Balborda” ‘Ophef over inhaalslag nergens voor nodig’

Earl Balborda-1

Balborda: Ophef over inhaalslag nergens voor nodig

WILLEMSTAD — Minister Earl Balborda van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) laat weten dat de ophef die is ontstaan over de uitvoering van het project Inhaalslag – dat het verbeteren van de Curaçaose wegen behelst – nergens voor nodig is.

“Het is juist zo dat er door de voorgestelde manier meer transparantie ontstaat.

 

Bedoeld om zelfs de schijn van corruptie te vermijden, omdat er nu nog meer bedrijven meedoen. En zo hoort het, hoe meer concurrentie, hoe lager de prijs.”

Balborda reageert hiermee op uitlatingen van de fractievoorzitter van Pueblo Soberano, Melvin ‘Mac’ Cijntje, die gisteren fel uithaalde naar en zich sterk verzette tegen het voorstel voor de uitvoering van het project Inhaalslag van de minister.

“Voorheen in 2013 ging het als volgt: Er was één aannemerscombi (CWM en MNO), die voerde alle projecten uit via onderhandse gunning. Vervolgens onderhandelden Openbare Werken en Combi per project met elkaar over de aanneemsom. Zowel Financiën als de RvM heeft ingestemd met dit traject.”

Balborda geeft aan dat zich dit jaar nog een bedrijf heeft aangemeld om mee te doen, Aliansa Civil & Road Works. “Nu hebben we te maken met twee aannemersbedrijven, Combi en Aliansa, en die voeren alle projecten uit via onderhandse gunning. De projecten worden evenredig verloot (in het bijzijn van een notaris) onder de beide aannemersbedrijven.

Dan volgt weer het traject van onderhandelen met Openbare Werken per project over de aanneemsom. Met dit voorstel moeten Financiën en de RvM nog instemmen.” Met name over de ‘loting’ is ophef ontstaan.

“Die loting zorgt ervoor dat niemand kan bepalen wie welk project krijgt. Er gaan tien kaartjes in een kom en daarop staan de projecten. Eenieder heeft een eerlijke kans en niemand kan zeggen dat de minister of iemand anders iets heeft vergeven. Meer transparantie dus en meer partijen die deelnemen, dat wel. Aliansa heeft zich aangemeld en die kan ook meedoen.”

Balborda ziet niet waar de ophef voor nodig is.

“Voor zover ik het kan bekijken gaat de daadwerkelijke uitvoering op deze manier sneller en is de aanneemsom lager, hetgeen een besparing oplevert voor de regering. De uitdaging in het voorstel van 2013 en in dit voorstel van 2014 zit hem in de inzet van kleine aannemers en dat kan met contracten opgelost worden.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *