BI | ‘DNB heeft alle reden om onderzoek te doen naar ING-top om witwasschandaal’, maar de toezichthouder doet het niet – dit is de reden

Business Insider Nederland

Bestuursvoorzitter Ralph Hamers van ING. Foto ING

De financiële toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) is niet van plan om nog te onderzoeken of de top van ING geschikt is om aan het roer te blijven.

Dit meldt het Financieele Dagblad op vrijdag op basis van de reconstructie van de recordschikking die de bank met het Openbare Ministerie (OM) heeft getroffen, en gesprekken met ingewijden.

De bestuurders van ING, waaronder topman Ralph Hamers, kwamen onlangs onder grote druk om af te treden. In september heeft de grootste bank van Nederland 775 miljoen euro aan het OM overgemaakt om vervolging af te kopen voor het grootschalig faciliteren van corruptie, witwassen en terrorismefinanciering.

Volgens de interne regeling van DNB zou deze overtreding van wet- en regelgeving voldoende aanleiding moeten geven om de bestuurders te hertoetsen voor hun functie, concludeert het FD.

De toezichthouder zou dan een vooronderzoek moeten beginnen waarin besloten moet worden of het bestuur van ING wel of niet onderzocht wordt.

Een belangrijk onderdeel van dit besluit is of de overtreding herleidbaar is tot een persoon en of deze actief heeft bijgedragen aan de overtreding. Ook wordt gekeken in welke mate de overtreding ernstig is, en in hoeverre deze het vertrouwen in de financiële sector aantast.

Vooronderzoek in opdracht van ING

Het nodige vooronderzoek is al gedaan, blijkt uit de reconstructie van het FD.

Alleen heeft de toezichthouder die niet zelf uitgevoerd maar overgelaten aan advocatenkantoor Stibbe, die deze opdracht van raad van commissarissen van ING kreeg. De advocatenkantoor concludeerde dat “niemand binnen de bank actief of verwijtbaar heeft gehandeld”, citeert de krant. DNB heeft deze conclusie overgenomen en heeft op basis daarvan besloten om de bestuurders niet meer te onderzoeken.

Dit is niet de eerste keer dat DNB zo’n vooronderzoek niet zelf uitvoert. Ook in 2013, toen Rabobank verwikkeld was in fraude bij het Libor-rentetarief, heeft de toezichthouder deze belangrijke taak uitbesteed aan een advocatenkantoor.

Ook het verbeterplan dat DNB aan ING voorschreef, werd in samenwerking gedaan met Stibbe-advocaten, aldus het FD. Volgens het plan zijn twaalf medewerkers van ING op een of andere manier gestraft, van inhouden van bonussen tot ontheffing uit functie. Maar niemand is ontslagen.

Uiteraard moest de financiële directeur Koos Timmermans in september gedwongen vertrekken, maar dat was de verdienste van minister Hoekstra en niet van DNB, aldus het FD.

Kamervragen door regeringspartij CDA

Ook dit keer is de politiek niet blij met de gang van zaken. Inmiddels zijn er Kamervragen gesteld. ,,Als het (onderzoek) bij deze grote witwaszaak al niet gebeurt, wanneer dan nog wel?”, vraagt Erik Ronnes, Kamerlid van regeringspartij CDA zich af. Hij gaat de kwestie aankaarten en wil opheldering over de rol van de toezichthouder. Dit straalt af op het imago van de hele bankensector, stelt hij.

Ronnes vindt dat de partij die wordt onderzocht, niet de opdrachtgever van het onderzoek kan zijn. Hij heeft dan ook veel vragen over de manier waarop de toezichthouder zich opstelt in deze zaak. ,,Die regels zijn niet voor niks gemaakt”. Zo plaatst hij ook vraagtekens bij de uitspraak van DNB over de ING-top: ‘We moeten met elkaar verder’.

Lees hier het hele artikel in het FD.

LEES OOK: ING is niet de enige Nederlandse grootbank met een megaboete vanwege laks management – deze affaires deden Rabobank en ABN Amro op hun grondvesten schudden

3 Reacties op “BI | ‘DNB heeft alle reden om onderzoek te doen naar ING-top om witwasschandaal’, maar de toezichthouder doet het niet – dit is de reden

 1. Menig topbestuurder in het bedrijfsleven moest het veld ruimen nadat was gebleken dat er binnen zijn ondernememing onoirbare zaken hadden plaatsgevonden. Ook al was die top niet daarvan op de hoogte, ze werd wel verantwoordelijk gehouden en werd gedwongen te vertrekken. Vaak met een hoge vertrekpremie dat dan weer wel. Deze kwestie ING bewijst weer eens de uitspaak van Pechtold jaren geleden : de politiek is vuil en vunzig. Geldt niet alleen voor Nederland.
  Vandaar mogelijk de “gele hesjes” van nu? De bevolking heeft er genoeg van.

 2. @de rechtstraat
  in Singapore krijg je de doodstraf als je in het bezit van een beetje cocaine. En hier ?? Zo zie, het is overal anders.
  (€ 750 miljoen lijkt me bovendien niet schamel, die overigens door de bevolking indirect zal moeten worden betaald. Waarbij ik het met je eens ben dat het onvoorstelbaar is dat de verantwoordelijken – schuldig misschien, maar in ieder geval verantwoorelijk – buiten schot blijven).

 3. De Rechtsstaat

  Ik moet toch wat van zeggen.

  Hier krijgt een voormalige MP 3 jaar gevangenisstra,. inclusief de exorbitante bijkomende aangelegenheden en in NL koop je de vervolging af met een schamele 750 mln.

  En dan vragen waarom niet iedereen eens is met de opgelegde straf(fen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *