BI | Trump denkt dat ‘impeachment’ wel eens kan helpen bij zijn campagne om in 2020 herkozen te worden

Alex Lockie | Business Insider

President Donald Trump. Foto: Win McNamee/Getty Images

De Amerikaanse president Donald Trump ligt naar verluidt niet meer wakker van een dreigende afzetting. Zo’n ontknoping in het onderzoek naar Ruslands vermeende invloed op de verkiezingen van 2016 zou hem, denkt hij, in de kaart kunnen spelen voor een grandioze herverkiezing in 2020.

Dat schrijft de nieuwswebsite Axios op woensdag.

De uitkomst van een afzettingsprocedure in de Verenigde Staten is allerminst zeker. Het kan zijn dat het Congres de eerste stappen zet, maar er vervolgens niet in slaagt om de benodigde stemmen bij elkaar te krijgen.

In zo’n geval kan Trump gewoon blijven zitten waar hij zit en de rol van slachtoffer op zich nemen. De Democraten zou hij daarbij afschilderen als oneerlijke aanvallers.

“Hij heeft meermalen tegen medewerkers gezegd dat het een politieke overwinning zou zijn als de Democraten hem proberen af te zetten”, aldus een bron met kennis van de kwestie. Ze zouden in Trumps optiek hun hand overspelen “en hij zou dat kunnen benutten voor zijn herverkiezingscampagne in 2020”.

Afzettingsprocedure tegen Donald Trump

Over twee maanden stemt de VS over een deel van de Congres-zetels in de zogeheten ‘midterm elections’. Alle zetels in het Huis van Afgevaardigden staan op het spel, plus 35 van de 100 stoelen in de Senaat (de tegenhanger van de Eerste Kamer in Nederland).

De geruchtenmachine draait overuren, aangezien de Democraten afstevenen op winst in het Huis, terwijl de Republikeinen de meeste kans maken om hun meerderheid in de Senaat te behouden.

Gaan de Democraten een afzettingsprocedure (‘impeachment’) starten als ze de meerderheid heroveren op de Republikeinen? Trump zet de dreiging van impeachment inmiddels in om zijn kiezers te mobiliseren. Zijn Republikeinse stemmers kunnen er immers voor zorgen dat de Democraten niet winnen.

Onlangs vertelde Trump de menigte op een bijeenkomst in Montana dat een afzettingsprocedure “jullie schuld zou zijn, omdat jullie niet gingen stemmen.”

Bron: BusinessInsider

Een Reactie op “BI | Trump denkt dat ‘impeachment’ wel eens kan helpen bij zijn campagne om in 2020 herkozen te worden

  1. Omdat Axios een artikel publiceert dat enigszins afwijkt van het nieuws dat momenteel overheerst, dat is het boek van Bob Woodward en de anonieme op-ed door een senior lid van de Trump administratie, springt Business Insider een gat in de lucht? Misschien moet BI zich wat gaan verdiepen in de handelsoorlogen die Trump heeft geïnitieerd en wat voor effect die hebben op de kiezers in de Mid-West die op Trump gestemd hebben en nu allerlei problemen ondervinden.

    De komende ‘mid-term elections’ zijn meestal een referendum op de zittende president. Bekend is dat toen de Republikeinen Clinton wilden afzetten (impeachment) en dit ook in de ‘mid-term election’ gebruikte, het juist averechts uitwerkte. Echter, Clinton was popular (60% approval), en zijn populariteit steeg enkel bij het noemen van ‘impeachment’. Trump hoopt of een gelijksoortige effect, echter Trump is niet zo populair als Clinton was. Recente pijlingscijfers tonen aan dat zijn populariteit afneemt tot een punt dat de Democraten nu ook mogelijkheden zien om bij de komende ‘mid-term elections’ een meerderheid in het Senaat te bemachtigen. Als dat gebeurt betekend het een kentering in het politieke landschap. Om niet te spreken van het effect dat het op het uitvoeren van beleid door Trump zal hebben. De daling in de pijlingen door Trump wordt verklaar als ‘de dood van McCain effect’. Het effect van het boek van Bob Woodward en de anonieme op-de is nog niet in de pijlingen te zien.
    Onderzoeken die nu nog door de meerderheid van Republikeinen tegen gehouden wordt, zullen dan allemaal doorgang vinden als de Democraten het Congress overnemen. Wat voor uitwerking dit op de 2020 verkiezingen zal hebben moet nog blijken, maar voorspelt niet veel goeds voor Trump.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *