BB | Drastisch tekort aan varkensvlees in Venezuela

Wouter Baan | Boerenbusiness

Venezuela is grappling with a ‘pork revolution.’ (AP Photo/Jose Luis Magana)

In Venezuela is een drastisch tekort aan varkensvlees. President Maduro had de Venezolanen beloofd dat er met Kerst voldoende varkensvlees zou zijn, maar die belofte is niet waargemaakt. De Venezolanen gaan daarom massaal in protest.

Kerst zonder varkensvlees is geen kerst voor veel Venezolanen. In aanloop naar de feestdagen bleven de supermarkten in de hoofdstad echter leeg. Honderden inwoners uit de hoofdstad Caracas zijn woest op de president en gingen daags na de Kerst de straat op om hun ongenoegen te uiten. Ook woensdag 27 december werd volop gedemonstreerd. Er wordt zelfs gesproken over een ‘pork revolution’.

Diepe crisis en hyperinflatie
Volgens Maduro had Venezuela wel degelijk varkensvlees ingekocht, maar zijn de leveringen nooit aangekomen. De president verdedigde zich op de nationale televisie en zij dat Portugal de orders niet heeft uitgeleverd. Volgens een overheidsfunctionaris zou Portugal de boel hebben gesaboteerd onder druk van de Verenigde Staten (VS). De Portugese regering spreekt deze aantijging tegen.

Venezuela verkeert al enige tijd in een diepe economische crisis, met hyperinflatie en tekort aan levensmiddelen als gevolg. Volgens Maduro zijn de oppositie in het land en de VS hieraan schuldig. De demonstraties over varkensvlees zijn de zoveelste in korte tijd. De Venezolanen protesteren al langer over hoge energieprijzen en rantsoen op brandstof. Tijdens de demonstraties zou er flink worden geplunderd.

Bron: Boerenbusiness

2 Reacties op “BB | Drastisch tekort aan varkensvlees in Venezuela

  1. Waar hebben ze geen tekort !

  2. We kunnen hen Amparo dos Santos sturen.

    Daar zit genoeg vlees aan om Venezuela een jaar lang te voeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *