Blog Arthur Donker | Yuda bo pais, bira Polis!

Blog Arthur ‘je blijft lachen op deze klip’ Donker | Foto Persbureau Curacao

Het lijkt wel honderd jaar geleden dat ons Politiekorps in een woeste poging om mensen te interesseren om politieagent te worden, die slogan had bedacht.
De toelatingseisen toen was HAVO, alleen het probleem was, dat iemand met HAVO toentertijd in de privésector beter betaald kreeg dan bij het korps, dus bleven de sollicitanten weg.
De oplossing was om de toelatingseisen te verlagen naar MAVO, met alle gevolgen van dien, want kwalitatief kwam het niet ten goede van te korps, over de hele linie niet, want er zaten mensen tussen die amper hun eigen naam konden schrijven, laat staan een behoorlijk proces-verbaal op papier konden neer zetten.

Vandaag lees ik in de krant dat de OM zich ernstige zorgen maakt om het laag niveau van de Nederlandse taal in het politiekorps, omdat die hebben ontdekt dat het niveau hard achteruit is gegaan.

Het kan kloppen want ik hoor steeds, als bijvoorbeeld Nederlandse toeristen hier overvallen worden en zij naar de politie gaan om een kopie te krijgen van het rapport dat opeens de printer het niet doet of dat ze geen kopie van het rapport voor hun verzekering kunnen krijgen omdat dat bomvol taal fouten zit en dat ze voor schut zullen staan, dus verzinnen ze een excuus om geen kopie te geven.

Maar als we terug gaan kijken, kan je die agenten ook niet kwalijk nemen, omdat ze niet daarvoor opgeleid zijn, we hebben nog steeds een wetgeving in het Nederlands en als jouw Nederlands op een dusdanig laag niveau is hoe kan je verwachten dat ze kunnen begrijpen waar het over gaat laat staan iets op papier zetten.

Maar ja, een kleine groep toen heeft gevochten om Papiaments in de scholen te introduceren terwijl we lang nog niet klaar waren om over te schakelen omdat we nog steeds een omschrijving gebruiken voor de woorden die wij in het Papiaments niet hebben en dat is over de hele linie.

Het gevolg is dat we het gevaar lopen dat een crimineel vrijuit komt door fout taal gebruik in het proces-verbaal of een aanklacht tegen hem.

Maar ja, we zijn trots en lopen te schreeuwen dat we het zelf kunnen en, zoals het ons allemaal beaamt, zullen nooit en ten nimmer accepteren dat we een fout gemaakt hebben en zullen tot het naadje doorgaan want dat zou gezichtsverlies betekenen en daar beginnen we niet aan.

In het Engels heet dat “suicidal tendencies” want je weet dat je fout bezig bent maar gaat toch door.

Technische woorden, wettelijke uitdrukkingen, medische en zakelijke uitdrukkingen die wereldwijd gebruikt worden hebben we geen woorden voor, dus gaan we voor “Mitar Mitar” en hopen dat iedereen ons begrijpt en lachen dan schuw wetende dat we voor schut staan want we kunnen ons in geen enkele van de moderne talen goed uit drukken, niet eens in onze eigen moedertaal laat staan een vreemde taal.

Ik dank de Fraters en de Nonnen op mijn blote knieën dat ze mij bont en blauw geslagen hebben als ik Papiaments opschool sprak omdat we Nederlands MOESTEN spreken, want vandaag kan ik mijn talen wel spreken en schrijven.

Maar dat mag de broek niet bollen laten we alle “Makambas” maar in bodybags terug sturen en “Nos Mes Por” blijven schreeuwen want er is nog steeds een grote groep die dat gelooft totdat ze een officieel stuk moeten voorlezen of op moeten schrijven dan halen we toch de slavernij weer uit de kast om ons gezichtsverlies te vermommen of niet?

Ik blijf lachen op deze klip want telkens als de politie mij stopt en ze zien dat Donker heet vragen ze of ik Papiaments spreek, dan zeg ik express nee en laat ze dan struikelen over hun gebrekkig Nederlands want dan weten ze opeens niet wat ze met mij aan moeten en kunnen ze moeilijk uitleggen waarom ze mij gestopt hebben.

Arthur Donker

3 Reacties op “Blog Arthur Donker | Yuda bo pais, bira Polis!

 1. @Arthur Donker schreef;
  “Ik blijf lachen op deze klip want telkens als de politie mij stopt “en ze zien dat Donker heet” vragen ze of ik Papiaments spreek, dan zeg ik express nee en laat ze dan struikelen over hun gebrekkig Nederlands want dan weten ze opeens niet wat ze met mij aan moeten en kunnen ze moeilijk uitleggen waarom ze mij gestopt hebben.”

  Niet zo onlogisch natuurlijk, maar ik moet en blijf ook lachen om die aan zelfhaat lijdende ‘donkere’ Arthur Donker. Arthur Donker meent dat de politie hem vanwege z’n achternaam vraagt of hij Papiamentu praat. (omdat zijn achternaam Donker luidt?!? ) Dit is ook weer een van die typische nergens op slaande opmerkingen die Arthur Donker gewoon is te maken. Er lopen op Curaçao namelijk tig mulato/lichtgetinte, blanke en zwarte Curaçaoënaars rond met een Oer Hollandse achternaam. Maar laat het nou net de ‘donkere’ Arthur Donker zijn aan wie gevraagd wordt of hij Papiamentu kan praten..enkel omdat hij, volgens hem, Donker heet.

  De veronderstelling dat de politie het vanwege z’n Nederlands klinkende achternaam vraagt is ronduit zielig en zonder basis. Kom op Arthur, je uiterlijk is ook al niet bepaald een Europese. Begin eens je eigen uiterlijk te accepteren, want dát is in feite jouw grote probleem A.Donker!

  Ik zie het probleem niet. Het is niet abnormaal, de politie vraagt ook aan andere mensen of zij Papiamentu praten, simpelweg omdat het voor hen makkelijker communiceren is. Niet omdat je achternaam Donker luidt. Als je blank zou zijn had het nog gekund, maar zelfs dat ben je niet! Juist omdat je gekleurd bent vragen ze of je Papiamentu praat, je had namelijk een Surinamer kunnen zijn. Áls je blank was zouden zij jou wellicht in armoedig Nederlands hebben aangesproken.

  Mijn achternaam is ook niet typisch Curaçaos, hoewel ik qua uiterlijk hemelsbreed verschil van Arthur Donker die donker is, en toch maak ik die rare dingen die Arthur Donker zowat iedere week zegt mee te maken (zelf) niet mee.

  Het is mij ook wel eens gevraagd, dan zeg ik gewoon; ‘sigur no shon polis, mi ta papia Papiamentu’. Waarom zou ik expres, als ware ik een klein pesterig kind zeggen dat ik geen Papiamentu praat, terwijl ik het wel degelijk praat? Wat win ik ermee? Ben ik dan een puber?
  Kortom Arthur Donker, je gedraagt je als een kleine jongen, erg kinderachtig, terwijl je al bijna bejaard bent, zeg maar stokoud!.. Doe eens wat aan jouw zelfacceptatie-probleem Arthur Donker.

  Ik ga zeker niet ontkennen dat menig politieagent armoedig Nederlands praat. Ook ik ben niet bepaald wat men noemt een ‘neerlandicus’, dat hoeft ook niet omdat ik anders dan Arthur D. geen stukjesschrijver ben. Maar nog niet eens zo lang geleden waren Arthur Donker’s ingezonden stukken vanwege de vele schrijf, stijl en zinsbouwfouten ‘soms’ nauwelijks, of anders met moeite, te lezen..(Versgeperst..) 😆

  Trouwens, ik wist nooit dat de politie kan ‘zien’ hoe je heet. Dan moeten ze tóch wel eerst even je rijbewijs hebben ingezien. 😆
  En schrijf eens een echte column i.p.v. dat hardnekkig probleem waar je mee zit in elke ingezonden stuk zo overvloedig ten toon te stellen. Niemand kan je helpen, moet je echt zelf doen óf een afspraak maken met een psycholoog.

 2. Arthur, in een rapport over malversaties door de ondernemingsraad van de nederlandse politie, tijdens de reorganisatie van de landelijke politiekorps, door nederlandse ondezoekers, in het nederlands geschreven, staat dat bij de politie ‘elkaar aanspreken op normoverschrijdend gedrag (toch wel een kern kompetentie van een politieagent) ver onderontwikkeld is’. M.a.w. de nederlandse politie kan zich niet in eigen taal fatsoenlijk uitdrukken m.b.t. niet acceptabel gedrag van haar ‘collega’s’. Mitar – mitar (als bij de chinees) had mogelijk enige uitkomst en besparingen geboden?

 3. Reinier Niens

  Ach Arthur, maak je niet ongerust , de Smurfen worden ook al jaren begrepen door het publiek in het Smurfs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *