26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Blog Leeflang | Hoe is het zover gekomen (9) ?

HomeAuteursBlog Leeflang | Hoe is het zover gekomen (9) ?
Blog Omayra Leeflang | Hoe is het zover gekomen?
Blog Omayra Leeflang | Hoe is het zover gekomen?

29 oktober 2013. Deel 9. ‘Corrupte strijd’. Helmin Wiels: “Ik ben in de politiek gegaan om de corruptie weg te vagen. En die zit hier op Curaçao diep. Bankiers, registeraccountants, projectontwikkelaars: op het oog nette bedrijven zitten er tot over hun oren in. En politici: die ook. Ik moet orde op zaken stellen. Ik ben het antwoord van het volk op deze dingen.” En daarom werkt hij 24 uur per dag, zegt hij. Bron: Laatste grote interview NRC, in het Baoase Beach Resort (een beetje etentje voor twee in Baoase kost zo 400 gulden), een streng beveiligd hotel waar Wiels zich veilig voelde. De feiten hieronder hebben allen plaatsgevonden tijdens de regeringscoalitie waar de PS van Helmin Wiels de tweede grootste partij was.

Wiels: “Jamaloodin moet weg” Minister Jamaloodin van Financien moet aftreden. Dat vindt Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels. Volgens Wiels is Jamaloodin voor de zoveelste keer in opspraak en issie de ‘zwakste schakel’ van het kabinet. Jamaloodin is één van de MFK-ministers die wordt genoemd in de aanklacht die Centrale Bank-directeur Emsley Tromp heeft ingediend bij het OM. Jamaloodin heeft volgens Tromp de Girobank onder druk gezet om Jamaloodin’s beveiligingsbedrijf Speedy Security in te huren. Bron Dolfijn: dinsdag 31 mei 2011Commentaar: Helmin Wiels heeft echter hoewel hij daartoe de macht toe had, hij steunde de regering van 11 met vier zetels, nooit de daad bij het woord gevoegd.

‘Jamaloodin officieel verdachte Bientu-zaak’ Ex-minister van Financiën George Jamaloodin zou officieel verdachte zijn in de Bientu-zaak. De zaak waarin loterijbaas Robbie dos Santos, tevens de halfbroer van Jamaloodin, hoofdverdachte is. Dit meldde TeleCuraçao gisteravond tijdens hun nieuwsbulletin. Volgens de televisiezender is Jamaloodin verhoord als verdachte. Het Openbaar Ministerie (OM) wil hierover geen uitspraken doen en geeft aan niet te willen zeggen of het wel of niet waar is. “Het onderzoek is nog gaande en gedurende een onderzoek worden dit soort dingen niet bekendgemaakt, dat zou heel raar zijn”, zegt OM-woordvoerder Norman Serphos. Serphos gaf wel aan dat binnenkort wel het één en ander bekend wordt gemaakt door het OM over deze zaak. Bron Vergeperst  01-11-2012.

‘Fraude MFK-financier Dos Santos’. Schokkende onthullingen over fraude van MFK-financier Robbie Dos Santos, in een blog van Wall Street Journal, brengen de partij van premier Gerrit Schotte in een vervelende positie. Volgens het blog maakt Dos Santos zich schuldig aan grootschalige fraude. Robbie dos Santos wordt ervan beschuldigd dat hij Robbie’s Lottery sinds 2004 als dekmantel gebruikt voor het witwassen van geld en belastingsfraude. Daarnaast zou Robbie’s Lottery achter de schermen gebruikt worden voor een grotere illegale loterij en de verkoop van valse loten.

Beslag. Met de fraude heeft Dos Santos volgens het blog al 54 miljoen dollar illegale winst geboekt. De Amerikaanse autoriteiten proberen nu beslag te leggen op 30 miljoen dollar aan tegoeden, die hij op rekeningen in Florida heeft staan.

Jamaloodin. Dos Santos is één van de financiers van de verkiezingscampagne van de MFK, de partij van premier Gerrit Schotte. Daarnaast is hij de halfbroer van minister George Jamaloodin (Financiën), die ook aangesloten is bij MFK. Jamaloodin is afgelopen donderdag onverwachts vertrokken naar Miami.

Inval. Dos Santos is sinds de inval in zijn huis en kantoor zes weken geleden niet meer op Curaçao geweest. Ook vonden er invallen plaats bij zijn administrateur, Tam Consulants, en zelfs bij de moeder van Dos Santos. Het onderzoek naar Dos Santos is volgens het Antilliaans Dagblad in januari 2008 begonnen. Dit in verband met grote sommen contant geld (totaal ruim 5 miljoen dollar) die zijn gestort bij de Windward Islands Bank (WIB), een dochteronderneming van Maduro & Curiel’s Bank (MCB). Bron: Vergeperst 22-08-2011.

Wilsoe (minister voor PS) is machtsdronken. Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Omayra Leeflang haar mening over minister Elmer Wilsoe en zijn naleving van wetten.

In zijn brief d.d. 10 mei aan de Staten beklaagt de minister van Justitie Wilsoe, zich erover dat hij als democraat ‘namens het volk van Curaçao’ toestemming nodig heeft van de niet democratisch gekozen rechter alvorens het Openbaar Ministerie (OM) een aanwijzing te geven.

Diep triest dat onze minister van Justitie, academicus en ex gezaghebber, zich verlaagt tot de zinloze ‘oneliners’ van zijn politiek leider Helmin Wiels.

Immers ook het OM en het Hof zijn onderdeel van de democratie omdat al het handelen van deze instituten is vastgelegd in wetgeving die door de Staten, de democratisch gekozen volksvertegenwoordigers is bepaald. Het getuigt juist van een dictatoriale instelling om regels en wetten die door het parlement zijn vastgesteld naast je neer te leggen.

Minister Wilsoe volhardt verder in zijn ondemocratische stellingen en verklaart vervolgens dat hij een wetvoorstel zal indienen om de consensusrijkswet OM, volgens hem de bron van alle kwaad, te wijzigen. Door de wijziging wil hij voorkomen dat de door hem aan het OM te geven specifieke aanwijzing eerst door het GemHvJ getoetst wordt. Dus meer macht voor de minister om zich met specifieke rechtsprocessen te bemoeien ten gunste van politieke sponsoren. Dictatuur in haar puurste vorm.

Niet alleen is er geen enkele gegronde reden die meer macht voor de minister van Justitie rechtvaardigt, maar de consensusrijkswet is geaccordeerd door de hoogste democratische macht, namelijk het volk zelf in het referendum van 2009. Wilsoe kondigt niet alleen de wijziging daarvan aan tegen de wil van het volk, maar wil dat ook doen via een oneigenlijk middel namelijk een wet in het Parlement. Consensusrijkswetten kunnen slechts gewijzigd worden op Koninkrijksniveau in overeenstemming met de landen van het Koninkrijk.

Het lijkt er dus op alsof onze minister van Justitie machtsdronken is geworden en daardoor het spoor van het verstand volledig is kwijtgeraakt.

Een lichtpunt in deze duisternis waarin ons land sinds 10 oktober 2010 is geraakt is dat we het concreet bewijs krijgen dat de door PAR, PNP en FOL regering onderhandelde consensusrijkswetten, die door de huidige coalitie partners zo fel zijn bestreden, maar op 9 september uit puur opportunisme toch zijn ondertekend, het beste is wat we het nieuwe land Curaçao hebben meegegeven. Omdat juist de instituten die onder de consensusrijkswetten staan, gespaard zijn gebleven van de destructieve macht van de Schotte regering. Bron Versgeperst 15-05-2012 Ingezonden brief

Spies ongerust over handelwijze Wilsoe. Minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties) is zeer bezorgd over de manier waarop minister Elmer Wilsoe (Justitie) zich in de rechtszaak van Robbie dos Santos heeft gemengd. Ze was niet gerustgesteld over de kwestie na een overleg met de gevolmachtigd minister Sheldry Osepa.

Dat zei Spies na afloop van de ministerraad vandaag.Wilsoe heeft een brief gestuurd naar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton om het beslag op de tegoeden op te laten heffen van de Curaçaose gokbaas Robbie dos Santos. Die is hoofdverdachte in een onderzoek naar witwassen.

Schadelijke effecten. Volgens Spies wijkt de handelwijze van Wilsoe af van de bestaande praktijk en is het ongebruikelijk dat een minister van Justitie zich in een zaak mengt. Zijn interventie kan schadelijke effecten hebben voor het koninkrijk, aldus Spies. Ze vindt het van belang dat het onderzoek van het Openbaar Ministerie op Curaçao de vrije loop moet hebben en zal dat nogmaals aankaarten. Ook minister Ivo Opstelten van Justitie zal de zaak in juni nogmaals met zijn collega’s bespreken. Bron Versgeperst 11-05-2012.

Asjes: ‘Osepa moet conclusies trekken’ Gevolmachtigd minister Sheldry Osepa moet zijn conclusies trekken en opstappen. Dat zegt Statenvoorzitter Ivar Asjes tegen Radio Hoyer 2 nu Osepa zijn ongenoegen heeft geuit over de brief die minister Elmer Wilsoe (Justitie) stuurde naar Washington in verband met de Bientu-zaak.

Osepa vindt dat iedereen die iets verkeerd doet, daar zijn verantwoordelijkheid voor moet nemen. De schuld moet niet op een ander afgeschoven worden. Volgens de gevolmachtigd minister heeft Wilsoe met het versturen van de brief, Curaçao en hemzelf in Nederland in de problemen gebracht. Statenvoorzitter Ivar Asjes vindt dat een gevolmachtigd minister moet uitvoeren wat de ministerraad wil. Doet hij dat niet, dan moet hij zijn conclusies trekken. Bron Vergeperst 26-06-2012

‘Wilsoe mengt zich met Amerikaanse justitie’. Minister van Justitie Elmer Wilsoe heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken benaderd. Volgens Antilliaans Dagblad schreef hij een brief naar Washington met het verzoek het bevriezen van de tegoeden van Dos Santos op te heffen. Het OM is niet op de hoogte van de actie.

De federale Amerikaanse rechter besloot in augustus vorig jaar de tegoeden van Dos Santos op bankrekeningen in de Verenigde Staten te bevriezen. Het zou gaan om een bedrag van meer dan 28 miljoen dollar: in het vonnis werd zelfs een bedrag genoemd van 46.7 miljoen dollar. Het verzoek om de bevriezing van de tegoeden kwam via het Openbaar Ministerie (OM) van Curaçao.

Niet op de hoogte. Het OM gaf aan Versgeperst.com aan niets te weten over het verzoek van Wilsoe. “Er is mij niets bekend van een brief van de minister”, laat woordvoerder van het OM, Guillano Schoop, weten. “Ik ga uitzoeken hoe het zit, maar ik ben hier niet van op de hoogte.” Een jurist liet aan Antilliaans Dagblad weten dat de actie van Wilsoe, ook zonder het op de hoogte stellen van het OM, legaal is. “Een verzoek is nog geen instructie. Iedereen mag een verzoek indienen, dat is op zichzelf legaal.” Wilsoe zelf was niet bereikbaar voor commentaar. Bron Versgeperst 03-05-2012.

Tegoeden Dos Santos blijven bevroren. Minister Elmer Wilsoe gaf dinsdag aan contact met Amerika te hebben gezocht, omdat er onrechtmatig een tweede beslaglegging was gelegd op de tegoeden van Dos Santos. Het Openbaar Ministerie (OM) legt uit dat een tweede verzoek om beslaglegging op 15 februari 2012 is ingediend.

Wilsoe vertelde dinsdag in een persconferentie dat hij via een brief de Amerikanen had gevraagd ‘de wet te handhaven’. Volgens de minister van Justitie had hij hier alle recht toe, omdat het OM de beslissing van 4 april, dat de beslaglegging moest worden opgeheven, aan zijn laars lapte. Volgens het OM is op 4 april alleen het eerste verzoek om bevriezing opgeheven: het tweede verzoek is nog steeds intact. Beslaglegging 1 werd opgeheven, omdat ‘het OM geen financieel strafrechtelijk onderzoek had ingesteld tegen Ponsford Overseas en Tula Finance, de vennootschappen van Dos Santos’.

Twee verzoeken. Het eerste verzoek om beslaglegging van de Amerikaanse tegoeden werd op 29 juli 2011 ingediend. In augustus besloten de Amerikaanse autoriteiten gehoor te geven aan het verzoek en de tegoeden van Dos Santos te bevriezen. “Bientu bracht grote geldbedragen aan het licht en alles wees erop dat het om witwaspraktijken ging”, legt procureur-generaal Dick Piar uit in een persbericht. Op 19 januari werd er opnieuw een machtiging verleend voor beslaglegging, ditmaal voor een conservatoir beslag. “Er waren sterke aanwijzingen dat het geld van een rechtspersoon is.”

Geen strafrechtelijk onderzoek. Volgens Piar werd de eerste beslaglegging op 4 april opgeheven door het Gerecht in Eerste Aanleg. “Het beslag werd niet opgeheven, omdat het niet rechtsgeldig was, maar omdat het OM geen strafrechtelijk onderzoek liet instellen tegen de twee vennootschappen”, legt Piar uit. Het bezwaar tegen de tweede beslaglegging is nooit besproken door het gerecht.

Beslaglegging 2.Door een fout van de verdedigingsadvocaten is beslaglegging 2 niet in behandeling genomen: zij hadden, in plaats van een bezwaarschriftprocedure, een strafrechtelijk kort geding aangespannen.” Op 5 april verzocht het OM de Amerikanen om, in plaats van de beslaglegging 1, beslaglegging 2 uit te voeren. De tweede machtiging, die nog geldig was, werd op 5 april schriftelijk overhandigd aan de Verenigde Staten.

Betreuren. In eerste instantie heeft het OM ervoor gekozen om deze informatie niet naar buiten te brengen, omdat dit het onderzoek zou kunnen benadelen. Na de persconferentie van Wilsoe afgelopen dinsdag, besloten zij toch een reactie te geven. Volgens het OM is de tweede beslaglegging dus nog steeds van kracht. “Wij hebben niet onrechtmatig gehandeld in de Bientu zaak. We betreuren het dat de minister het nodig vond om toch een brief te versturen, maar respecteren de beslissing van de minister om het mandaat in te trekken dat de procureur-generaal heeft om beslissingen uit te voeren namens de minister”, aldus het OM. Bron Versgeperst 10-05-2012

John van den Heuvel noemt Curaçao ‘corrupt’. Misdaadverslaggever John van den Heuvel steekt zijn mening over Curaçao niet onder stoelen of banken in zijn laatste column in De Telegraaf. Van den Heuvel zegt dat de huidige regering van Curaçao ‘hard op weg is de boeken in te gaan als het meest corrupte regime van onze overzeese gebiedsdelen’.

De aanleiding om zijn column te wijden aan Curaçao is de brief van Justitieminister Elmer Wilsoe aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, met het verzoek om de beslaglegging op tegoeden van loterijbaas Robbie dos Santos op te heffen.

Daden.De pogingen van Wilsoe om een dubieus vriendje een dienst te bewijzen zijn het zoveelste bewijs dat politieke integriteit op Curaçao ver is te zoeken”, schrijft Van den Heuvel. “Toch zou je dat nog kunnen afdoen als een probleem van het eiland zelf. Maar dat een minister binnen het koninkrijk achter de rug om van opsporingsdiensten in Amerika een groot onderzoek probeert te frustreren is natuurlijk onbestaanbaar. Gisteren werd de affaire besproken in de rijksministerraad, maar moeten hier nog wel woorden aan worden gewijd? Het is tijd voor daden.Bron Vergeperst 12-05-2012

‘Moord op Wiels houdt verband met illegale loterijen’. De partij Pueblo Soberano van de vermoorde politicus Helmin Wiels, zegt aanwijzingen te hebben dat de moord verband houdt met informatie die Wiels had over illegale loterijen op Curaçao. Dat zegt Ivar Asjes, interim- fractieleider van de partij, in een interview met EenVandaag. Bron Versgeperst 09-05-2013

Commentaar: het is op z’n minster verdacht dat Helmin Wiels tijdens de coalitie met MFK, alle pogingen van Elmer Wilsoe, minister voor PS, heeft gesteund.

Wiels tegen Nederland: ‘Kom bij papa’. Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels had zaterdag een boodschap voor de Nederlandse regering. Tijdens de wekelijkse bijeenkomst van zijn partij sprak Wiels, in het Nederlands, Nederland toe: “Als jullie van plan zijn jullie rekolonisatiepogingen door te zetten, kan ik maar één ding zeggen: kom bij papa.”

Het publiek dat aanwezig was stemde met luid geklap en gejuich met Wiels in, die de toespraak deed naar aanleiding van de aanwijzing door de Rijksministerraad vrijdag. Het begrotingstekort is de reden voor de aanwijzing.

Slavenhandel. De Pueblo Soberano-leider gaf kort na de aanwijzing al tegen Amigoe aan dat dit zou leiden tot ruzie tussen Curaçao en Nederland. Zaterdag liet Wiels nogmaals weten dat het menens is. “Jullie hebben gedurende vierhonderd jaar ons land gebruikt voor slavenhandel en mensenhandel. Jullie rijkdom is gefundeerd op mensenhandel en het plunderen van jullie koloniën”, zei Wiels in zijn boodschap.

Economie ontworteld. Volgens de politicus heeft Nederland de economie van Curaçao ‘ontworteld en ontleed’. “Van 1981 tot en met 1984 zijn er tijdens het kabinet Martina tal van maatregelen genomen net zoals gedurende het kabinet Pourier van 1996 tot en met 2005. Nu zitten we in de derde fase met jullie pogingen om ons land de grond in te boren. We hebben besloten dat we dit niet meer pikken. Ik hoop dat mijn relaas duidelijk genoeg is.” Bron Versgeperst 16-07-2012.

Conclusie: Helmin Wiels is na zijn dood door onder andere door Minister van Koninkrijkszaken Ronald Plasterk beschreven als: “De 54-jarige strijder tegen corruptie en voor de onafhankelijkheid van Curaçao.” Het is niet uitgesloten dat Helmin Wiels de intentie had om te strijden tegen corruptie maar als we alle feiten op een rij zetten lijkt het erop dat de strijd een ‘corrupte strijd’ is geworden. Omayra Leeflang, 28 oktober 2013. Lees meer…

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Vorig artikel
Volgend artikel

Zoeken

Recente reacties