28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Blog: hoe is het zover gekomen?

HomeNieuwsBlog: hoe is het zover gekomen?
Archief foto
Onafhankelijk Statenlid en parlementariër Omayra Leeflang

Bron: Facebook notes Omayra Leeflang

Blog van Onafhankelijk Statenlid en parlementariër mw. Omayra Leeflang.

Leeflang was voorheen Minister van respectievelijk Verkeer en Communicatie, Minister van Onderwijs, Cultuur en Sport, en Minister van Openbare Gezondheid en Sociale Ontwikkeling. Op deze blog deelt Leeflang haar visie over de huidige sociaal-maatschappelijke problemen van Curaçao.

Let op: Knipselkrant Curaçao (KKC) is geen officiële krant. KKC verzamelt artikelen, berichten en meningen van diverse media en houdt een redactieblog bij. Onderstaande blog-reeks representeert aldus niet onze eigen mening.

========================================================

UPDATE: 4 maart 2014 (laatste blog onderaan)

========================================================

back to top

  • 31 mei 2013: Deel 1: Verslag van een valse start door bedrog bij de geboorte van het autonome land Curaçao binnen het Koninkrijk.
    10-10-'10: de ontmanteling van de Nederlandse Antillen
    10-10-’10: de ontmanteling van de Nederlandse Antillen

    De moord op een Statenlid, leider van de grootste politieke partij, op 5 mei 2013 op klaarlichte dag op een publieke strand in de wijk Marie Pompoen is een hoogtepunt in het proces van de valse start van het nieuwe autonome land Curaçao op 10 oktober 2010.Om 12 uur middernacht op 9 oktober 2010 werd de Antilliaanse vlag gestreken en de vlag van Curaçao geheven. Politici beloofden in emotionele speeches een beter en vooral solidair Curaçao.

    Behalve de opheffing van de Nederlandse Antillen vond er nog een bijzondere gebeurtenis plaats. De regeringspartij PAR, die het proces van de ontmanteling van de Antillen en de geboorte van het nieuwe autonome land Curaçao had geleid onder aanvoering van Premier Emily de Jongh-Elhage werd in de oppositie gegooid. De PAR had de verkiezingen voor de eerste regering van het nieuwe land Curaçao in augustus 2010 met acht zetels gewonnen. Het blok van politieke partijen die het financieel toezicht en consensusrijkswetten met kracht gedurende jaren met kracht hadden bestreden gedurende het ontmantelingproces vormde een nipte meerderheid van 11 van de 21 zetels (MFK 5; PS 4: MAN 2). Daardoor moest de PAR die de verkiezingen van augustus met een meerderheid van 8 zetels had gewonnen naar de oppositie.

    Eerste bedrog: Onder bedrog dat de PAR met de consensusrijkswetten waarbij vooral het financieel toezicht, nadat Nederland de Antilliaanse staatsschuld met van 4 miljard had gesaneerd, werd de PAR buiten de regering gehouden. De consensusrijkswetten zouden volgens het ‘’blok van 11’’ hebben gezorgd voor Nederlandse rekolonisatie.

    Dat deze stellingname tegen rekolonisatie door Nederland een bedrog was bleek uit het feit dat de regering van het ‘’blok van 11’’ een maand voor de ontmanteling van de Antillen en de geboorte van het nieuwe land Curaçao, het document met alle vijf consensusrijkswetten inclusief het financieel toezicht tekende op 9 september 2010 in de Ridderzaal in Den Haag, Nederland. L.O.V.E 31 mei 2013

back to top

  • 2 juli 2013: Deel 2. In de Amigoe van maandag 12 maart 2012: “Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS, de State Department, maakt zich zorgen over de beschuldigingen van corruptie in de richting van de regering Schotte. Deze aantijgingen kunnen gevolgen hebben op de bestrijding van drugshandel in het Caribisch gebied, aldus het ministerie.”Een volk dat de lessen van het leven niet leert, zal gedoemd zijn dezelfde lessen nogmaals over te doen. Drie jaar na de screeningsdrama die uiteindelijk zoveel verdenking op bestuurlijke corruptie in het land heeft geleid en de totale ineenstorting van de gezonde financiële startposititie, hebben we een nieuwe coalitie die weer blijkt te knoeien met de screening van ministers.Gelukkig dat de Waarnemend Gouverneur, Mr. A.P van der Pluijm-Vrede, wel de lessen uit het recente verleden heeft geleerd. Ze weigert in haar brief dd. 30 mei 2013 in te stemmen met het verzoek van de 11 Statenleden (Mozes, Asjes, Cijntje, Cordoba,Wilsoe, Raveanau, Rosaria, Franco, Cleopa, Davelaar, Sulvaran).“Op dit moment is nog niet volledig voldaan aan alle vereisten die deze landsverordening 9 Landsverordening integriteit (kandidaat-) ministers) voorschrijft voldaan. Pas wanneer dat het geval is, zal een datum voor benoeming en beëdiging van nieuwe ministers worden vastgesteld.’’

    Overigens schrijft Curaçao sinds de geboorte van het nieuwe land voortdurende nieuwe (onbehoorlijk) staatsrecht. Want de coalitie bestaat blijkbaar niet uit partijen en fracties meer, maar uit afzonderlijke Statenleden.

    De brief van de Waarnemend Gouverneur is een flinke oorvijg voor de formateur Glenn Camelia die volgens de verklaring van de gedoodverfde premier voor de nieuwe regering verklaarde dat hij vanaf 24 mei een uitspraak van formateur Camelia had gekregen dat hij door de screening was gekomen. Hoe kan dat als de Waarnemend Gouverneur stelt dat nog niet volledig is voldaan aan de wettelijke voorschriften? L.O.V.E 2 Juni 2013

back to top

  • 9 juli 2013: Deel 3. Haat en nijd. Het vandaag drie maanden geleden dat een Statenlid, politiekleider van de grootste politieke partij op klaarlichte dag is vermoord. Er is nog niets bekend over de mogelijke dader noch de motieven voor deze wrede moord.Het aanzetten tot haat en nijd is al heel lang bezig op Curaçao. Zwarten tegen blanken; rijk tegen arm en wij tegen Nederland. Rekolonisatie, slavernij, staatsgreep, onderdrukking etc. Hieronder enkele fragmenten:Fragment 1: Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels had zaterdag een boodschap voor de Nederlandse regering. Tijdens de wekelijkse bijeenkomst van zijn partij sprak Wiels, in het Nederlands, Nederland toe: “Als jullie van plan zijn jullie rekolonisatiepogingen door te zetten, kan ik maar één ding zeggen: kom bij papa. Het publiek dat aanwezig was stemde met luid geklap en gejuich met Wiels in, die de toespraak deed naar aanleiding van de aanwijzing door de Rijksministerraad vrijdag. Het begrotingstekort is de reden voor de aanwijzing. (Bron Versgeperst).

    Slavenhandel. De Pueblo Soberano-leider gaf kort na de aanwijzing al tegen Amigoe aan dat dit zou leiden tot ruzie tussen Curaçao en Nederland. Zaterdag liet Wiels nogmaals weten dat het menens is. “Jullie hebben gedurende vierhonderd jaar ons land gebruikt voor slavenhandel en mensenhandel. Jullie rijkdom is gefundeerd op mensenhandel en het plunderen van jullie koloniën”, zei Wiels in zijn boodschap.

    Economie ontworteld. Volgens de politicus heeft Nederland de economie van Curaçao ‘ontworteld en ontleed’. “Van 1981 tot en met 1984 zijn er tijdens het kabinet Martina tal van maatregelen genomen net zoals gedurende het kabinet Pourier van 1996 tot en met 2005. Nu zitten we in de derde fase met jullie pogingen om ons land de grond in te boren. We hebben besloten dat we dit niet meer pikken. Ik hoop dat mijn relaas duidelijk genoeg is.” Versgeperst 16-07-’12

    Blankenjacht. Curaçao is in de ban van ‘het incident’. Een dag van grote politieke onrust, mondde vorige week in de nacht van donderdag op vrijdag uit op een jacht op blanken. Hij duurde misschien maar een halfuur. Maar elke minuut daarvan heeft het eiland in diepe shock gebracht. Bezorgd werden er afgelopen al de parallellen getrokken met de ’30e mei van 1969′. Toen brandde het eiland, werd politicus Godett (vader van…) neergeschoten en was de volkswoede onstuitbaar.

    De agressie hing vorige week al vanaf de vroege ochtend in de lucht. Bij de Eilandenraad, een soort parlement van Curaçao, moest worden besloten over een gevoelig voorstel. In ruil voor schuldsanering zou Curaçao onder vergaande controle van Nederland komen te staan, een financiële curatele. Al in de ochtend werden hekken omgeduwd en moest extra politie worden ingezet.

    Buiten betoogden honderden tegenstanders tegen deze ‘herkolonisatie’ door Nederland, opnieuw zou Curaçao worden geknecht. Na een lange dag vergaderen, drong ‘s avonds het nieuws door tot de menigte, die terstond in woede ontstak. Het voorstel was aangenomen! En daarop braken er on-Curaçaose taferelen uit. Woedend trokken tientallen betogers door het centrum.

    Auto’s werden vernield met stenen, een jeep werd op zijn kant gegooid. Daarna ging het op naar De Nachtwacht, een café dat een pleisterplaats is voor vele Nederlandse vakantiegangers en stagiairs die op het eiland werken. Uitbater Joep Frieling: “Er kwamen Nederlanders naar binnen gerend, helemaal in paniek. Ze vallen ons aan! Mensen schreeuwden en huilden, en probeerden weg te komen. Buiten werden toen de eerste mensen mishandeld.

    Frieling schetst de verwarring. “Buiten lag een blanke jongen, hevig bloedend op de stoep. Zijn hoofd zat onder het bloed. Er klonken knallen. Mensen dachten dat er geschoten werd. Er is iemand vermoord, klonk het. De politie doet niets!” De beveiligers probeerden in paniek nog de deuren te sluiten. Een eindje verderop stond op dat moment Lilo Sulvaran, uitgever van de lokale krant Vigilante, gealarmeerd door de berichten. Hij houdt op een steenworp kantoor. Bron Telegraaf 5 Juli 2008.

    Peter Stuyvesant en de oproep om met moekels korte metten te maken. CURAÇAO – Het eind van Peter Stuyvesant College brak dit weekend aan. Het standbeeld werd zaterdag door een takelwagen verwijderd en kwam tijdens de actie symbolisch ten val toen het van zijn sokkel werd gehaald. Pueblo Soberano leider Helmin Wiels ziet het verwijderen als een begin. “We gaan alle straten die verband houden met Nederland een andere naam geven”, liet de PS leider volgens Antilliaans Dagblad weten. “Pas als het standbeeld van Juliana is weggehaald, kunnen we spreken van een onafhankelijk land.” Bron: Versgeperst 25-07-’11

    Leugens over staatsgreep aangezet door Nederland. Schotte noemde de benoeming van de nieuwe interim-regering een ‘staatsgreep’ en weigerde aanvankelijk het parlementsgebouw te verlaten. Met de nieuwe parlementsverkiezingen van 19 oktober in het vizier wenste een parlementsmeerderheid een interim-kabinet.

    Daarom werd op zaterdagmiddag de nieuwe interim-regering onder leiding van Stanley Betrian benoemd. Naast de minister-president zijn er maar drie andere ministers benoemd. Deze tussenregering moet onder meer de banden met Nederland en de financiële situatie op het eiland verbeteren.

    Onrechtmatig. Volgens Schotte is sprake van een onrechtmatige regering, maar tot grote onrust leidde de politieke twist tot nu toe niet. “Er waren vele aanhangers van Schotte, maar dat wil niet zeggen dat het daar niet vreedzaam was.” Er gebeurden eigenlijk geen rare dingen en er was ook veel politie bij”, zegt verslaggever Edwin Timmer. Bron: BNR NL. 01-10-2012

    Olie en gas op Curaçao en mogelijke Nederlandse diefstal daarvan. Of er olie en gas in de bodem onder en rond Curaçao zit die op economisch interessante wijze kan worden gewonnen weten we niet. Ruzie maken over die vraag doen de politici natuurlijk wel. Stel dat er olie- en gasvoorraden zijn en dat die naar boven gehaald kunnen worden, naar wie gaat dan bij verkoop de opbrengst? Kan Nederland zich die opbrengst toe-eigenen…zoals Pueblo Soberano suggereert?

    Het antwoord is nee. De soevereiniteit van Curaçao strekt zich uit tot de territoriale zee: het zeegebied dat zich uitstrekt tot maximaal 12 zeemijlen uit de basislijn (ongeveer 22 km). In de territoriale zee hebben kuststaten, op grond van hun soevereiniteit vrijwel dezelfde bevoegdheden die ze ook op het land hebben (een uitzondering is bijvoorbeeld het “recht van onschuldige doorvaart” voor schepen onder alle vlaggen). Bron Knipselkrant 23 augustus 2012

    Er zijn nog vele onderwerpen die allen illustreren hoe haat en nijd gedurende langere tijd systematisch zijn opgebouwd binnen de Curaçaose gemeenschap. Daarom zijn we zover gekomen. Omayra Leeflang 9-7-2013

back to top

  • 11 juli 2013: Deel 4. De moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels op 5 mei was een huurmoord. Dat heeft een politiewoordvoerder op Curaçao bekendgemaakt. Het was dus niet zomaar een aanvalletje maar er zat een heel plan achter en veel geld. De moordenaars van Wiels zijn vermoedelijk betaald om die moord te plegen, meldt de politie.Hoe is het zover gekomen? Het is al langer bekend dat economische power-houses van de onder- en bovenwereld de politiek aansturen. De volgende fragmenten illustreren dat.Poging tot omkoping Statenlid. Na een bezoek van Pisas begin deze week verscheen in een Papiamentstalige krant dat G.E, bekend uit de Trust wereld en sponsor van honkbal en grote internationale evenementen, achter de poging van omkoping van het Statenlid van de partij van Gerrit Schotte zou zitten.“Ik heb nog nooit van de man gehoord, ik heb hem nog nooit ontmoet, nog nooit met hem gesproken direct of indirect. Dus ik vraag hem beleefd om publiekelijk kenbaar te maken dat ik niets te maken heb met vermeende poging to omkoping. Ik vraag hem netjes om in deze mijn naam te zuiveren,” aldus E. Bron: AD  zaterdag 11 augustus 2012

    Lid van de Tweede Kamer Van Raak stelde daags na de verkiezing van 19 oktober 2012: Nederland kan niet meer samenwerken met de MFK van oud-premier Gerrit Schotte, wegens connecties die de partij heeft met de onderwereld, stelt Van Raak. Het SP-Kamerlid is al langer bijzonder kritisch over vermeende corruptie en fraude op Curaçao. Hij noemde voormalig premier Schotte al eerder een zetbaas van de maffia, zei daar bewijzen voor te hebben, en vindt dat Nederland niet meer verantwoordelijk kan zijn voor het eiland. Bron RNW 20 oktober 2012

    Twee miljoen voor Statenzetel. Statenlid en vice-voorzitter van de Staten Jaime Cordoba van de Pueblo Soberano is twee miljoen gulden aangeboden om zijn steun in de nieuwe coalitie op te zeggen. Dat maakte hij zelf bekend. Cordoba ging niet in op het aanbod van de onbekende persoon. Statenlid en vice-voorzitter van de Staten Jaime Cordoba van de Pueblo Soberano is twee miljoen gulden aangeboden om zijn steun in de nieuwe coalitie op te zeggen. Dat maakte hij zelf bekend. Cordoba ging niet in op het aanbod van de onbekende persoon.

    Onbeschoft.Ik vond de vraag van deze persoon onbeschoft”, aldus Cordoba in het Antilliaans Dagblad. “Ik zit in de partij en ik blijf in de partij. Mocht ik ooit willen opstappen, dan zal ik dat doen door mijn zetel aan de partij terug te geven.” Cordoba heeft geen aangifte gedaan van omkoping. Wel heeft hij de kwestie aan de partij voorgelegd en de naam van de persoon daar bekendgemaakt. Partijleider Helmin Wiels wilde geen commentaar geven. Bron: VP 28-11-2012

    Iemand schreef op facebook 10 Juli 2013: “Oprichten van een partij kost weinig geld. Voor langere tijd aan de macht blijven heb je veel geld nodig voor campagnes, propaganda, media gaat veel ongeregistreerd geld om.. Geen wonder dat enkelen langs deze ongeregistreerde geldstroom daar een graantje van meepikken. Uiteindelijk zijn het de grote geldschieters die de politici aansturen en de macht hebben. Wie meerdere partijen (zwaar) financiert, kan uiteindelijk achter de schermen de totale macht hebben.” Omayra Leeflang, 10 juli 2013

back to top

  • 13 juli 2013: Deel 5. Zonder veiligheidsdienst; onveilig. Centrale gedachte achter de instelling van een veiligheidsdienst voor Curaçao is het fundamentele belang van de burgers bij het voortbestaan van
    het bestaande staatsrechtelijke bestel in zowel Curaçao als het gehele Koninkrijk, welk bestel gemeenlijk aan geduid wordt als “de democratische rechtsorde.Uit die doelstelling vloeien algemeen geformuleerde taken voort, die weer leiden tot concrete, feitelijke taken, die erop gericht behoren te zijn om risico’s die dat belang bedreigen, in kaart te brengen en voorstellen te doen tot het nemen van maatregelen ter vermindering of beheersing van die risico’s. Bron” Memorie van toelichting Landsverordening Veiligheidsdienst Curaçao (AB 2010 no. 87)Maffia is de baas op Curaçao’.

    Opinie Jan Huurman “Met lede ogen zien de bewoners van Curaçao toe hoe de georganiseerde misdaad het eiland overneemt. Zij hebben hun hoop gevestigd op – het onwillige – Nederland,” betoogt voormalig inspecteur gezondheidszorg op Curaçao Jan Huurman. “Wie durft het na de moord op Wiels nog op te nemen tegen de maffia? Koninkrijks- statuut biedt Nederland alle ruimte voor ingrijpen”. Jan Huurman was tot deze maand inspecteur gezondheidszorg op Curaçao. Bron: De Persgroep Digital 18-05-2013.

    Destructie van Veiligheidsdienst Curaçao. Op 29 september 2010 heeft de Waarnemend Gouverneur van de Nederlandse Antillen, in het kader van het Landsbesluit van 10 februari 2010 betreffende derichtlijnen die worden gehanteerd bij de benoeming van ministers enstaatssecretarissen, de Procureur-Generaal  aan Gumbs  verzocht een antecedentenonderzoek, mede omvattende een veiligheidsonderzoek, in te stellen naar de kandidaat-ministers van het nieuwe land Curaçao.

    Op 10 oktober 2010 trad het kabinet Schotte aan (MFK, PS, MAN) terwijl de screening nog niet was afgerond en met de Gouverneur was afgesproken dat de screening zou worden voortgezet.

    Bij brief van 26 oktober 2010 heeft de Gouverneur aan Gumbs  bericht dat hij op 7 oktober 2010 een gesprek met Schotte  heeft gehad en dat in dat gesprek is geconstateerd dat de Veiligheidsdienst wegens tijdgebrek niet instaat is geweest een volledige screening uit te voeren naar alle kandidaat-bewindslieden en dat  Gumbs dat ook had aangegeven aan de politieke leiders van de drie-politieke partijen die de regeringscoalitie vormen en daarbij had aangegeven voort te zullen gaan met het feitenonderzoek.

    Represaille. Op 27 oktober 2010 (twee weken na het aantreden van Gerrit Schotte als Premier van Curaçao) heeft hij Gumbs verteld dat hij hem niet meer kan handhaven als gewezen hoofd van de Veiligheidsdienst en heeft hij hem de toegang tot de dienstlokalen, dienstgebouwen en het werk ontzegd. Tevens heeft hij Gumbs verteld dat hij en de Minister van Justitie (Elmer Wilsoe)  hemniet zullen voordragen voor de functie van Hoofd Veiligheidsdienst Curaçao.

    Vervolgens vindt er naar aanleiding van de eindrapportage van de screening tussen 9 en 15 december 2010 een briefwisseling plaats tussen de Gouverneur en de Minister-President, als politiek verantwoordelijke. Kernpunt in de briefwisseling is de beoordeling van de uitkomst van de screening en de eventuele gevolgen. De Gouverneur komt tot het voorlopig oordeel dat een drietal ministers, gelet op de informatie die door de VDC is verzameld, niet-ministeriabel is. Ook tijdens het bezoek van de Minister-President aan de Nederlandse Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) op 16 december in Nederland komt de kwestie van de sceening aan de orde.

    Onafhankelijk onderzoek twijfelt over integriteit ministers. Op grond van het voorgaande en de gesprekken die de Commissie heeft gevoerd, is zij tot de conclusie gekomen dat het onwaarschijnlijk lijkt dat alle kandidaat-ministers zouden zijn voorgedragen en benoemd indien de screening zou zijn voltooid voor 10 oktober 2010 op de wijze zoals in de Nederlandse Antillen gebruikelijk was en er geen interventies bij de Veiligheidsdienst waren gepleegd door de Minister- President. Zoiets valt echter achteraf nooit met zekerheid te zeggen. Feit is dat er als gevolg van de verkiezingsdatum van 27 augustus 2010 onvoldoende tijd was voor de combinatie van een reguliere formatie en een zorgvuldig afgeronde screening. De Commissie heeft er begrip voor dat, ondanks een lastige afweging, de keuze gemaakt is zonder afgeronde screening het nieuwe land Curaçao op 10 oktober 2010 van start te laten gaan met een beëdigde ministersploeg. Belangrijker is wat de ontwikkelingen rond de integriteit van ministers zijn zoals die zich na de screening hebben ontwikkeld. Bron: rapport Doe het zelf. Voorzitter: Paul Rosenmöller 30 september 2011

    Alle medewerkers veiligheidsdienst naar huis. In 2010 hebben medewerkers van de Curaçaose veiligheidsdienst gesproken over het omverwerpen van de regering, zo meldt minister-president Gerrit Schotte in het parlement in Willemstad. De regering wil de rol van vier medewerkers laten onderzoeken. Zij zouden documenten hebben vernietigd gesproken over het complot.

    Het viertal had daarbij volgens Schotte nauwe contacten met leden van de vorige regeringspartij. De vernietigde documenten bevatten informatie over deze ex-regeringsleden. De huidige regering zou omver geworpen moeten worden door negatieve informatie te ‘lekken’. Er is ingebroken in een kluis van de veiligheidsdienst om deze informatie boven water te krijgen.

    Met hulp van de AIVD wordt de dienst nu doorgelicht. Alle medewerkers moeten voorlopig op afroep thuisblijven. Al sinds het aantreden van de regering-Schotte zijn er strubbelingen met de dienst, die geheime documenten naar de media heeft gelekt. Ook is eerder al de directeur op non-actief gezet.

    Een stukje historie: Net na 10-10-10 werd na 7 jaar trouwe dienst VDC-hoofd Edsel Gumbs door de vers aangetreden regering-Schotte onrechtmatig de toegang tot het VDC-kantoor wordt geweigerd. Volgens Schotte wegens een ‘vertrouwens-crisis, volgens het volk wegens een uiterst nauwkeurige screenings-memo. Interim Lisa Dindial werd aangesteld de screening ‘te redden’, maar na 3 maanden ook aan de kant gezet. Ex- douanier Frank Calmero redde het ook niet met zijn ‘lek-onderzoek’ na 6 maanden. En toen stelde Schotte Michael Römer aan (dat kon nog in die dagen). Interim VDC crisis-manager Michael Römer werd echter niet alleen negatief gescreend door zijn eigen, alsmede de buitenlandse veiligheidsdiensten, ook Aruba en Nederland willen niet met hem samenwerken. Vervolgens zette Micheal Romer op zijn beurt Gumbs’ 15 meest mondige medewerkers in mei 2012 thuis op de bank, in het kader van een ‘reorganisatie’. Bron VP 28-05-2013. Nardy Cramm

    Met een lamgelegde veiligheidsdienst is Curaçao een open gebied voor in en uitgang van beroeps criminelen en terroristen. Omayra V.E. Leeflang

back to top

  • 21 september 2013: Deel 6. Radicalisering. Reflectie Op 7 mei 2012 schreef  Omayra Leeflang  op facebook de volgende overdenking: “Elk mens staat bij mij hoog in het vaandel. Ik beoordeel en/of veroordeel slechts gedrag en handelen. Ik zal daarom altijd geweld en zeker moord van een medemens met kracht veroordelen, ook de moord op Helmin Wiels, iemand wiens woorden en daden ik altijd heb afgekeurd. Ik bid dat de dader gevonden wordt en gestraft. There can be no rest nor peace untill justice has been served. 

    Wat is radicalisering? Groeiende bereidheid tot het nastreven of ondersteunen van diep ingrijpende veranderingen in de samenleving die op gespannen voet staan met of een bedreiging vormen voor de democratische rechtsorde; er kan sprake zijn van politieke, religieuze of etnische motieven.

    Oproep tot revolutie. Willemstad – Met ‘knoktaal’ richtte PS-leider Helmin Wiels zich gisteravond tot zijn achterban waarbij hij op niet mis te verstane wijze liet weten dat premier Schotte niets in Nederland te zoeken heeft. “Hij gaat tijdens die Rijksministerraad een aanwijzing krijgen, wordt op z’n vingers getikt en zal Tromp (president Centrale Bank Curaçao en Sint Maarten) in het zadel moeten houden. Dat pikken wij niet. Dat is interventie. Koloniaal Nederland, kom maar op dan. Kom maar binnen. Wij zijn geen Tula en Karpata meer. Dit is een echte revolutie. Nederland heeft hier niks te zoeken. Het spel is uit.” Bron AD 9 Juli 2012.

    Demonisering. Demoniseren is het doelbewust negatief afbeelden van een zaak of persoon, met als doel de mening van anderen over het onderwerp te beïnvloeden. Het onderwerp wordt als het ware als een demon of iets demonisch voorgesteld. Demoniseren is een vorm van propaganda en de term demonisering heeft daardoor een negatieve klank. Het is nauw verwant met smaad en laster. Afhankelijk van iemands standpunt ten opzichte van de zaak of persoon die gedemoniseerd wordt, kan demonisering goed of slecht gevonden worden.

    Er verscheen in 2012 een lijst van de top 100 persona non grata in het Koninkrijk  op het internet

    Intimidatie op Curaçao. De man die op Curaçao de stekker uit het kabinet van Gerrit Schotte trok, is nu het slachtoffer geworden van een aanslag op zijn bedrijfswagens. Twee trucks met ijsklontjes van de Curaçaose parlementsvoorzitter Dean Rozier werden afgelopen weekend in brand gestoken. Rozier zelf bleef ongedeerd, maar is hevig verrast door de brutaliteit. „Ik wist dat sommigen me in het vizier houden, maar dit had ik niet verwacht.”

    Camerabeelden van de aanslag bij ijsfabriek Kortijn moeten de politie helpen bij het achterhalen van de daders. Rozier kan als mogelijke daders alleen maar fanatieke aanhangers van Schottes partij, Movementu Futuro Korsou (MFK), bedenken. “Verder heb ik geen vijanden.” Bron De Telegraaf 9 oktober 2012

    Stille agressie. Een zeer opvallend beeld voor het kritisch oog was de zgn stille agressie van leden van het Kabinet Asjes tijdens de traditionele “trap-foto’’ na de beeiding van het kabinet. Het kabinet onder leiding van Ivar Asjes (nr 2 op de lijst van Pueblo Soberano van Helmin Wiels)  werd op 7 juni 2013 beëdigd als opvolger van het kabinet-Hodge.

    De foto op de trap van het Fort Amsterdam in het bijzijn van de wnd Gouverneur, mr. Adele Van der Pluim-Vrede vertoont twee ministers van het kabinet, beiden van Pueblo Soberano, met opgeheven vuist. Het waren twee vrouwelijke ministers, van Onderwijs en Gevolmachtige minister, respectievelijk Rubia Bitorina en Marvelyn Wiels (de zus van de vermoorde leider). In het licht van de radicalisering zoals die hierboven is beschreven doet het denken aan een vorm van stille agressie.

back to top

  • 18 september 2013: Deel 7. Verwarde signalen over onafhankelijkheidsstreven. De moord op een Statenlid, leider van de grootste politieke partij, op 5 mei 2013 op klaarlichte dag op een publieke strand in de wijk Marie Pompoen is een hoogtepunt in het proces van de valse start van het nieuwe autonome land Curaçao op 10 oktober 2010. Het is nu vijf maanden geleden en nog steeds is het onderzoek naar de dader(s) niet afgerond.  Volgens politiewoordvoerder was de moord op politicus Helmin Wiels op 5 mei was een huurmoord. In de rubriek Hoe is het zover gekomen, zetten we een aantal ontwikkelingen voorafgaande aan deze schokkende gebeurtenis op een rij. Helmin Wiels stond bekend als strijder voor onafhankelijkheid, wat overeenkomt met de naam van de partij die hij oprichtte: Pueblo Soberano.Wiels wilde onafhankelijkheid over 10 jaar. Versgeperst 22-10-2012: “Als Curaçao zelfstandig wordt, moet de economie van het eiland flink worden versterkt. Daar is zeker tien jaar voor nodig”, zegt partijleider Helmin Wiels van Pueblo Soberano (PS), de grote winnaar van de parlementsverkiezingen afgelopen vrijdag. Dit zei Wiels eerder tegenover Versgeperst.com. “Wij zijn een voorstander van verantwoordelijke onafhankelijkheid. Het is een proces: we moeten eerst orde op zaken stellen”, zei Wiels voor de verkiezingen. Het belangrijkst daarbij zijn volgens hem de industrie, export, werkgelegenheid, kenniseconomie en de telecommunicatie.

    Stimuleren:Midden- en kleinbedrijven moeten gestimuleerd worden op reguliere basis: de export.” Verder stelt de winnaar van de verkiezingen dat ons eiland behoefte heeft aan vakmensen en hongeropgeleiden. De partijleider denkt dat het eiland over tien jaar klaar kan zijn om zelfstandig te worden.

    Onafhankelijkheidsstreven in het regeerakkoord 2010-2014. In het regeerprogramma van het kabinet Schotte waarin Pueblo Soberano van Wiels de tweede grootste partij was met 4 zetels naast de 5 van MFK van Gerrit Schotte, werd het onafhankelijkheidsstreven prominent genoemd.

    –       In de titel Pa un Korsou Soberano, Solidario i sostenibel

    –       In de visie: Gobièrnu tin komo vishon pa Kòrsou lo siguiente:

    Kòrsou ta un isla soberano, solidario i sostenibel. (De visie van de regering voor Curaçao is om te zorgen voor een eiland dat: soeverein, solidair en duurzaam, is.)

    Wiels wilde onafhankelijkheid binnen 5 jaar. In een officiële brief van Helmin Wiels aan de Tweede Kamer nodigt hij de fracties van de Tweede Kamer uit om te praten over onafhankelijkheid in een periode van maximaal 5 jaar. Tijdens dit overleg waarbij gelijkdenkende Kamerleden van andere politieke partijen ook aanwezig kunnen zijn, zou ik de nodige afspraken willen maken om te bewerkstelligen dat Curaçao op een planmatige wijze via een proces van integrale ontwikkeling, binnen een periode van 5 jaren, een nieuwe relatie met Nederland zal aangaan, op basis van het beginsel van soevereine gelijkheid en beheerst door het volkenrecht  9 Internationaal publiekrecht) in plaats van de huidige staatsrechtelijke. (Citaat uit de brief van Helmin Wiels aan Ronald van Raak 24 oktober 2012 (5 dagen na de verkiezing van 19 oktober 2012).

    Wiels noemt geen tijd meet voor onafhankelijkheid Curaçao. Wiels: ‘Curaçao wil uit het koninkrijk‘ We willen uit het koninkrijk als we daar klaar voor zijn.‘ Dat zei Helmin Wiels, leider van de grootste politieke partij op Curaçao, woensdag in Dit is de Dag. Wiels noemt geen termijn voor een totale onafhankelijkheid van het eiland. Het is volgens hem nodig om aan bepaalde economische en bestuurlijke voorwaarden te voldoen voor onafhankelijkheid een feit wordt.

    Chávez. Verder reageert Wiels op het overlijden van de Venezolaanse president Hugo Chávez. ‘Hij is op Curaçao populairder dan populair en hij was een echte wereldleider die veel heeft betekend voor zijn volk.’ In een terugblik op de Chávez ontkent Wiels dat de Venezolaanse leider ooit heeft gedreigd met een invasie op Curaçao. Daarnaast weerspreekt Wiels dat hij ooit een uitspraak heeft gedaan over het naar huis sturen van Nederlanders in body bags. Bron EO, Dit is de Dag 6 maart 2013.

    Geen onafhankelijkheidstreven in het regeerakkoord 2012-2016. In het regeerakkoord 2012-2016 met Pueblo Soberano als grootste partij komen de woorden soevereiniteit (soberano) alleen voor in de naam van de partij van Helmin Wiels als ondertekenaar van het regeerakkoord maar het woord onafhankelijkheid komt nergens meer voor en wordt met geen woord gerept over onafhankelijkheidsstreven.

    Conclusie: Ik heb een donkerbruin vermoeden dat het onafhankelijkheidsstreven is misbruikt als populistische retoriek om zich te verzetten tegen Nederland en zo met een gemeenschappelijke vijand in het vooruitzicht, boosheid van de kiezer te mobiliseren.

back to top

  • 25 september 2013: Deel 7. Frenemies. Op de dag van de verkiezingen waren de twee grootse coalitiepartners van de regering 2010-2012, Schotte en Wiels nog dikke vrienden. Althans daar leek het op als we de innige omhelzing op de foto beoordelen nadat de verkiezingsuitslag bekend was en bleek dat PS en MFK beiden 5 zetels hadden met een kleine stemmen voordeel voor PS.Op 25 september 2013, 5 maanden na de moord op partijleider Helmin Wiels, verklaart MFK in een persbericht : MFK: niets te maken met moord. Politieke partij MFK betreurt de beschuldigingen aan haar adres dat de partij iets te maken zou hebben met de moord op Helmin Wiels.Deze verklaring is een reactie op een serie aanvallen over en weer tussen Gerrit Schotte, partijleider van de MFK en Ivar Asjes, premier namens de PS van de vermoorde leider Helmin Wiels.  Gerrit Schotte had tijdens een statendebat over onderwijs tegen Premier Asjes gezegd, die daar was als waarnemend minister van onderwijs: “ Helmin Wiels moest doodgaan zodat jij premier kon worden.”De volgende dag reageerde Premier Asjes tijdens een radio interview: “Ik hoop dat ik Schotte in de ogen kan aankijken als de daders van de moord op Helmin Wiels bekend zijn. Ik weet niet of ik hem in de staten in de ogen kan aankijken of dat het een andere plek is.”

    De buitenstander klappert met de oren om deze ogenschijnlijk ‘’onafscheidelijke vrienden’’ plotseling tegenover elkaar te zien staan als aartsvijanden. Zowel Schotte als Wiels coalitiepartners vervloekten de twee leden die de stekker eruit trokken van de minmum coalitie van MFK (5); PS (4) en MAN (2) samen 11.

    Beide coalitie Partners MFK en PS hebben de historische leugen van een staatsgreep door Schotte gesteund. Schotte noemde de benoeming van de nieuwe interim-regering een ‘staatsgreep’ en weigerde aanvankelijk het parlementsgebouw te verlaten. Hij werd daarbij gesteund door Helmin Wiels die zelfs op Fort Amsterdam verscheen en zijn volgelingen opriep om in opstand te komen.

    Het schijnbaar perfecte ‘’huwelijk’’ tussen MFK en PS zat toch niet zo perfect in elkaar. Het waren blijkbaar vijandelijke-vrienden; frenemies, nu beide organisaties elkaar beschuldigen van betrokkenheid bij de moord op Helmin Wiels. Een ding is zeker en dat is dat de samenwerking tussen MFK en PS door een machtige maar tevens vreemde niet-politiek bindmiddel in stand werd gehouden. Dat blijkt uit de genadeloze manier waarop de twee voormalige coalitiepartners elkaar van huurmoord op Helmin Wiels beschuldigen. Time will tell. OVEL 25 september 2013

back to top

  • 29 oktober 2013: Deel 9. ‘Corrupte strijd’. Helmin Wiels: “Ik ben in de politiek gegaan om de corruptie weg te vagen. En die zit hier op Curaçao diep. Bankiers, registeraccountants, projectontwikkelaars: op het oog nette bedrijven zitten er tot over hun oren in. En politici: die ook. Ik moet orde op zaken stellen. Ik ben het antwoord van het volk op deze dingen.” En daarom werkt hij 24 uur per dag, zegt hij. Bron: Laatste grote interview NRC, in het Baoase Beach Resort (een beetje etentje voor twee in Baoase kost zo 400 gulden), een streng beveiligd hotel waar Wiels zich veilig voelde.De feiten hieronder hebben allen plaatsgevonden tijdens de regeringscoalitie waar de PS van Helmin Wiels de tweede grootste partij was.

    Wiels: “Jamaloodin moet weg” Minister Jamaloodin van Financien moet aftreden. Dat vindt Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels. Volgens Wiels is Jamaloodin voor de zoveelste keer in opspraak en issie de ‘zwakste schakel’ van het kabinet. Jamaloodin is één van de MFK-ministers die wordt genoemd in de aanklacht die Centrale Bank-directeur Emsley Tromp heeft ingediend bij het OM. Jamaloodin heeft volgens Tromp de Girobank onder druk gezet om Jamaloodin’s beveiligingsbedrijf Speedy Security in te huren. Bron Dolfijn: dinsdag 31 mei 2011Commentaar: Helmin Wiels heeft echter hoewel hij daartoe de macht toe had, hij steunde de regering van 11 met vier zetels, nooit de daad bij het woord gevoegd.

    ‘Jamaloodin officieel verdachte Bientu-zaak’ Ex-minister van Financiën George Jamaloodin zou officieel verdachte zijn in de Bientu-zaak. De zaak waarin loterijbaas Robbie dos Santos, tevens de halfbroer van Jamaloodin, hoofdverdachte is. Dit meldde TeleCuraçao gisteravond tijdens hun nieuwsbulletin. Volgens de televisiezender is Jamaloodin verhoord als verdachte. Het Openbaar Ministerie (OM) wil hierover geen uitspraken doen en geeft aan niet te willen zeggen of het wel of niet waar is. “Het onderzoek is nog gaande en gedurende een onderzoek worden dit soort dingen niet bekendgemaakt, dat zou heel raar zijn”, zegt OM-woordvoerder Norman Serphos. Serphos gaf wel aan dat binnenkort wel het één en ander bekend wordt gemaakt door het OM over deze zaak. Bron Vergeperst  01-11-2012.

    ‘Fraude MFK-financier Dos Santos’. Schokkende onthullingen over fraude van MFK-financier Robbie Dos Santos, in een blog van Wall Street Journal, brengen de partij van premier Gerrit Schotte in een vervelende positie. Volgens het blog maakt Dos Santos zich schuldig aan grootschalige fraude. Robbie dos Santos wordt ervan beschuldigd dat hij Robbie’s Lottery sinds 2004 als dekmantel gebruikt voor het witwassen van geld en belastingsfraude. Daarnaast zou Robbie’s Lottery achter de schermen gebruikt worden voor een grotere illegale loterij en de verkoop van valse loten.

    Beslag. Met de fraude heeft Dos Santos volgens het blog al 54 miljoen dollar illegale winst geboekt. De Amerikaanse autoriteiten proberen nu beslag te leggen op 30 miljoen dollar aan tegoeden, die hij op rekeningen in Florida heeft staan.

    Jamaloodin. Dos Santos is één van de financiers van de verkiezingscampagne van de MFK, de partij van premier Gerrit Schotte. Daarnaast is hij de halfbroer van minister George Jamaloodin (Financiën), die ook aangesloten is bij MFK. Jamaloodin is afgelopen donderdag onverwachts vertrokken naar Miami.

    Inval. Dos Santos is sinds de inval in zijn huis en kantoor zes weken geleden niet meer op Curaçao geweest. Ook vonden er invallen plaats bij zijn administrateur, Tam Consulants, en zelfs bij de moeder van Dos Santos. Het onderzoek naar Dos Santos is volgens het Antilliaans Dagblad in januari 2008 begonnen. Dit in verband met grote sommen contant geld (totaal ruim 5 miljoen dollar) die zijn gestort bij de Windward Islands Bank (WIB), een dochteronderneming van Maduro & Curiel’s Bank (MCB). Bron: Vergeperst 22-08-2011.

    Wilsoe (minister voor PS) is machtsdronken. Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Omayra Leeflang haar mening over minister Elmer Wilsoe en zijn naleving van wetten.

    In zijn brief d.d. 10 mei aan de Staten beklaagt de minister van Justitie Wilsoe, zich erover dat hij als democraat ‘namens het volk van Curaçao’ toestemming nodig heeft van de niet democratisch gekozen rechter alvorens het Openbaar Ministerie (OM) een aanwijzing te geven.

    Diep triest dat onze minister van Justitie, academicus en ex gezaghebber, zich verlaagt tot de zinloze ‘oneliners’ van zijn politiek leider Helmin Wiels.

    Immers ook het OM en het Hof zijn onderdeel van de democratie omdat al het handelen van deze instituten is vastgelegd in wetgeving die door de Staten, de democratisch gekozen volksvertegenwoordigers is bepaald. Het getuigt juist van een dictatoriale instelling om regels en wetten die door het parlement zijn vastgesteld naast je neer te leggen.

    Minister Wilsoe volhardt verder in zijn ondemocratische stellingen en verklaart vervolgens dat hij een wetvoorstel zal indienen om de consensusrijkswet OM, volgens hem de bron van alle kwaad, te wijzigen. Door de wijziging wil hij voorkomen dat de door hem aan het OM te geven specifieke aanwijzing eerst door het GemHvJ getoetst wordt. Dus meer macht voor de minister om zich met specifieke rechtsprocessen te bemoeien ten gunste van politieke sponsoren. Dictatuur in haar puurste vorm.

    Niet alleen is er geen enkele gegronde reden die meer macht voor de minister van Justitie rechtvaardigt, maar de consensusrijkswet is geaccordeerd door de hoogste democratische macht, namelijk het volk zelf in het referendum van 2009. Wilsoe kondigt niet alleen de wijziging daarvan aan tegen de wil van het volk, maar wil dat ook doen via een oneigenlijk middel namelijk een wet in het Parlement. Consensusrijkswetten kunnen slechts gewijzigd worden op Koninkrijksniveau in overeenstemming met de landen van het Koninkrijk.

    Het lijkt er dus op alsof onze minister van Justitie machtsdronken is geworden en daardoor het spoor van het verstand volledig is kwijtgeraakt.

    Een lichtpunt in deze duisternis waarin ons land sinds 10 oktober 2010 is geraakt is dat we het concreet bewijs krijgen dat de door PAR, PNP en FOL regering onderhandelde consensusrijkswetten, die door de huidige coalitie partners zo fel zijn bestreden, maar op 9 september uit puur opportunisme toch zijn ondertekend, het beste is wat we het nieuwe land Curaçao hebben meegegeven. Omdat juist de instituten die onder de consensusrijkswetten staan, gespaard zijn gebleven van de destructieve macht van de Schotte regering. Bron Versgeperst 15-05-2012 Ingezonden brief

    Spies ongerust over handelwijze Wilsoe. Minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties) is zeer bezorgd over de manier waarop minister Elmer Wilsoe (Justitie) zich in de rechtszaak van Robbie dos Santos heeft gemengd. Ze was niet gerustgesteld over de kwestie na een overleg met de gevolmachtigd minister Sheldry Osepa.

    Dat zei Spies na afloop van de ministerraad vandaag.Wilsoe heeft een brief gestuurd naar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton om het beslag op de tegoeden op te laten heffen van de Curaçaose gokbaas Robbie dos Santos. Die is hoofdverdachte in een onderzoek naar witwassen.

    Schadelijke effecten. Volgens Spies wijkt de handelwijze van Wilsoe af van de bestaande praktijk en is het ongebruikelijk dat een minister van Justitie zich in een zaak mengt. Zijn interventie kan schadelijke effecten hebben voor het koninkrijk, aldus Spies. Ze vindt het van belang dat het onderzoek van het Openbaar Ministerie op Curaçao de vrije loop moet hebben en zal dat nogmaals aankaarten. Ook minister Ivo Opstelten van Justitie zal de zaak in juni nogmaals met zijn collega’s bespreken. Bron Versgeperst 11-05-2012.

    Asjes: ‘Osepa moet conclusies trekken’ Gevolmachtigd minister Sheldry Osepa moet zijn conclusies trekken en opstappen. Dat zegt Statenvoorzitter Ivar Asjes tegen Radio Hoyer 2 nu Osepa zijn ongenoegen heeft geuit over de brief die minister Elmer Wilsoe (Justitie) stuurde naar Washington in verband met de Bientu-zaak.

    Osepa vindt dat iedereen die iets verkeerd doet, daar zijn verantwoordelijkheid voor moet nemen. De schuld moet niet op een ander afgeschoven worden. Volgens de gevolmachtigd minister heeft Wilsoe met het versturen van de brief, Curaçao en hemzelf in Nederland in de problemen gebracht. Statenvoorzitter Ivar Asjes vindt dat een gevolmachtigd minister moet uitvoeren wat de ministerraad wil. Doet hij dat niet, dan moet hij zijn conclusies trekken. Bron Vergeperst 26-06-2012

    ‘Wilsoe mengt zich met Amerikaanse justitie’. Minister van Justitie Elmer Wilsoe heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken benaderd. Volgens Antilliaans Dagblad schreef hij een brief naar Washington met het verzoek het bevriezen van de tegoeden van Dos Santos op te heffen. Het OM is niet op de hoogte van de actie.

    De federale Amerikaanse rechter besloot in augustus vorig jaar de tegoeden van Dos Santos op bankrekeningen in de Verenigde Staten te bevriezen. Het zou gaan om een bedrag van meer dan 28 miljoen dollar: in het vonnis werd zelfs een bedrag genoemd van 46.7 miljoen dollar. Het verzoek om de bevriezing van de tegoeden kwam via het Openbaar Ministerie (OM) van Curaçao.

    Niet op de hoogte. Het OM gaf aan Versgeperst.com aan niets te weten over het verzoek van Wilsoe. “Er is mij niets bekend van een brief van de minister”, laat woordvoerder van het OM, Guillano Schoop, weten. “Ik ga uitzoeken hoe het zit, maar ik ben hier niet van op de hoogte.” Een jurist liet aan Antilliaans Dagblad weten dat de actie van Wilsoe, ook zonder het op de hoogte stellen van het OM, legaal is. “Een verzoek is nog geen instructie. Iedereen mag een verzoek indienen, dat is op zichzelf legaal.” Wilsoe zelf was niet bereikbaar voor commentaar. Bron Versgeperst 03-05-2012.

    Tegoeden Dos Santos blijven bevroren. Minister Elmer Wilsoe gaf dinsdag aan contact met Amerika te hebben gezocht, omdat er onrechtmatig een tweede beslaglegging was gelegd op de tegoeden van Dos Santos. Het Openbaar Ministerie (OM) legt uit dat een tweede verzoek om beslaglegging op 15 februari 2012 is ingediend.

    Wilsoe vertelde dinsdag in een persconferentie dat hij via een brief de Amerikanen had gevraagd ‘de wet te handhaven’. Volgens de minister van Justitie had hij hier alle recht toe, omdat het OM de beslissing van 4 april, dat de beslaglegging moest worden opgeheven, aan zijn laars lapte. Volgens het OM is op 4 april alleen het eerste verzoek om bevriezing opgeheven: het tweede verzoek is nog steeds intact. Beslaglegging 1 werd opgeheven, omdat ‘het OM geen financieel strafrechtelijk onderzoek had ingesteld tegen Ponsford Overseas en Tula Finance, de vennootschappen van Dos Santos’.

    Twee verzoeken. Het eerste verzoek om beslaglegging van de Amerikaanse tegoeden werd op 29 juli 2011 ingediend. In augustus besloten de Amerikaanse autoriteiten gehoor te geven aan het verzoek en de tegoeden van Dos Santos te bevriezen. “Bientu bracht grote geldbedragen aan het licht en alles wees erop dat het om witwaspraktijken ging”, legt procureur-generaal Dick Piar uit in een persbericht. Op 19 januari werd er opnieuw een machtiging verleend voor beslaglegging, ditmaal voor een conservatoir beslag. “Er waren sterke aanwijzingen dat het geld van een rechtspersoon is.”

    Geen strafrechtelijk onderzoek. Volgens Piar werd de eerste beslaglegging op 4 april opgeheven door het Gerecht in Eerste Aanleg. “Het beslag werd niet opgeheven, omdat het niet rechtsgeldig was, maar omdat het OM geen strafrechtelijk onderzoek liet instellen tegen de twee vennootschappen”, legt Piar uit. Het bezwaar tegen de tweede beslaglegging is nooit besproken door het gerecht.

    Beslaglegging 2.Door een fout van de verdedigingsadvocaten is beslaglegging 2 niet in behandeling genomen: zij hadden, in plaats van een bezwaarschriftprocedure, een strafrechtelijk kort geding aangespannen.” Op 5 april verzocht het OM de Amerikanen om, in plaats van de beslaglegging 1, beslaglegging 2 uit te voeren. De tweede machtiging, die nog geldig was, werd op 5 april schriftelijk overhandigd aan de Verenigde Staten.

    Betreuren. In eerste instantie heeft het OM ervoor gekozen om deze informatie niet naar buiten te brengen, omdat dit het onderzoek zou kunnen benadelen. Na de persconferentie van Wilsoe afgelopen dinsdag, besloten zij toch een reactie te geven. Volgens het OM is de tweede beslaglegging dus nog steeds van kracht. “Wij hebben niet onrechtmatig gehandeld in de Bientu zaak. We betreuren het dat de minister het nodig vond om toch een brief te versturen, maar respecteren de beslissing van de minister om het mandaat in te trekken dat de procureur-generaal heeft om beslissingen uit te voeren namens de minister”, aldus het OM. Bron Versgeperst 10-05-2012

    John van den Heuvel noemt Curaçao ‘corrupt’. Misdaadverslaggever John van den Heuvel steekt zijn mening over Curaçao niet onder stoelen of banken in zijn laatste column in De Telegraaf. Van den Heuvel zegt dat de huidige regering van Curaçao ‘hard op weg is de boeken in te gaan als het meest corrupte regime van onze overzeese gebiedsdelen’.

    De aanleiding om zijn column te wijden aan Curaçao is de brief van Justitieminister Elmer Wilsoe aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, met het verzoek om de beslaglegging op tegoeden van loterijbaas Robbie dos Santos op te heffen.

    Daden.De pogingen van Wilsoe om een dubieus vriendje een dienst te bewijzen zijn het zoveelste bewijs dat politieke integriteit op Curaçao ver is te zoeken”, schrijft Van den Heuvel. “Toch zou je dat nog kunnen afdoen als een probleem van het eiland zelf. Maar dat een minister binnen het koninkrijk achter de rug om van opsporingsdiensten in Amerika een groot onderzoek probeert te frustreren is natuurlijk onbestaanbaar. Gisteren werd de affaire besproken in de rijksministerraad, maar moeten hier nog wel woorden aan worden gewijd? Het is tijd voor daden.Bron Vergeperst 12-05-2012

    ‘Moord op Wiels houdt verband met illegale loterijen’. De partij Pueblo Soberano van de vermoorde politicus Helmin Wiels, zegt aanwijzingen te hebben dat de moord verband houdt met informatie die Wiels had over illegale loterijen op Curaçao. Dat zegt Ivar Asjes, interim- fractieleider van de partij, in een interview met EenVandaag. Bron Versgeperst 09-05-2013

    Commentaar: het is op z’n minster verdacht dat Helmin Wiels tijdens de coalitie met MFK, alle pogingen van Elmer Wilsoe, minister voor PS, heeft gesteund.

    Wiels tegen Nederland: ‘Kom bij papa’. Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels had zaterdag een boodschap voor de Nederlandse regering. Tijdens de wekelijkse bijeenkomst van zijn partij sprak Wiels, in het Nederlands, Nederland toe: “Als jullie van plan zijn jullie rekolonisatiepogingen door te zetten, kan ik maar één ding zeggen: kom bij papa.”

    Het publiek dat aanwezig was stemde met luid geklap en gejuich met Wiels in, die de toespraak deed naar aanleiding van de aanwijzing door de Rijksministerraad vrijdag. Het begrotingstekort is de reden voor de aanwijzing.

    Slavenhandel. De Pueblo Soberano-leider gaf kort na de aanwijzing al tegen Amigoe aan dat dit zou leiden tot ruzie tussen Curaçao en Nederland. Zaterdag liet Wiels nogmaals weten dat het menens is. “Jullie hebben gedurende vierhonderd jaar ons land gebruikt voor slavenhandel en mensenhandel. Jullie rijkdom is gefundeerd op mensenhandel en het plunderen van jullie koloniën”, zei Wiels in zijn boodschap.

    Economie ontworteld. Volgens de politicus heeft Nederland de economie van Curaçao ‘ontworteld en ontleed’. “Van 1981 tot en met 1984 zijn er tijdens het kabinet Martina tal van maatregelen genomen net zoals gedurende het kabinet Pourier van 1996 tot en met 2005. Nu zitten we in de derde fase met jullie pogingen om ons land de grond in te boren. We hebben besloten dat we dit niet meer pikken. Ik hoop dat mijn relaas duidelijk genoeg is.” Bron Versgeperst 16-07-2012.

    Conclusie: Helmin Wiels is na zijn dood door onder andere door Minister van Koninkrijkszaken Ronald Plasterk beschreven als: “De 54-jarige strijder tegen corruptie en voor de onafhankelijkheid van Curaçao.” Het is niet uitgesloten dat Helmin Wiels de intentie had om te strijden tegen corruptie maar als we alle feiten op een rij zetten lijkt het erop dat de strijd een ‘corrupte strijd’ is geworden. Omayra Leeflang, 28 oktober 2013

back to top

  • 2 november 2013: Deel 10. Provocatie met symbolen van de zwarte emancipatie. Papiamentu = afschaffing Nederlands. ‘’Helmin Wiels, de leider van de grootste partij in Curaçao Pueblo Soberano is aanwezig bij dit rijksoverleg. Pueblo Soberano is een progressieve partij, die streeft naar de onafhankelijkheid van Curaçao, buiten het Koninkrijk der Nederlanden. Hun standpunten zijn onder andere het afschaffen van het Nederlands in het openbaar bestuur en het onderwijs ten gunste van het Papiaments, Engels en Spaans.’’ Zo wordt Helmin Wiels aangekondigd op de Blog van Pauw en Witteman, 2 mei 2013 in verband met zijn presentatie in het programma. 

    YU di Korsou- Multiculturaliteit: Pueblo Soberano heeft afgelopen week een voorbode laten zien van wat de regeringspartij van Helmin Wiels wil en wat de bevolking van Curaçao te wachten staat: de gouverneur en de waarnemend-gouverneur moeten een échte Yu di Kòrsou zijn en alléén de afro-Curaçaose cultuur telt. Het eerste is gesteld in een brief van PS-adviseur Jules Eisden en het tweede is de boodschap van nu nog gedeputeerde en straks wellicht minister René Rosalia van Onderwijs en Cultuur bij het begin van Kulturismo. Hiermee raken beiden Curaçao – de bevolking van Curaçao – in hun ziel en dus op de meest gevoelige plek. Wie is de échte Curaçaoënaar en wat is dé Curaçaose cultuur? Wie is PS om dat te bepalen? Niet dat er taboes zijn, maar degene die zich hieraan waagt, begeeft zich bewust op het vlak van controverses, conflicten, het uitsluiten van bepaalde (minderheids)groeperingen én het tegen elkaar ophitsen van eilandbewoners. Beoordeel de gouverneur en/of zijn waarnemer en hun echtgenotes op hun functioneren – ook al is bekend dat zij zich niet publiekelijk kunnen verdedigen – maar níet op zijn of haar etnische achtergrond. Kraak zijn of haar optreden inhoudelijk tot op de grond af, maar niet omdat iemand niet op Curaçao is geboren. Kom om die reden aan de gouverneur en je komt in wezen aan álle mensen die zelf of via hun familie banden hebben met de andere eilanden, Suriname, Madeira/Portugal, Libanon, de Dominicaanse Republiek, Nederland, Venezuela, Colombia et cetera, maar die hier wel dag in dag uit hard werken, hier belasting betalen en hier hun kinderen toekomst hopen te geven.

    Dan cultuur: hoe belangrijk ook, de nationale cultuur is overal ter wereld steeds moeilijker te definiëren. Op Curaçao geldt van oudsher dat die juist wordt gekenmerkt door multiculturaliteit. Het werd onlangs door voormalig MAN-premier Don Martina van Fundashon Rehabilitashon Tula nog zo treffend gesteld: de officiële rehabilitatie van Tula moet vooral gezien worden als een inspiratie voor ‘eenheid in verscheidenheid’. Dát typeert Curaçao: multicultureel, multireligieus en multi-etnisch. Naast Landhuis Knip, ook het Joods Historisch Museum. Naast de tambú, ook de dansa. De beoogde nieuwe premier Gerrit Schotte is, met zijn blanke huidskleur, zijn Europees klinkende naam en zijn Colombiaanse bloed, voor iedereen een echte Yu di Kòrsou. Maar kijkend naar de rare eisen van Eisden kan iemand zich afvragen wat de PS daar eigenlijk van vindt. En dat is een slechte ontwikkeling. Laat duidelijk zijn dat de partij zich momenteel niet alleen op zeer glad ijs begeeft, maar ook nog eens op uiterst gevaarlijk dun ijs vol met wakken. Bron AD 21 sept 2010.

    Tula: Gedenksteen voor Curaçaose helden. Op feestelijke wijze werd maandag 30 april 2012 ( viering Koninginnedag) een gedenksteen onthuld bij de heropening van het gebouw van het Nationaal Archief. Op de steen zijn de namen ingegraveerd van de 29 mensen die samen met Tula ter dood zijn veroordeeld in hun strijd voor vrijheid.

    Minister Carlos Monk (Bestuur, Planning en Dienstverlening) onthulde de steen samen met 300 genodigden. “De steen is gemaakt om te herdenken dat eeuwen geleden onze voorouders zijn begonnen met een strijd die nog niet is afgelopen.” Monk hoopt dat de steen een inspiratie is voor Curaçaoënaars. “Vandaag, meer dan twee eeuwen later, is het goed om bewust te zijn dat Tula zijn strijd in ons voortleeft. Wij moeten ons realiseren dat in ieder van ons een Tula schuilt, een strijder voor vrijheid.”

    Namen. Tijdens de onthulling werden de namen van de strijders alle 29 opgenoemd: Tula, Bastiaan Carpata, Pedro Wacao, Luis Mercier, Fransje, Elia, Alejander, Dirkje, Neyro, Matteuw, Steba, Chico, Lourens, Silvester, Jantje, Nicolaas, Sian, Thony Olbero, Nicolaas La Cruz, Francisco, Snakje, Diana, Luis Sambo, Mars, Juan Domingo Coraar, Juan Felix, Nicolaas van Spransa, Thomas en Pieter Doll.

    Minister Monk, minister van onderwijs,  had zich voor die gelegenheid gekleed als een President. Bron: Versgeperst 03-05-2012.

    Afrekenen met Koloniaal verleden -Peter Stuyvesant gevallen. Het eind van Peter Stuyvesant College brak dit weekend aan. Het standbeeld werd zaterdag door een takelwagen verwijderd en kwam tijdens de actie symbolisch ten val toen het van zijn sokkel werd gehaald. Pueblo Soberano leider Helmin Wiels ziet het verwijderen als een begin. “We gaan alle straten die verband houden met Nederland een andere naam geven”, liet de PS leider volgens Antilliaans Dagblad weten. “Pas als het standbeeld van Juliana is weggehaald, kunnen we spreken van een onafhankelijk land.” Bron Vergeperst 25-07-2011.

    Onafhankelijkheidsverklaring. Tijdens het bezoek van de leden van het Koninklijk Huis aan de Staten van Curaçao wilde parlementslid Melvin Crijntje (PS) een eerder door PS-leider Helmin Wiels voorgelezen onafhankelijkheidsverklaring aanbieden aan Koningin Beatrix Helmin Wiels boycotte als enige parlementariër het bezoek van de Koningin wegens principiële bezwaren. De Koningin kon wegens haar staatkundige positie de onafhankelijkheidsverklaring niet aannemen. De meegereisde minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nam namens de rijksministerraad kennis van de onafhankelijkheidsverklaring. Op Curaçao barstte een storm van kritiek los op deze PS-actie, omdat bij het referendum in 2005 met betrekking tot de staatkundige hervormingen slechts 4,82 procent van de Curaçaose bevolking voor onafhankelijkheid stemde.

    Minister Monk van Bestuur, Planning en Dienstverlening (PS) wil naar aanleiding van het rapport van de commissie-Rösenmoller een wet opstellen waarmee de 40 mensen, die met de commissie-Rösenmoller gepraat hebben, vervolgd konden worden wegens het meehelpen aan een “Nederlandse staatsgreep’’ Ook wil hij hiermee oppositiepartij PAR en de “pro-Nederlandse media” op het eiland aanpakken.

    Steun bij Latijnsamerikaanse bondgenoten tegen Nederland. Parlatino. Op 2 december nam Parlatino, het parlement van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Staten een motie aan waarin zij het landsbestuur van Curaçao steunde in haar strijd voor emancipatie en zelfbeschikking. Ook keurt Parlatino de handelswijze van Nederland in deze politieke crisis af Parlatino is van mening dat Nederland de politieke situatie op Curaçao minacht en respectloos opereert. Ook vindt het Latijns-Amerikaanse parlement dat Nederland de Curaçaose autonomie schendt door middel van het opleggen van beperkingen in de rijkswetten ten opzichte van de Curaçaose overheidsfinanciën en justitie.[40] Deze resolutie is aangenomen na een initiatief van Ivar Asjes (PS), voorzitter van de Staten van Curaçao. Een paar dagen nadat Parlatino de resolutie van Statenvoorzitter Asjes had aangenomen, bleek dat Aruba, bij monde van haar eigen Statenvoorzitter en afgevaardigde Paul Croes, een lobby gehouden heeft om de resolutie te voorkomen.[41] PS-leider Helmin Wiels reageerde woedend en op zijn Facebookpagina schreef hij over de Arubaanse premier: Mike Eman is een landverrader, hij is dom en een lafaard […] Aruba is onze vijand. Premier Mike Eman van Aruba bood Helmin Wiels daarop aan om hem les “bestuur in des lands belang” te geven. Daarbij zei hij ook dat de retoriek van Wiels’ Pueblo Soberano het land Curaçao economisch gezien “geen stap verder helpt.”

    80/20 regeling, lokaal versus niet-lokaal. Raad van Advies verwerpt 80/20-regeling. De Raad van Advies (RvA) heeft een negatief advies gegeven over de 80/20 regeling van Pueblo Soberano. De regeling is volgens RvA in strijd met het gelijkheidsbeginsel, omdat er onderscheid wordt gemaakt tussen lokale en niet-lokale arbeidskrachten. Dit meldt Amigoe.

    De PS-fractie wil met de regeling, waarbij bedrijven minstens 80 procent lokale arbeidskrachten in dienst moeten nemen, de werkgelegenheid onder lokalen verbeteren. Volgens de RvA is dit niet alleen in strijd met Staatsregeling van het land Curaçao, maar ook met het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens.

    Onvoldoende onderbouwd. Volgens de Raad is het in bepaalde gevallen mogelijk om van het gelijkheidsbeginsel af te wijken. Maar dat is bij de 80/20-regeling niet het geval is. In het wetsvoorstel van PS blijkt dat met de lokale arbeidskrachten die minder kans hebben op een baan vooral de jeugd en bouw-en horecapersoneel bedoeld wordt. Daarnaast wijst de RvA erop dat de het wetsvoorstel onvoldoende onderbouwd is en dat er meer onderzoek nodig is. Bron Vergeperst 23-05-2011.

back to top

  • 4 maart 2014: Deel 11. Jacht op intellectuelen. De regeerperiode van de eerste regering van Curaçao waarin de partij van Helmin Wiels samen met MFK van Gerrit Schotte en de MAN met Charles Cooper als leider in kabinet Schotte hebben geregeerd, heeft zich van oktober 2010 tot september 2012 gekenmerkt door een heuse jacht op intellectuelen. In februari 2014, twee jaar na de regering Schotte en 10 maanden na de moord op Helmin Wiels lijkt de jacht op intellectuelen nog steeds in volle gang te zijn en dus nieuwe slachtoffers te maken.In 2013 werd de directietop van het SOAW (Sociale Ontwikkleing, Arbeid en Welzijn, door de minister (PS) zonder enige onderbouwing op non actief gezet. De Sector Directeur Donna Philbert werd door het gerecht in gelijk gesteld en nadat alle bezwaren van de kant van de regering ongegrond werden verklaard. Ze moest dus terug naar haar oude functie. Maar de politiek wilde haar daar niet meer.Discussie over directeur RdK van laag niveau. Februari 2014. Van Kwartel was de beste kandidaat voor het directeurschap bij RdK. Deze selectieprocedure verliep open en transparant. Om politieke redenen is er uiteindelijk niet voor hem gekozen. Roderick van Kwartel vindt het jammer dat hij zich als kandidaat voor de positie van directeur van Refineria di Korsou (RdK) heeft moeten terugtrekken. Dat staat in de brief die Van Kwartel naar Balance Recruitment heeft verstuurd.

    ‘’De politieke discussie van de laatste paar dagen is naar een dergelijk laag niveau gezonken, waarbij mijn integriteit en professionaliteit zo in twijfel zijn getrokken dat ik het niet de moeite waard vind om mijn familie verder in deze puinhoop mee te slepen. Tot mijn spijt verzoek ik respectvol om mijn kandidatuur voor de positie algemeen statutair directeur van RdK terug te trekken”, aldus Van Kwartel.

    Intellectueeltje pesten. Ingezonden brief van een burger. Het kabinet Schotte is al enige tijd bezig met het aanvallen van onze ‘Yu di Kòrsou’-intellectuelen. Het vuur is geopend op de intellectuelen en wij zitten allemaal maar toe te kijken. Deze intellectuelen hebben allen hun expertise op hun vakgebied, hebben jaren gestudeerd en zijn zelfs in het bezit van één of meerdere titels. Daar kunnen de heren Schotte (minister-president, MFK) en Wiels (partijleider Pueblo Soberano) alleen maar van dromen. Het is dan ook logisch dat ze geen enkel besef hebben waarmee deze intellectuelen bezig zijn en welke strategische keuzes gemaakt worden. Het is geen geheim dat de heer Wiels de intellectuelen openlijk heeft bekritiseerd op hun kennis en kunde en hij heeft zelfs toegegeven niet in diploma’s te geloven. Hij is een man van de straat en heeft aangegeven ‘straatkennis’ nodig te hebben om zijn werk te kunnen doen. Als Wiels niet in diploma’s gelooft waarom heeft zijn partij in hemelsnaam het onderwijspakket aangenomen? Misschien is het nu duidelijk waarom de heer Rosalia van zijn stoel is geschopt. Deze man heeft per slot van rekening twee titels, namelijk meester en doktor. Of misschien is hij van zijn stoel verwijderd omdat hij het ‘straatbeleid’ van Wiels weigerde uit te voeren. Zoals de uitvoering van de naamswijziging van het Peter Stuyvesant College en de weigering voor het uitgeven van een vsbo-licentie. Een ander slachtoffer is Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, directeur CPA. Dit intellectueeltje mocht maar liefs vier weken directeurtje spelen toen er op een abrupte wijze een einde kwam aan zijn carrière. Op een ‘maffiawijze’ is er in CPA geïnfiltreerd en hebben ze de heer de Lannoy afgerekend op alles, maar dan ook alles wat er fout was in het bedrijf. Hoe kan iemand die pas vier weken als directeur fungeert, afgerekend worden voor de daden van zijn voorgangers? Er zullen meer slachtoffers vallen zoals: Ir. Wesley Kook, MBA (directeur Selikor), die onlangs te horen gekregen dat zijn contract niet wordt verlengd.

    Daarnaast vele dreigingen door aankomend RvC-lid Amparo dos Santos (aanhanger Pueblo Soberano) in de media. Dos Santos is nog niet aangetreden als RvC-lid maar doet diverse negatieve uitlatingen en dreigingen in de media over het bedrijf Selikor en de directie. Met welke bedoeling gaat Dos Santos eigenlijk zijn zitting nemen in de RvC? Oh ja, natuurlijk, intellectueeltje wegpesten. Anthon Casperson, MBA (directeur Aqualectra). Hij kreeg ook te horen dat zijn contract niet wordt verlengd. Als klap op de vuurpijl is er een mooi machtingsbesluit aangenomen dat de minister alle macht geeft. Hoe bedoel je ‘good corporate governance’? Jonathan Jukema (directeur Studiefinanciering Curaçao, SSC) heeft ook te horen gekregen dat zijn contract niet wordt verlengd. De overheid wil ‘nieuw bloed’ in de overheids-nv’s en -stichtingen. Jukema is mijns inziens behoorlijk vers, gezien het feit dat hij minder dan twee jaar als directeur fungeert bij de SSC. En zo zijn er meerdere directeuren van overheids-nv’s en -stichtingen die te horen hebben gekregen dat hun contract niet wordt verlengd. Zonder enige evaluatie, niets, nada, niento. Er wordt niet gekeken of targets zijn gehaald. Een aantal van hen heeft een contract voor onbepaalde tijd. Maar daar wordt door de overheid geen rekening gehouden. Neen hoor, we gaan gewoon alle intellectueeltjes wegpesten. Auteur: Katinka Griejaloe, Curaçao. Bron AD 15 april 2011.

    Opvallende gelijkenis tussen karaktermoorden en decembermoorden. Er is een opvallende gelijkenis tussen de Decembermoorden op 8 december 1982 onder het militaire bewind van Desi Bouterse in Suriname en de karaktermoorden die door regering Schotte sinds haar aantreden op 10 oktober 2010 op Curaçao hebben plaatsgevonden. Dankzij de positie van Curaçao als deel van het Koninkrijk kon er geen fysieke moord op ‘’tegenstanders’’ van de regering gepleegd worden zoals dat toen in het onafhankelijke Suriname zonder toezicht en waarborgfunctie van de Koninkrijksregering wel kon. Op Curaçao past de regering een even zo wrede variant toe namelijk de karaktermoord. De slachtoffers van de karaktermoord zijn dan wel fysiek levend maar gaan over de tong van het volk als crimineel, corrupt, en fraudeur van miljoenen gemeenschapsgelden zonder dat daarvoor enige bewijs, aangifte of veroordeling door een onafhankelijke rechter heeft plaats gevonden. Er zijn een paar zeer treffende gelijkenissen tussen de slachtoffers van de decembermoorden en de karaktermoorden in op Curaçao.

    Op de eerste plaats worden in beiden gevallen de slachtoffers beschouwd als tegenstanders van de regering.

    Op de tweede plaats wordt hun tegenstand vooral afgeleid uit het feit dat ze een bepaald opleidingsniveau hebben; een uitgesproken mening hebben of een topfunctie hebben.

    Slachtoffers decembermoorden Suriname: John Baboeran advocaat*; Bram Behr journalist; Cyril Daal vakbondsleider; Kenneth Cocalves advocaat; Eddy Hoost, advocaat.*; Andre Kamperveen, journalist, oud-minister; Gerard Leckie, universitair docent; Lesley Rahman, Journalist; Surendre Rambocus, miliair; Harold Riedewald, advocaat*; Jiwansigh Sheombar, militair; Jozef Slagveer, Journalist; Robby Sohansingh, Zakenman; Frank Wijngaarde, journalist (met Nederlandse nationalitet).

    Slachtoffers karaktermoorden Curaçao: Inspecteur Edsel Gumbs, directeur Veiligheidsdienst Curaçao; Ing. Paul de Geus, Directeur UTS; Ing. Marcelino ‘’Chonky’’ de Lanooy, Directeur CPA; Mrgr. Secco, Bischop van het Bisdom voormalig Antillen; Drs. Anton Casperson, Directeur Aqualetra; Sharlon Melfor, Directuer CEMS; Daal, Directeur Bevolkingsregister; Prof. Bob Pinedo, Voorzitter Stichting Hospital nobo; Drs. Cheraldine Osepa, Directuer Kas di Kultura; Mr. D. Lai-Promes, Grifier van de Staten; Dr. Emsley Tromp, Pres. Directeur Centrale Bank; Augustin (Tinchi Diaz), Directeur KTK; Mr. Frits Goedgedrag, Gouverneur van Curaçao; Mr. Van der Pluim-Vrede Notaris, waarnemend Gouverneur; Dr. Miguel Goede, Rector Magnificus UNA;  Verschillende journalisten zijn belaagd en bedreigd.

    Op de derde plaats is er een gelijkenis tussen het de effecten van de decembermoorden en de karaktermoorden namelijk intimidatie van de gemeenschap door angst dat hen niet hetzelfde overkomt en de uitschakeling van het geweten. De uitschakeling van het geweten heeft effecten; 1. de slachtoffers zijn zo gedemoniseerd dat men het gevoel heeft dat ze zich werkelijk schuldig hebben gemaakt aan enige misdaad; hierdoor blijft de normale empathie van de gemeenschap weg. Op de tweede plaats zijn deze slachtoffers nu niet meer in staat met hun capaciteiten het geweten en de kennis van de gemeenschap aan te spreken. Het gevolg is angst, machteloosheid, boosheid en apathie. Sommigen vertrekken of overwegen dat; anderen laten het over zich heen gaan ze willen het niet weten en weer anderen vinden uit deze situatie de legitimatie om boos te zijn en alles en iedereen te wantrouwen of zelfs kapot te maken. Terwijl de daders vrijspel hebben om hun  wandaden voort te zetten. Zolang er mensen zijn die blijven praten en schrijven is er hoop op herstel. Our lives begin to end the day we become silent about the things that matter. (Omayra V.E. Leeflang, 26 juni 2011)

    Conclusie: Zo op Curaçao een alternatieve vorm van Brain drain geintroduceerd. Intellectuelen blijven niet weg, maar worden weggejaagd of kapot gemaakt.

back to top

========================================================

Let op: Knipselkrant Curaçao is geen officiële media. Wij verzamelen artikelen, berichten en meningen. Deze blog representeert aldus niet onze eigen mening.

========================================================

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties