Bezem door Sint-Maarten

DEN HAAG – Nederland gaat ingrijpen op Sint-Maarten omdat de corruptie daar totaal uit de hand loopt. Het bestuur van het eiland wordt doorgelicht door een nieuw, speciaal justitieteam. Het kleinste land in het Nederlandse koninkrijk moet ook bevoegdheden als grensbewaking aan Den Haag overdragen omdat het die niet aankan.

Deze vergaande maatregelen kondigt minister Plasterk (Koninkrijksrelaties) aan. In een Kamerdebat over de begroting van Koninkrijksrelaties zal de PvdA-bewindsman vandaag vertellen dat er hard ingegrepen moet worden in het land.

Plasterk reageert hiermee op een onafhankelijk rapport van afgelopen weekend. Dat onderzoek naar integriteit op het eiland laat zien dat corruptie in alle lagen van het bestuur veelvuldig voorkomt. De conclusies van dat rapport, dat hij zelf had aangevraagd, noemt hij ’ontluisterend’. „Het bederf zit overal. Inclusief in het politieke bestuur. Dit is onacceptabel in het koninkrijk.”

De PvdA-bewindsman wil dat het piepjonge land zijn pakket maatregelen accepteert om de zaken weer op de rails te krijgen. Accepteert het land die niet, dan kunnen ze worden afgedwongen door de Rijksministerraad. Daarin zetelen alle vier landen van het Koninkrijk der Nederlanden en het Nederlandse kabinet kan daarin deze maatregelen doordrukken.

Bron: Telegraaf

door Jorn Jonker

Een Reactie op “Bezem door Sint-Maarten

  1. Trek dit door naar Korsou en kunnen we 2 vliegen in 1 klap slaan. Scheelt tijd en hoeft het wiel niet opnieuw uitgevonden te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *