BNR | Pensionado-paradijzen Duitsland en Curaçao moeten eraan geloven

Door Thijs Baas

Pensionado-paradijzen Duitsland en Curaçao moeten eraan geloven

Pensionado-paradijzen Duitsland en Curaçao moeten eraan geloven

In Duitsland wonende Nederlandse gepensioneerden hoeven niet te rekenen op versoepeling van het kakelverse belastingverdrag met Duitsland en België. Wel zal een jaar uitstel en een overgangsregeling zorgen voor een iets zachtere landing, zegt Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit.

De Tweede Kamer zal er niet veel voor voelen om staatssecretaris Wiebes nog op andere gedachten te brengen, vermoedt Kavelaars.

“Daar is wel moeite voor gedaan, maar dat zal geen meerderheid opleveren. Overigens worden ze niet meteen per 2016 zwaarder belast, want het verdrag kent een regel waarbij het het eerste jaar niet op hen van toepassing is. Daarna komt er nóg eens een overgangsregeling, waardoor de belastingdruk langzamerhand in kleine stapjes wordt opgevoerd.”


Het nieuwe belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland treed een jaar later dan gepland in werking. Als Nederlandse gepensioneerden die in Duitsland wonen een inkomen hebben van meer dan 15.000 euro op jaarbasis, gaan zij in Nederland belasting betalen.

“Dat hoeft geen punt te zijn, ware het niet dat Duitsland die mensen heel laag in de heffing betrekt; een deel van hen is vrijgesteld en dat gaat in Nederland niet gebeuren.”

Champagne
Het uitstel is een extra reden voor gepensioneerden om morgen nog een extra fles champagne open te trekken, vindt de hoogleraar. “Het zal geen afstel betekenen, maar de forse inkomensachteruitgang wordt wel een jaar extra uitgesteld.”

Duitsland is overigens een vrij extreem voorbeeld als het gaat om het mild belasten van pensioenen. Maar ook een belastingverdrag met Curaçao dat op 1 januari zou ingaan is uitgesteld.

“Het systeem is daar wat anders, maar ook zij zullen wat zwaarder belast worden. De pensionado’s op Curaçao zullen daar zeker niet blij mee zijn.”

Bron: BNR Radio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *