Berichtgeving onzorgvuldig

Rechtbank Amsterdam tikt journalist De Telegraaf op vingers, maar vindt verdere rectificatie onnodig

Rechtbank Amsterdam tikt journalist De Telegraaf op vingers | fotoDick Drayer

Rechtbank Amsterdam tikt journalist De Telegraaf op vingers | fotoDick Drayer

Willemstad/Amsterdam – De berichtgeving van De Telegraaf vorige maand over de op dat moment al ingetrokken beschuldiging van Frank Does aan het adres van Gregory Elias is ‘op een aantal punten onjuist en naar het oordeel van de rechter onzorgvuldig geweest’.

,,Door de onjuistheden is de berichtgeving te dik aangezet”, oordeelt de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam.

Afgelopen week werd vonnis gewezen in een kort geding dat Elias, zijn stichting Fundashon Bon Intenshon en Mojo Concerts in Delft (medeorganisator van het Curaçao North Sea Jazz Festival CNSJF) tegen TMG Landelijke Media (De Telegraaf) had aangespannen. ‘Topman Curaçao beschuldigd van doodsbedreiging’ stond er boven het gewraakte artikel van Telegraaf-journalist Bart Mos. Die beschuldiging was afkomstig van Does, eigenaar van Does Travel & Cadushi Tours, die voorheen reispakketten samenstelde voor Nederlandse bezoekers van het CNSJF maar na afloop van het driejarige contract verbolgen was omdat hij van Mojo exclusiviteit eiste. Zijn ernstige beschuldiging had hij echter al ingetrokken, rechtgezet en er zelfs al zijn excuses voor aangeboden in een e-mail aan alle betrokkenen. Desondanks kwam De Telegraaf ermee; pas na een dringend schrijven van de advocaat van Elias en Bon Intenshon gevolgd door een follow up-publicatie over het feit dat Does de beschuldiging al had gerectificeerd. Ook werd het bericht op de website van de krant aangepast. De rechter in Amsterdam merkt dan ook nog voor zijn beoordeling van het geschil op dat ‘De Telegraaf erkent dat het artikel van 17 september 2014 een aantal fouten bevat’ en dat de online-versie van het artikel op die punten ook al was rechtgezet; ook had de hoofdredactie van Nederlands grootste krant meteen al de toezegging gedaan dat dit eveneens in de papieren uitgave zou volgen.

Het vonnis: ,,In de digitale versie heeft De Telegraaf de onjuistheden reeds verbeterd, zodat het artikel thans feitelijk juist is. Weliswaar heeft zij bij de aanpassing daarvan niet expliciet gemeld op welke punten zij haar berichtgeving had aangepast – waardoor voor het publiek niet duidelijk is dat haar eerdere berichtgeving onzorgvuldig was – maar in ieder geval is de onjuiste informatie verwijderd.”

Op grond daarvan vindt de rechter dat Elias, Bon Intenshon en Mojo ‘onvoldoende belang’ hebben bij hun vorderingen tot verwijdering, althans van (nadere) rectificatie van het artikel.

Lees meer…
Lees verder…
Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *