt dezelfde avond schoon gemaakt. Strand behoort tot het volk! Ook al komt het publiek met Mcdonald en Kentucky. En wat een onzin over diefstal en atrako’s tijdens het zwemmen. Er is een groot verschil tussen schoonmaker en beveiliger. En ja… discriminatie kaart wordt getrokken omdat het is discriminerend! Vind wel zielig dat gij het benoemd.
    Woon je op het eiland dan ben je een Curaçaoënaar. Werk dan mee met ideeën dat we allemaal baat bij hebben en stop met koloniale gebrul. Kom uit je fort en meng jezelf met de lokale bevolking.

  5. Apartheid is verschrikkelijk en mag nooit meer gebeuren maar ik moet er bij zeggen, vroeger ging ik tussen de middag lunchen in Plaza Hotel.

    Eerst zag ik alleen blanke toeristen gebruik maken van de zwembad en dat om 12 uur s’middags in de hete zon. Later zag ik bijna alleen zwarte kinderen gebruik maken van de zwembad en die logeerden niet in het hotel.

    Ik moet zeggen, wat ik toen zag, moet ik sommigen gelijk geven, ze kwamen met dozen kentucky en baken van Mc Donalds en die zag je daarna allemaal drijven in de zwembad, toen al had ik een voorgevoel dat het een kwestie van tijd was voordat het hotel naar de kloten ging.

  6. Zolang de yunan di kosou zich niet kunnen gedragen zoals het hoort , dan moet je ze gewoon achter een hek plaatsn .
    Ga maar kijken waar voor iedereen toegangelijk is .
    Een grote vuilnis belt .
    Begin nou eens een keer die schoriemories op te voeden .

  7. Curashushinaars maken elke dag een grote puinhoop van publieke stranden , zowel op cracasbaai, piskadera, sonesta public beach en baya ligt het elk weekend weer vol met botjes, dopjes zakken, flessen, en rommel, groot gelijk dat de hotels hun toch al kleine syranden vrij wilen houden van

  8. Dick Drayer heeft naar de letter van de wet wellicht volkomen gelijk, maar meer realiteitszin en moreef besef zou hem passen.

    Voor zover je dat laatste mag verwachten van iemand die toestaat dat zijn zonen oorbellen dragen. Zie Trui en Lionfish.

    Maar misschien heeft Dickie een nieuwe auto en is hij bang voor een kras daarop?

  9. Helemaal juist, Lionfish, en meteen het antwoord op de domme vraag van de onnozele Brian S.

    Als toerist die flink betaalt voor een hotelkamer wil je niet op het strand liggen tussen schreeuwende en vervuilende obscene Curacaose proleten (om het woord dat de o zo politiek correcte commentpolis in de gordijnen jaagt maar niet te gebruiken).

    Wees blij dat een Marriott aan honderden mensen werk verschaft en toeristen hierheen haalt! Er zijn nog genoeg publieke stranden over, zoals het typische proletenstrand Daaibooi en bijna alle stranden ter westen daarvan.

    ‘het volk gaat over de stranden van Curaçao’? Alsjeblieft niet. Alles wat het volk doet is gedoemd te mislukken. Kijk naar de porkeria die zij in de Staten zetten, keer op keer.

  10. Curacao is 1 van de weinige landen met ‘prive’stranden! In veel toeristische plaatsen is het strand gewoon openbaar voor iedereen (Het stukje strand voor 1 hotel tot aan de waterlijn). En de hotels accepteren dat.. Waarom dat niet kan op Curacao is de grote vraag!

  11. Tja, misschien zo eindelijk wel eens een strand op deze rots waar er door diezelfde lieve en aardige bevolking gelukkig eens geen enorme smerige puinhoop van kan worden gemaakt en waar de toeristen die hier immers het grootste deel van de economie betalen, eens wel zonder de kans op diefstal en attrako’s kunnen gaan zwemmen. Kunnen we straks eens heel mooi het verschil maken en zien met ‘strand’ Caracasbaai. Tja, en als je niet beters kan verzinnen dat steeds weer opnieuw de discriminatiekaart te trekken is het wel heel verdrietig, dat zo de ‘markt’ voor diefstal en attrako’s kleiner wordt is natuurlijk een feit. Wellicht dat men daar vooral boos over is?

Reacties zijn gesloten.

Zoeken

Recente reacties