BNDeStem | Dit bedrijf uit Etten-Leur bouwde in drie maanden 35 trucks voor Defensie

Joost Klaverdijk

Deba uit Etten-Leur levert de Anaconda die Defensie inzet op Curacao. © Defensie

ETTEN-LEUR – Het heeft nog het meeste weg van Hollands glorie, maar dan op West-Brabantse schaal. Het bedrijf Deba Trucks uit Etten-Leur leverde onlangs 35 nieuwe trucks aan het ministerie van Defensie.

Er zijn nog elf van deze wagens, Anaconda genaamd, in de maak. De overdracht was op Curaçao, want de Anaconda’s zijn speciaal ontworpen voor het daar gelegerde Korps Mariniers. De Anaconda’s vervangen de trucks van Mercedes-Benz, die er na jaren trouwe dienst uit moesten.

Deba-directeur Mark Scheffers is de nuchterheid zelve, maar hij kan zijn trots niet verhullen als hij over de klus vertelt: ,,Dit project is onze grootste order ooit. Het is een kwart van onze jaaromzet.”

‘Klein dealertje’

,,Het Anaconda-verhaal begon in mei vorig jaar, toen startte de aanbesteding”, blikt Scheffers terug. ,,Als ‘klein dealertje’ uit West-Brabant namen we het op tegen grote jongens als Mercedes en Renault. In juni dienden we onze plannen in, begin augustus kregen we de definitieve gunning.”

Dat Deba in drie maanden tijd 35 Anaconda’s bouwde is een echt huzarenstukje, om in militaire termen te blijven. Scheffers: ,,We ontwierpen de truck rond drie bewezen componenten: een zeventons chassis van Iveco, een achttraps automaat en een rolkooi van VA Engineering uit Sint Oedenrode, zoals die ook in de rally Parijs-Dakar gebruikt wordt. Dat vormde de basis voor de Anaconda. We ontwierpen het uiterlijk door op een zaterdag op de zijkant van een van onze trucks met duct-tape een silhouet te ‘tekenen’. We voelden ons als jongens van 12 die een boomhut bouwden, zo opwindend was het. Daarna zijn we gaan bouwen.”

West-Brabantse bedrijven

Voor dat ‘we’ schakelde Deba een aantal vooral West-Brabantse bedrijven in. ,,Alle uitdagingen losten we zo lokaal mogelijk op. Bedrijven als Hessels Coating Breda, Verstraaten uit Sint Willebrord, KPC, Holland Covers, Bresam en Reclamebeesten uit Etten-Leur werden vanwege hun expertise ‘ingevlogen’. Naast de vijf man van Deba die voor de Anaconda’s waren vrijgemaakt, leverde het project aan een kleine vijftig man werk op.”

De assemblage van de voertuigen plaatste het team van Scheffers nogal eens voor uitdagingen: ,,Er werd continu een beroep op ieders creativiteit gedaan. Alsof we steeds ronde componenten met vierkante moesten verbinden. Maar we communiceerden altijd alles heel transparant naar Defensie. Dat werd erg op prijs gesteld. De verbazing van die kant was overigens enorm. Niet alleen over de snelheid waarmee we werkten. ‘Normaal staat er vier tot vijf jaar voor een project als dit’, werd ons gezegd. En nog treffender: ‘We zijn niet gewend dat een partij die aan zo’n klus begint, het ook afmaakt…’”

Familiebedrijf

“En kijk ons; in ruim een half jaar staan er 35 Anaconda’s op Curaçao en zijn de laatste elf bijna klaar!” Scheffers benadrukt dat ,,iedereen bij Deba zes stappen extra heeft gezet, en de laatste weken hielpen ouders en broers en zussen van collega’s ook mee. Wat je noemt een familiebedrijf…”

Scheffers weet dat Deba ‘gescoord’ heeft met de Anaconda. ,,Er is al geïnformeerd door landen als Noorwegen en Oostenrijk, en ook van ons eigen ministerie van Defensie heb ik goede hoop op vervolgopdrachten.”

O, nog één ding; die naam? ,,Defensie gaf ons de tip om er eentje te verzinnen”, lacht Scheffers. ,,Dus iedereen kon ideeën spuien. Zegt Simon, de 15-jarige zoon van mijn after-salesman Xander: ‘Het lijkt wel een kop van een grote slang, zoals een anaconda’. We keken elkaar aan en we wisten: klaar.”

Bron: BN DeStem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *