Ballast Nedam weer verdacht

Bouwbedrijf verdacht van betalen steekpenningen

Willemstad– In december 2011 nog heeft Sona te kennen gegeven dat het Nederlandse bouwbedrijf Ballast Nedam een bewijs van goed gedrag heeft overhandigd en om deze reden kon meedingen naar het project Nos Hospital Nobo (NHN).Na betrokkenheid bij de fraude rond de bouw van de Schipholtunnel, blijkt het bedrijf nu wederom in opspraak en verdacht te zijn van fraude.
,,Het Openbaar Ministerie en de fiscale opsporingsdienst, Fiod, verdenken het beursgenoteerde bouwbedrijf Ballast Nedam van het betalen van steekpenningen aan buitenlandse agenten.  Het bedrijf geldt als verdachte in strafrechtelijk onderzoek naar dergelijke betalingen in de periode 1996- 2004”, zo stond gisteren op de website knipselkrantcuracao. com.

Vervolgd wordt: ,,In een verklaring zegt Ballast Nedam de zaak in januari 2011 zelf onder de aandacht van justitie te hebben gebracht.
Inhoudelijk worden er verder geen mededelingen over het strafrechtelijk onderzoek gedaan. Direct betrokkenen bevestigen dat het om het betalen van steekpenningen gaat. Over de omvang ervan is niets bekend.”
De zaak speelde vorig jaar januari (2011), nog voordat het bedrijf het bewijs van goed gedrag overhandigde aan Sona. Het zou gaan om de administratie van een ‘buitenlandse entiteit’ van de onderneming. Deze buitenlandse vestiging zou inmiddels zijn opgeheven.

,,Ballast Nedam droeg vorig jaar de bevindingen van onderzoek over aan het Openbaar Ministerie voor verder onderzoek. De onderneming zei toen nog te overwegen om aangifte te doen. Inmiddels, zo bevestigt een woordvoerder van Ballast Nedam, is de onderneming zelf aangemerkt als verdachte in het strafrechtelijk onderzoek. Ze wilde niet aangeven of ook individuele functionarissen als verdachte beschouwd worden”, zo staat verder in de knipselkrant.

Sinds 2001 kunnen Nederlandse bedrijven of personen die zich in het buitenland schuldig maken aan omkoping, vervolgd worden. Daarbij moet wel sprake zijn van omkoping van ambtenaren. Het is onduidelijk of daar in deze zaak sprake van is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *