Balborda: ‘Verzoek DAE geen wettelijke basis’

Archief foto

Archief foto

WILLEMSTAD — Volgens minister Earl Balborda (PNP) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning heeft de rechter naar voren gebracht dat er geen wettelijke basis is voor het feit dat DAE hem heeft verzocht om actie te ondernemen richting Venezuela.
Echter, volgens de advocaat van de luchtvaartmaatschappij is de zaak die DAE heeft aangespannen tegen de minister nog niet inhoudelijk behandeld.

Afgelopen maandag vond er een regiezitting plaats in de zaak die DAE heeft aangespannen tegen minister Balborda.
DAE heeft de bestuursrechter in een beroepschrift verzocht om in een voorlopige voorziening de minister te laten bevelen om stappen te ondernemen richting de Venezolaanse luchtvaartautoriteit Inac.
Die besloot medio juni om de vergunning van DAE in te trekken, waardoor de luchtvaartmaatschappij niet meer mag vliegen op dat land.
Balborda zou onder meer de Inac schriftelijk moeten informeren dat DAE geldige vergunningen heeft en dus op Venezuela mag vliegen.
Bij aanhoudende weigering van de Inac om DAE toe te laten zou de minister officieel bezwaar moeten maken en rechtsmaatregelen moeten treffen, zo staat er in het beroepschrift te lezen.

Volgens advocaat Arndt Van Hoof van Soliana Bonapart & Aardenburg, die DAE vertegenwoordigt, heeft DAE de strijd tegen de Inac alleen moeten voeren en is de minister – samen met de Curaçaose Burgerluchtvaartautoriteit (CBA) – in gebreke gebleven, terwijl daartoe wel mogelijkheden waren.
Doordat DAE geen hulp heeft gekregen van de minister noch van de CBA, waar de luchtvaartmaatschappij wel om had gevraagd, heeft DAE onnodige schade geleden.

De minister laat in een persbericht weten dat het verzoek van DAE geen wettelijke basis heeft, en dat de rechter tijdens de recente zitting DAE de kans heeft gegeven om hier aanpassingen in aan te brengen.
Als dit niet gebeurt kan het verzoek niet-ontvankelijk worden verklaard.
Maar volgens Van Hoof zijn de verzoeken van DAE nog niet inhoudelijk behandeld, en is de volgende vraag die beantwoord moet worden ‘of de bestuursrechter op basis van het schenden van bestuursrechtelijke regels het verzoek van DAE moet behandelen of dat de burgerlijke rechter het geschil moet beoordelen omdat er onrechtmatig jegens DAE is gehandeld’.

Op 11 juli wordt de zaak voortgezet.

Vandaag was er overigens een ontmoeting tussen minister Balborda, zijn collega minister Stanley Palm (Pais) van Economische Ontwikkeling en de directie van DAE, om over de recente ontwikkelingen te praten. Zowel de ministers als de directie waren bij het ter perse gaan van deze krant niet bereikbaar voor commentaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *