Bevindingen tussenrapport belemmeren terugkomst Wernet als korpschef

Korpschef Marlon Wernet is aangesteld door ex-Minister van Justitie Elmer 'Kade' Wilsoe

Korpschef Marlon Wernet

WILLEMSTAD — Het tussenrapport van de Commissie van Onderzoek onder leiding van Suzanne ‘Suzy’ Camelia-Römer naar de integriteit van korpschef Marlon Wernet is gereed en onlangs bij minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) ingediend.

De minister wil het eindrapport afwachten voordat hij in details treedt over het tussenrapport. Hij kan wel aangeven dat het tussenrapport informatie bevat die de terugkomst van Wernet belemmert. Meer wil Navarro niet zeggen.

Minister Navarro heeft eerder al desgevraagd aangegeven dat, indien uit het onderzoek blijkt dat de verkregen informatie op waarheid berust, Wernet nooit meer als chef van het Korps Politie Curaçao terug kan keren.

De commissie onderzoekt de plichtsgetrouwheid, betrouwbaarheid en professionaliteit van Wernet en zal volgende maand het eindverslag moeten uitbrengen van de bevindingen. Zoals bekend werd eerder een verzoek ingediend bij minister Navarro om de periode van het onderzoek met drie maanden te verlengen. Navarro is hiermee akkoord gegaan en heeft de periode met ingang van 13 maart verlengd, waardoor het eindrapport in juni gereed moet zijn.

Het onderzoek werd gestart naar aanleiding van bepaalde informatie, die naar voren kwam over Wernet tijdens een onafhankelijk onderzoek naar de omstandigheden en de daaraan gekoppelde ambtelijke verantwoordelijkheden rond de dood van Luigi ‘Pretu’ Florentina. Florentina werd vóór zijn dood (zelfmoord) afgelopen september aangemerkt als een van de opdrachtgevers van de moord op de politicus Helmin Wiels op 5 mei vorig jaar in Marie Pampoen.

Tijdens het onafhankelijk onderzoek heeft de commissie tegenstrijdigheden tussen de verklaringen van Wernet en andere leidinggevenden van het Korps Politie Curaçao (KPC) geconstateerd. Deze tegenstrijdigheden hebben betrekking op het gebrek aan of de onzorgvuldige omgang met veiligheids-, bewakings- en andere maatregelen bij de opsluiting van gedetineerden in de politiecellen in Barber.

Daarnaast heeft de commissie ook geconstateerd dat ‘foute agenten’ door Wernet voorgedragen werden bij ‘zeer gevoelige dienstonderdelen’. Het gaat hier om medewerkers waarbij ‘in redelijkheid kan worden getwijfeld aan hun integriteit, of die een risico vormen bij opsporingsonderzoeken’.

Wernet heeft inmiddels een zaak aangespannen tegen de overheid. Hij vecht de beslissing van Navarro om hem te schorsen aan. Deze zaak is echter nog niet inhoudelijk behandeld, in afwachting van het (eind) rapport van het integriteitsonderzoek. Een datum voor de inhoudelijke behandeling is nog onbekend.

 

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *