Blog Arthur Donker | De tirades van Ben Whiteman

Blog Arthur ‘je blijft lachen op deze klip’ Donker | Foto Persbureau Curacao

Blog Arthur ‘je blijft lachen op deze klip’ Donker | Foto Persbureau Curacao

Sinds de presentatie van een delegatie van experts en andere belanghebbende in de Tweede Kamer in Nederland over de Isla, waar iedereen bij was, behalve de Curaçaose regering, zijn eindelijk de ogen van de andere ministers open gegaan en wil men precies weten hoe het met de Isla raffinaderij op Curaçao zit. Minister Liesbeth van Tongeren heeft hier een bezoek gebracht en kreeg zelfs een rondleiding op de raffinaderij en hebben ze zelfs een groepje protesterende werknemers opgetrommeld om hun ongenoegen van de bemoeienissen van Nederland met deze “binnenlandse” problematiek te uiten.

Nou is opeens gebleken dat minister Plasterk dat probleem al die tijd bagatelliseerde en dat het groter was dan hij de Tweede kamer probeerde wijs te maken. Hij heeft een paar keer onze klip bezocht en hulp aangeboden om bijvoorbeeld de milieudienst te versterken, wat nooit van de grond is gekomen, en van alles en nog wat beloofd zoals een goede politicus beaamt, veel beloven en niets doen.

Vlak daarvoor moest de Juan Pablo Duarte school twee dagen dicht omdat de kinderen (ook van de Isla werknemers die daar naar school gaan) ziek werden en naar huis moesten. Voor het eerst in de geschiedenis heeft de vertegenwoordiger van de Isla erkend dat de stank en rook van hun afkomstig was en beloofde als een pleister op een kankergezwel airco’s voor de school, alsof dat helpt, maar ja.

Gelijk daarna kwam dat andere probleem van het asbest wat open en bloot op het terrein opgeslagen ligt, weer kwamen ze met de belofte daar wat aan te gaan doen en hebben zelfs een opzichter ontslagen die zich daarmee bemoeide. Toen eenmaal alle negatieve berichten de lokale en internationale media in ging en als klap op de vuurpijl dat de defensie ook metingen in Julianadorp wilde gaan doen, barste de bom los bij meneer Whiteman.

Eerst kwam dat stopwoord “Respect” aan de beurt, Nederland respecteert ons niet! Meneer Whiteman vergeet een ding, al jaren klagen de bewoners over de ziekmakende raffinaderij en het is diezelfde meneer Whiteman die de rechten van de 20.000 bewoners die onder de rook wonen NIET RESPECTEERT en publiekelijk liet weten dat hij de raffinaderij nooit zou sluiten omdat hij, dankzij zijn vader die daar werkte, hij voor arts kon studeren. Dus praat niet over respect want volgens mij kan hij dat woord niet eens spellen.

Minister Plassterk stond voor schut in de Tweede Kamer want er is inderdaad een kwestie van onbehoorlijk bestuur en kan Nederland een aanwijzing geven en/of ingrijpen. Als de defensie nou ook met hun bevindingen komen en de SMOC ook en alles wijst dat wat SMOC al jaren zegt dat het waar is, dat de regering willens en wetens geen enkele sanctie durft op te leggen aan de Isla raffinaderij ondanks alle overtredingen, dat laten zij de deur open voor allerlei rechtszaken en schadevergoedingen.

Minister Whiteman voelt het aankomen en beschuldigt natuurlijk de Makambas van de Shell, de Tweede Kamer van inmenging, de defensie van inmenging in binnenlandse aangelegenheden en niet te vergeten de GGD in Amsterdam, hij is volgens mij vergeten ook de TNO hier bij te betrekken. HET WORDT TE HEET ONDER HUN VOETEN! Zo simpel is het want nou valt hun masker zowel Plasterk als Whiteman en de rest ook die al die tijd hebben geprofiteerd van de PDVSA zoals het bisdom, ministers die in privé vliegtuigen van de PDVSA overal naar toe vlogen en vette contracten kregen om werkzaamheden voor hen te verrichten.

Al die beschermengeltjes in de regering zullen nu de PDVSA de rug moeten terug keren, want zelfs het economisch belang waar ze zo aan hangen blijkt niet zo héél belangrijk te zijn zoals ze het doen voorkomen, blijkt nu na de presentatie in de Tweede Kamer.

Dus minister Whiteman doet zoals elk kat in het nauw, die loopt alle radiostations af en roept haastig een persconferentie bijeen om zijn ongenoegen te uiten en geeft iedereen de schuld behalve de regering die jaren lang totaal geen respect heeft getoond jegens de 20.000 bewoners die onder de rook wonen.
RESPECT VERDIEN JE, dat kan je niet EISEN meneer Whiteman en u verdient absoluut mijn respect niet en met mij vele anderen die onder de rook wonen, maar dat wist u al.

Arthur Donker

8 Reacties op “Blog Arthur Donker | De tirades van Ben Whiteman

 1. Eens ik had het anders moeten verwoorden (maar de boodschap is duidelijk), echter ook eens als met ‘Curaçaoënaar die zelf de pampers moet aantrekken’ bedoeld wordt (lands)kinderen die telkens naar Mama (lees 2de kamer) rennen voor een oplossing i.p.v. het probleem zelf op te lossen.

 2. @porve3
  Nederlandse YDK: dáár gaat u in de fout. Landskinderen zijn altijd Nederlanders. Omgekeerd niet altijd.
  U trekt scheidslijnen. Dát vertroebelt iedere discussie, uw zalvende woorden ten spijt.

 3. @Willem;
  “passen niet meer voor de Curaçaoënaar en ze begrijpen uw zalvende woorden al helemaal niet”. ?? Refereert u naar een Nederlandse YDK?
  Zie: ‘Het blijft echter de hoop dat de geschiedenis, in al zijn facetten, vertaald wordt naar het collectieve geheugen van de bevolking in Nederland.’
  En: ‘een bepaalde type nederlander die naar de Antillen (Kolonie) verhuist … erfenis …. nog steeds springlevend te … houden’
  Ook: ‘Het is hoog tijd dat Europees (koloniale) beeld van de Antillen bijgesteld wordt’.

 4. @porver3

  U zijt een mooi prater. Klinkt allemaal prachtig maar is in wezen gewoon geneuzel. Curaçao is geen kind meer. Het is en wil volwassen zijn. U moet de pampers zelf maar aantrekken. Ze passen niet meer voor de Curaçaoënaar en ze begrijpen uw zalvende woorden al helemaal niet!

 5. Beste Arthur, Liesbeth van Tongeren is een lid van het Parlement en geen Minister. Was zij wel een Minister in het kabinet van Rutte dan had haar bezoekje een heel ander karakter en dimensie gehad. Het siert van Tongeren dat zij zelf is komen kijken alvorens een opinie te hebben. Het blijft echter de hoop dat de geschiedenis, in al zijn facetten, vertaald wordt naar het collectieve geheugen van de bevolking in Nederland. Want, hoewel het koloniale verleden tot een vervlogen tijd behoort en een bijzonder zwarte bladzijde in de nederlandse geschiedenis is, probeeert een bepaalde type nederlander die naar de Antillen (Kolonie) verhuist deze misdadige erfenis van de Hollandse voorouders nog steeds springlevend te willen houden. Het is alsof zij van een VOC-schip (marineschip) uit de 17de eeuw komen aanwandelen.

  In de Middeleeuwen hadden wij de pest als natuurramp, maar nu, gedreven door onze meedogenloze uitbuiting van de natuur, verliezen wij meer en meer ons vermogen in harmonie te leven, met mensen van andere culturen, tradities en overtuigingen. Ongeacht wat men vindt van de koloniale periode, over goed bestuur, het handhaven van de rechtsstaat en het tegengaan van corruptie, al dan niet m.b.t. Whiteman, Curacao is al eeuwenlang met Nederland verbonden. Het is hoog tijd dat Europees (koloniale) beeld van de Antillen bijgesteld wordt door een waain deze samenlevingen en culturen eerder getypeerd worden door hun culturele flexibiliteit, insluitende sociale cohesie en ook oog voor ondernemerschap.

  Zolang er een scherpe scheidslijn bestaat, blijft ook de dialoog uit (ook al trekt men herhaaldelijk via de 2de Kamer aan de bel) . Dat is jammer, want zo wordt een oplossing voor de 20.000 bewoners waar Arthur het over heeft alleen maar op de lange baan geschoven.

 6. Whiteman is de grootste huichelaar ever…

 7. Meneer Donker, u bent de schuldige. Als je niks zegt, is er ook niks aan de hand. Iedere struisvogel weet dat. Ze steken de kop in de bodemvervuiling en ruiken niets! Dát zijn pas de echte struisvogels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *