Betrian: Documenten Sambil ‘onvindbaar’

De werkzaamheden op Veeris voor winkelcentrum  Sambil

De werkzaamheden op Veeris voor winkelcentrum
Sambil

De documenten rond het megaproject Sambil zijn onvindbaar binnen het overheidsapparaat. Dat zei demissionair interim-premier Stanley Betrian gisteren tijdens de wekelijkse persconferentie van de Raad van Ministers. Sambil is het giga-winkelcentrum dat volgend jaar in Veeris moet verrijzen. Opmerkelijk is dat de bouwvergunning en de toestemming voor de ‘tax holiday’ zouden zijn afgegeven onder het voormalige kabinet-Schotte.

Volgens Betrian is er wel een digitaal spoor in het postregistratiesysteem van de overheid. Daaruit blijkt dat sommige onderdelen al afgehandeld zouden zijn, maar dat er ook nog bepaalde aanvragen in behandeling zijn.

De afgehandelde stukken zijn echter nog niet op het bureau van de interim-premier beland, al heeft hij daar wel om gevraagd.

“De secretaris heeft de gevraagde documenten niet weten te produceren, terwijl ik als ik normaal om documenten vraag deze direct ontvang”, zei Betrian.

Hij is nog in afwachting van een reactie van de archief-afdeling.

Vergunningen
Betrian zet zijn vraagtekens bij de doorlooptijd van de procedures.

“Gewoonlijk duurt het zo’n drie tot vier maanden voordat een bouwvergunning wordt afgegeven. Daarbij krijgt de bevolking eerst de kans om de bouwvergunning in te zien. Personen die in hun belangen worden getroffen door een vergunning kunnen bezwaar maken tegen de verleende bouwvergunning.”

De interim-premier wilde de reeds gestarte bouwactiviteiten niet illegaal noemen. Daarvoor moet hij zich er eerst van hebben verzekerd dat er werkelijk geen vergunningen zijn verstrekt. Een bouwstop afkondigen is dan ook niet aan de orde.

Volgens ex-minister van Ruimtelijke Planning Charles Cooper (MAN) zijn de documenten rond de bouwvergunning en het verlenen van fiscale voordelen inderdaad niet in Fort Amsterdam te vinden.

De bouwvergunning is gearchiveerd bij het voormalige Drov en de documenten rond de ‘tax holiday’ bij het ministerie van Financiën.

In 2013 moet het winkelcentrum klaar zijn en 2000 banen opleveren. Het gebouw zal 200 winkels, een food court en acht bioscoopzalen huisvesten. De winkels zijn met name franchisenemers van bekende merken.

Bron: Amigoe 23 nov. 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *