Boersema ‘Klaar voor referendum’

Willemstad – Volgens Douwe Boersema, voorzitter van de referendumcommissie, is Curaçao klaar voor het referendum. ,,We hebben een goede organisatie en veel ervaren mensen. Daarin voorzie ik geen problemen.”

En dat is maar goed ook, zo zegt Boersema: ,,Want ik denk dat niemand zit te wachten op enkele weken uitstel.” Boersema wil maar zeggen, het eiland is klaar voor het referendum. De voorzitter van de referendumcommissie is de afgelopen twee dagen op pad geweest met VN-rapporteur Pamela Reeves.

,,Ze is echt een toeschouwer. Ze kijkt of er schoon wordt gestemd, of de stembussen goed worden bewaakt en vervoerd. Ze is aanwezig bij een try-out van de stemming en stelt aan alle betrokkenen, zoals het hoofdstembureau, heel veel kritische vragen.

Maar we hebben alles goed in orde op dit eiland. Er is een traditie van goed verlopen verkiezingen.”

Van de rapporteur zelf heeft Boersema dan ook geen aanbevelingen of kritiek gehoord.

,,Ze schrijft veel op, maar ze rapporteert niet aan ons, maar aan de Verenigde Naties.”

Over de rapportages gaat enige tijd heen. Boersema heeft nog niet eens het officiële rapport gekregen van het eerste bezoek, eind maart. ,,Wel heb ik onder strikte voorwaarden een draft van het rapport gezien. Daar staan geen dingen in om van te schrikken.” Niettemin vindt Boersema de samenwerking met haar erg interessant.

,,Op Curaçao maken we ons zorgen over de politisering van het referendum, de grote invloed die politieke partijen uitoefenen. De VN-rapporteur is in landen geweest waar er zelfs sprake is van fysiek geweld. Dat is van een totaal andere orde.”

Boersema heeft de rapporteur wel op de hoogte gebracht van kritische geluiden over onderwerpen zoals de grote invloed van het Bestuurscollege op het referendum. Of de grote invloed van de referendumcommissie.

,,Dat verzamelen we en geven we aan haar mee.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Zie ook: Dossier: Consensus Rijkswetten – en de strijd tegen de Rijkswetten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *