Bom RMR onder kabinet Heyliger I

Den Haag wil scherpere eisen screening ministers Sint Maarten

Theo-Heyliger-2

Den Haag wil scherpere eisen screening ministers Sint Maarten

Willemstad/Philipsburg/ Den Haag – De Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) legt een bom onder de eerste regering Heyliger op Sint Maarten, aldus goede bronnen in Den Haag en Philipsburg. Die zeggen dat de Rijksministerraad (RMR) vandaag voornemens is gouverneur Eugene Holiday van Sint Maarten een aanwijzing te geven om de screening van aankomende ministers in Philipsburg flink aan te scherpen.

Dit onderwerp zou pas gisteren als een min of meer verkapt punt op de agenda van de RMR van deze vrijdag zijn opgenomen, aldus informanten op Sint Maarten, waar gisteravond nog alles in het werk werd gesteld om de kwestie van de agenda te krijgen.

Gevolmachtigde minister Matthias Voges van het demissionaire kabinet van huidig premier Sarah Wescot-Williams (DP), die zelf met haar partij ook toetreedt tot de nieuwe coalitie van Theo Heyliger, is momenteel niet in Den Haag maar verblijft op Curaçao. Maar hij zou zich hierdoor blijkbaar erg verrast en overvallen voelen.

In Sint Maartense regeringskringen werd gisteravond gesproken van een ‘verrassingsaanval’. De aanscherping van de screening van de aankomende bewindslieden van Sint Maarten door middel van een aanwijzing van de RMR zou inhouden dat Nederland de criteria bepaalt van wat de screening zou moeten inhouden.

Het voorstel zou zijn om Nederlandse functionarissen de screening te laten uitvoeren. Het vermoeden bestaat dat de screeningseisen zodanig zijn geformuleerd dat Theo Heyliger (UP), die bij de verkiezingen in augustus als grootste uit de bus kwam, bijna onmogelijk minister- president kan worden van het Land Sint Maarten.

In de Tweede Kamer is er breed verzet tegen Heyliger als premier van het jonge Bovenwindse land. De UP-leider zou zich in het verleden schuldig hebben gemaakt aan stemmenkopen op grote schaal, iets waar ook een rechter op Sint Maarten onlangs nog een opmerking over maakte in zijn vonnis en die zich verwonderde waarom er niet tegen is of wordt opgetreden door het Openbaar Ministerie.

Heyliger kwam één Statenzetel tekort om de meerderheid van het parlement te verkrijgen. DP’er Cornelius de Weever stapte als onafhankelijk Statenlid over, wat aanvankelijk leidde tot protest van Wescot-Williams en de DP, die zich echter daarna aansloot waardoor er een brede coalitie in de startblokken staat om de regering Heyliger I te vormen.

Eerder al greep ‘Den Haag’ (de RMR) op Sint Maarten in door de gouverneur een aanwijzing te geven een integriteitsonderzoek naar het politieke bestuur te laten uitvoeren. En medio dit jaar kreeg de gouverneur van Aruba eveneens een aanwijzing, namelijk om de overheidsbegroting door te lichten.

Waarnemend Gevolmachtigde minister Josiane Fleming-Artsen van Sint Maarten zal namens premier Wescot protesteren, intern appel aantekenen, maar in de praktijk levert dat weinig op.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *