Begroting niet in overeenstemming met Rijkswet’

Doo: Leoni Leidel-Schenk

Versgeperst.com Versgeperst Staten NIEUWS gerrit schotte daniel hodge Curaçao CFT begroting aanwijzing 2013  Daniel Hodge1CURAÇAO – Statenlid Gerrit Schotte heeft in een brief aan premier Daniel Hodge de begroting 2013 bekritiseerd. De begroting werd vandaag behandeld in de Staten. “Gezien de redenering van het College financieel toezicht (Cft) is te constateren dat de begroting niet in overeenstemming is met de Rijkswet en de aanwijzing.”

“Met de gekozen aanpak lijkt het er op dat de regering louter een (cosmetische) oplossing presenteert om de Gewone Dienst op papier structureel sluitend te krijgen eerder dan een weloverwogen beleid ter oplossing van het probleem in kwestie. Wij delen de mening van het Cft dat dit puur vanuit een begrotingstechnische oogpunt aanvaardbaar is”

, schrijft Schotte.
De brief is ook gestuurd naar de voorzitter van het Cft en de minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk.

Regeringsverklaring
gerrit-schotte-entregando-karta-begroting-curacao-2013-na-voorzitter-parlamento-Sr_-Franco-184x170Hodge las voor de aanvang van de behandeling van de begroting een regeringsverklaring voor. Hij benadrukte dat Curaçao in een zeer moeilijke sociaal-economische situatie zit en legde het plan van aanpak van het transitiekabinet uit. Zo belooft kabinet Hodge dat er snel duidelijkheid komt over de verhoging van de pensioensleeftijd, bouw van het ziekenhuis en dat er snel een herstelproces opgestart wordt in verband met de financiële situatie waarin Curaçao verkeerd.

Commissie Marcha
Maar MFK-leider Schotte is niet onder de indruk.

“Wij hebben in de media vernomen dat de Commissie Marcha, die door de huidige minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn zou zijn aangesteld, pas in maart 2013 de minister zal adviseren over een nieuwe regeling ouderdomsvoorziening (AOV). In dit geval zal voor de periode tussen 1 februari 2013 tot en met de inwerktreding van de nieuwe Landsverordening Ouderdomsverzekering en de introductie van de Basis Ziektekostenverzekering additionele dekking gezocht moeten worden.”

Toezicht
Verder acht de MFK de aanpak die de regering heeft gekozen voor het oplossen van de problematiek rondom de Stichting Wegenfonds niet optimaal.

“Wij zijn van mening dat aangezien de kern van het probleem het gebrek aan toezicht vanuit het ministerie van Financiën betreft, het de taak is van de regering om ervoor zorg te dragen dat het toezicht aangescherpt wordt”

, schrijft Schotte in de brief.

Brief van Schotte aan premier Hodge:

Brief Van Gerrit Schotte Aan Ronald Plasterk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *