Bezoek gerenoveerd Landhuis Hato

De belangrijkste werkzaamheden aan het landhuis zijn afgerond, daarom leidde managing director van CAH, Maurice Adriaens de RvC rond om het landhuis te bezichtigen.  FOTO CAH

De belangrijkste werkzaamheden aan het landhuis zijn afgerond, daarom leidde managing director van CAH, Maurice Adriaens de RvC rond om het landhuis te bezichtigen.
FOTO CAH

Willemstad – De Raad van Commissarissen (RvC) van de Curaçao Airport Holding (CAH) heeft gisteren een bezoek gebracht aan het gerenoveerde Landhuis Hato. De renovatiewerkzaamheden zijn uitgevoerd in opdracht van CAH zodat het pand later dienst kan gaan doen als restaurant en boutiquehotel.

De belangrijkste werkzaamheden aan het landhuis zijn afgerond, daarom leidde managing director van CAH, Maurice Adriaens de RvC rond om het landhuis te bezichtigen.
CAH hoopt op zeer korte termijn de laatste details af te werken en tot overeenstemming te komen met een beoogde exploitant.

Landhuis Hato was ooit met zijn 1.400 hectare grond een van de grootste veeplantages van Curaçao.
Het stond bekend om zijn natuurlijke waterbronnen die gebruikt werden voor irrigatie en later ook voor een vijver.
Deze historische bebouwing ligt vijftig meter ten noorden van de huidige weg naar het vliegveld Hato en bestaat uit

  • een terras,
  • restanten van een regenbak,
  • putten,
  • constructies van een irrigatiesysteem en
  • een begraafplaats met ongeveer zeven graven.

Het landgoed heeft een architectuur- en cultuurhistorische waarde vanwege zijn geschiedenis als een van de grootste plantages van Curaçao en bovendien bezit het pand ensemblewaarde.

,,Om voorgaande redenen, zijn schoonheid en volkskundige waarde is dit beschermde, monumentale pand van algemeen belang en heeft eigenaar Curaçao Airport Holding nv de benodigde onderhoudswerkzaamheden verricht om het landhuis in stand te houden en het geschikt te maken voor de exploitatie van een restaurant en een boutiquehotel”

, legt de CAH uit. Curaçao Airport Holding werkt aan een plan voor het ontwikkelen van een zogenoemd ‘Green Park’ waarin al het aanwezige geografische, archeologische en/of cultuurhistorische waardevolle erfgoed behouden en onderhouden zal worden, waarbij het de bedoeling is dit zo veel mogelijk publiekelijk toegankelijk te maken en ter beschikking te stellen voor educatieve doeleinden.

Het betreft hier ook het onderhoud en behoud van Roi Rincon, de Hatogrotten en veel meer waardevolle plaatsen en monumenten op en rond de luchthaven.
Het Green Park is een belangrijk geïntegreerd onderdeel van het Airport City Master Plan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *