BI | Aruba en Curaçao dreigen op zwarte lijst voor belastingparadijzen te belanden

Sint Maarten heeft uitstel gekregen vanwege de orkaan Irma

De Europese Unie zet zeventien belastingparadijzen op een zwarte lijst. Aruba en Curaçao dreigen daar eveneens op terecht te komen als ze niet voor 1 januari 2019 hun leven beteren om belastingontwijking te bestrijden.Zij hebben toegezegd dat tijdig te zullen doen en staan zolang op een ‘grijze’ lijst.

Sint Maarten heeft uitstel gekregen vanwege de orkaan Irma.

Onder meer Panama, Barbados en Zuid-Korea zijn volgens de EU-ministers van Financiën “onwelwillend” om belastingontduiking tegen te gaan en staan op de zwarte lijst die op 1 januari ingaat.

Ook Zwitserland en Bahama’s in de gevarenzone

Vaak genoemde landen die ook een fout belastingregime zouden voeren, zoals de Bahama’s en de Kaaimaneilanden, ontbreken. De Kaaimaneilanden staan wel op dezelfde ‘wachtlijst’ als Aruba en Curaçao, evenals Zwitserland en Liechtenstein en nog veertig andere.

De ‘belastingschandpaal’ betreft niet-EU-landen, die (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn en niet meewerken aan de strijd tegen belastingontwijking. De lijst wordt jaarlijks aangepast. Er komt op EU-niveau een serie strafmaatregelen en lidstaten kunnen zelf bilaterale sancties instellen, zoals een bronbelasting invoeren.

Volgens staatssecretaris Menno Snel van Financiën is de zwarte lijst geloofwaardig. Hij wees er na de ministerraad in Brussel op dat veel landen ,,omgegaan” zijn. Ze beloven hun beleid aan te passen om niet op de zwarte lijst te komen. De ,,ultieme droom”, zei hij, is dat uiteindelijk niemand er meer op staat.

De lijst kwam tot stand na analyse van 92 landen door experts uit de lidstaten. Ze deden er een jaar over.

Druk op tarieven vennootschapsbelasting

Volgens een nieuw rapport van de internationale ontwikkelingsorganisatie Eurodad hoeven bedrijven over de gehele linie steeds minder belasting te betalen en zijn consumenten daarvan de dupe. Het belastingbeleid van Europese landen is volgens Eurodad een “race naar de bodem.”

“Als multinationals minder belasting betalen, moeten consumenten meer betalen om het gat op te vullen. Het rapport geeft aan dat dit de armsten in de samenleving het hardst treft en ongelijkheid vergroot in plaats van verkleint”, verklaart Jasper van Teeffelen, die onderzoek deed naar Nederlandse maatregelen op het gebied van belastingen.

Onderzoek bij zeventien EU-lidstaten en Noorwegen wijst uit dat twaalf regeringen ofwel net hun belastingtarief voor vennootschappen hebben verlaagd of van plan zijn dit in de nabije toekomst te doen. Als deze trend doorzet zal er over enkele tientallen jaren helemaal geen vennootschapsbelasting meer worden geheven.

Nederland scoort, samen met Ierland, het slechtst in vergelijking met de andere onderzochte landen. Hier zijn volgens het rapport meerdere belangrijke zaken op belastinggebied nog niet openbaar. Nederland heeft ook nog een groot aantal knellende belastingverdragen met ontwikkelingslanden en faciliteert nog steeds op grote schaal belastingontwijking, aldus de onderzoekers.

Bron Business Insider

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *