Blog Arthur Donker | De geschiedenis herhaalt zich (weer)

Blog Arthur ‘je blijft lachen op deze klip’ Donker | Foto Persbureau Curacao

Blog Arthur ‘je blijft lachen op deze klip’ Donker | Foto Persbureau Curacao

Lees ik net in de krant dat de afdeling gezin en jeugd van de ministerie van Sociale Ontwikkeling Arbeid en Welzijn (SOAW), op een school de kleine kinderen hebben geleerd over gezond eten en etiquette, hoe jij je moet gedragen en een mes en vork moet gebruiken. Ik vind het een pracht idee want, vooral op feestdagen zoals Kerst, Pasen, Communiefeesten en vooral Valentine’s Day, kom je in chique restaurants en als je ziet hoe sommige mensen met een mes en vork te werk gaan denk je dat die in een slagerij werken of zo. Tafelen is een kunst en mijn vader heeft mij dat gelukkig bijgebracht door hem zondags zijn lunch te serveren en mij op mijn fouten te wijzen.

Niet alleen het eten, beleefdheidsnormen maar ook serveren en hoe je gasten moet entertainen. Het gevolg is alleen, dat als ik mijn vriendinnen over heb om te eten ze niet weg willen en om drie uur ’s nachts nog steeds aan tafel zitten met een stuk in hun kraag.

Maar toen ik dat las, moest ik denken aan een van de grootste “Grand Dame” van Curaçao, dichter, actrice, comediene, Nydia Ecury, een pracht vrouw waarmee ik altijd ontzettend mee gelachen heb..
Zoals ze in het Papiaments zeggen, haar mond was pika!!

Ik sprak haar een keertje en ze vertelde mij dat zij met het idee was gekomen om de kleintjes spelenderwijs etiquette te leren en wilde met een tv programma komen om ze dat bij te brengen.
Ze was naar Bureau Cultuur en Opvoeding gegaan en legde haar plannen daar voor.
Het eerste wat ze zeiden voordat ze uitgesproken was “Er is geen geld daarvoor”
Schijnbaar was al het geld al opgegaan aan het sponsoren van Carnaval, Tumba Festival en Seú feestjes.

Ik had verwacht dat ze de heleboel bij elkaar zou schelden en hun effe zou vertellen waar ze Tula in konden stoppen, maar ze bleef kalm en bedaard en zoals altijd de dame.

Ik ben blij dat die mensen van Bureau Cultuur en Opvoeding de verwensingen niet hadden gehoord die ze daarna heeft geuit, want dan zouden ze voor de rest van hun leven een minderwaardigheidscomplex aan over hebben gehouden.

Madam heeft het vliegtuig genomen is naar Aruba gegaan en heeft daar binnen een dag alles voor elkaar gekregen en kon ze op Aruba haar kinderprogramma op televisie brengen, want daar zagen ze wel hoe belangrijk etiquette was en dat je dat van jongs af aan moet leren en dat spelenderwijs de ideale manier was.

En nu jaren later is eindelijk iemand wakker geworden en ziet eindelijk hoe belangrijk goede tafelmanieren zijn want laten we eerlijk zijn, als we zien hoe in het verleden sommige politici zich gedroegen op officiële gelegenheden, qua manieren en sociaal gedrag, dan vraag jij je ook af van onder welke steen hebben ze die vandaan gehaald en schaam jij je rot.

Maar we hebben het door, en ik ben blij dat iemand dat gedaan heeft en hoop dat het als vak in de scholen gebracht wordt want beschaving en tafelmanieren moet van huis uit komen en aangezien het thuis hier ook geen Disneyland is moeten we het op school brengen, vind ik.

Gefeliciteerd SOAW met dit project en laten we hopen dat we in de toekomst sommige politici kunnen krijgen die met mes en vork kunnen eten en niet meer zo spastisch moeten doen als ze in een nette tent zitten in plaats van in een snack.

Ik blijf lachen op deze klip want dit doet mij denken aan een politiek figuur die voor het eerst business class vloog en toen de stewardess hem vroeg hoe hij zijn Chateau Briand wilde hebben zei hij “Large”

Arthur Donker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *