BN/DeStem | Grote order van Defensie voor DEBA Bedrijfswagens Etten-Leur

Pierre van Damme

Deba Bedrijfswagens kreeg eerder order van 33 trucks voor defensie. In het midden operationeel directeur Mark Scheffers. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

ETTEN-LEUR – Het Etten-Leurse bedrijf DEBA Bedrijfswagens heeft opnieuw een vette order voor Defensie binnen gehaald. Het betreft de levering van 40 4×4 logistieke voertuigen voor het Korps Mariniers in het Caraïbisch gebied.

“Een eervolle miljoenenopdracht”, zegt directeur Mark Scheffers. “Met een stuk of tien Brabantse bedrijven uit ons netwerk hebben we de handen ineen geslagen om dit unieke en klantspecifieke voertuig te kunnen bouwen.”

Uitdagingen

“Wanneer ik hier ooit afzwaai, dan zijn dit de klussen die je voor altijd bij blijven. Hier zitten echt enorm veel uitdagingen in”, vertelt Scheffers. Het project voor Defensie is volgens hem vooral bijzonder vanwege de korte doorlooptijd.

“Na gunning van de aanbesteding kregen we zeven maanden om tot levering te komen. Dat is redelijk shocking. Normaal gesproken staat voor zoiets 1 tot 2 jaar. Maar als wij kansen zien, dan gaan we ervoor. Dit project vraagt om een pragmatische en flexibele instelling”, aldus Scheffers.

Ondersteuning

Op 31 januari 2019 moeten de voertuigen op de kade in Curaçao staan. “Daarna bieden we nog alle vormen van ondersteuning en service, leveren we onderdelen en trainen we de gebruikers in het goed omgaan met het materieel. Voor ons betekent dat 10 jaar werkgarantie.”

Eerder werd het in 1980 opgerichte familiebedrijf al uitverkoren om 33 4×4 Iveco trucks te leveren aan de mariniers op Curaçao. “Dat is dusdanig naar tevredenheid verzorgd dat het een enorme spin-off heeft gekregen. Zo mochten we recent ook een wagen leveren aan het brandweerkorps van de Koninklijke Marine in Den Helder en een zogenoemde afluister vrachtwagen voor het Korps Mariniers. Het grote verschil is dat we toen steeds de wagon achter Iveco Defence waren. Deze keer zijn we zelf de locomotief, hebben wij als hoofdaannemer ingeschreven op een Europese aanbesteding. Hiermee halen we het beste uit onszelf en onze medewerkers. Die stijgen boven zichzelf uit.”

Garagewerk

En omdat het reguliere garagewerk natuurlijk ook gewoon doorgaat, zet DEBA extra capaciteit in met gespecialiseerde zzp’ers. Scheffers collega Xander Zonligt: “Dit is niet even een tandje erbij, maar een motor erbij.”

Het prototype – dat zou uit games als Call of Duty of Warcraft zou kunnen komen – heeft volgens hem de eerste tests met glans doorstaan.

Ombouw

Maandag start de eerste serie-demontage en ombouw van 40 zogenoemde Iveco Daily’s. In een mum van tijd worden de wagens omgebouwd tot personenvoertuigen met bijzondere eigenschappen en faciliteiten aan boord, zoals hightech communicatie systemen.

“Daarnaast moet het voertuig geschikt zijn voor het plaatsen van zware wapens. De vehikels zijn bedoeld voor het verlenen van humanitaire hulp – bijvoorbeeld bij orkanen – op de Caraïbische eilanden, maar kunnen ook in een minder stabiele omgeving – denk aan bijvoorbeeld Colombia en Venezuela – worden ingezet ter verdediging in de strijd tegen onder meer tegen drugstransporten, wapenhandel, illegale visserij en milieudelicten”, weet Scheffers.

Hoe het nieuwe voertuig gaat heten, dat is nog geheim. “Dat maken we begin november bekend, wanneer we het eerste complete voertuig aan Defensie presenteren”, aldus Scheffers, die de komende jaren nog meer orders verwacht. “Zou zo maar kunnen dat ons bedrijf een Defensie-tak krijgt.”

Bron: BN/DeStem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *