26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Bonaire.nu | Bezorgde burger maakt video voor minister Plasterk

HomeMediaAlgemeen nieuwsBonaire.nu | Bezorgde burger maakt video voor minister Plasterk


Michiel Bokhorst legt in dit filmpje duidelijk uit wat het voorstel voor grondwetswijziging voor verstrekkende gevolgen kan hebben voor Bonaire, Saba en Statia.

“Minster Plasterk en staatssecretaris Klijnsma proberen nog even snel een grondwetaanpassing door de 1e en 2e kamer te jassen om mindere rechten voor de drie Nederlandse bijzondere gemeentes Bonaire, Saba en Sint Eustatius in de grondwet te verankeren. Dat zou het einde betekenen van gelijke rechten voor alle Nederlanders. Dit is hoe het zit.”

Bron: Bonaire.nu

5 reacties

  1. Zit het Bestuur van Bonaire soms uit hun neus te vreten?
    Als de feiten liggen zoals de heer Bokhorst beweert, dan zou het Bestuur een hoop stennis moeten maken, net zolang totdat Nederland reageert.
    Meneer Bokhorst, naar u wordt niet geluisterd.

  2. Dus het is veel erger dan ik eerst dacht.. dieptreurig hoor. Toevallig hoorde ik nog van de week een paar oerdomme Curaçaoënaars, ook al zijn het mijn eilandgenoten, bij hoog en laag beweren dat Curaçao het voorbeeld van de Bonairianen dient te volgen vanwege de hoge levensstandaard dat het Bonairiaanse volk sinds de annexatie door Nederland ten deel valt.

  3. Uitstekende weergave van de werkelijkheid door de heer Bokhorst. Mevrouw Klijnsma heeft meer en meer de kenmerken van een windvaan ontwikkeld. De BES-eilanden wensten de Nederlandse Antillen in stand te houden en daarbij te horen. Curaçao en Sint Maarten wilden alleen verantwoordelijkheid voor zichzelf. Nederland moest toen in allerijl een oplossing zoeken voor de verweesde achtergebleven eilanden. De Nederlandse politiek heeft de rest van het Koninkrijk altijd meer gezien als een lastig wormvormig aanhangsel. Dit is natuurlijk onterecht, maar feitelijk helaas juist. Nederlandse politici gaan er bij voorkeur in de winter heen, beloven veel maar doen weinig. Het was voor 10-10-10 al duidelijk dat de BES-eilanden meer moesten opbrengen dan ze kregen. Zoals Folkert Jensma en Christian Pelgrim nog schreven in het NRC van 3 mei 2017: ‘Rechtsstaat fantastisch voor juristen, slecht voor burgers’. Steeds meer problemen van burgers blijven onopgelost, blijkt uit onderzoek. Dat is exact hetzelfde voor de BES-eilanden. De Nederlandse overheid wantrouwt de eigen burgers en kleedt ze uit. Grondrechten worden uitgehold, beloftes gebroken. En dan mogen wij als burgers zo’n onzorgvuldige overheid niet wantrouwen? Een overheid die met twee maten meet. Een voor de bestuurders. Premier Rutte wil niets weten van niet integere bestuurders, ook al worden ze op heterdaad betrapt (grote dikke ik). Wij schreven regelmatig over de te verwachten problemen van de BES-eilanden, lang voor 10-10-10, maar het haalde niets uit. In maart 2012 brachten wij het volgende naar voren.
    “Wat ook als een ernstige inschattingsfout wordt gezien van de Nederlandse aanpak is dat de Nederlandse ambtenaren die worden uitgezonden naar de eilanden over het algemeen niet vóóraf de taal voldoende beheersen om zich daar vloeiend in uit te kunnen drukken. Dat geldt vooral voor het Papiamento. Ook is er een pijnlijk gebrek aan kennis over de lokale wetgeving en gebruiken. Een dergelijke weinig professionele aanpak getuigt van arrogantie en is in strijd met Nederlandse houding die van vreemdelingen eist dat zij zich aanpassen aan de Nederlandse mores. Andersom is dat blijkbaar niet nodig. Europese Nederlanders die naar de BES-eilanden vertrekken zijn aldaar vreemdelingen maar zien dat blijkbaar niet zo. Iedereen moet zich aan hen aanpassen. Ook hier weer de Animal Farm-bepaling volgens het boek van George Orwell. Sommige mensen zijn meer gelijk dan anderen. De nieuwe grondwettelijke gelijkheid oogt niet bemoedigend voor de BES-eilanden. Ook zou Nederland op een meer ethisch verantwoorde wijze om moeten gaan met onderwerpen zoals abortus, euthanasie en het homohuwelijk. Verder rijzen nog de volgende brandende vragen. Zouden aanpassing van de voorzieningen en het eindmodel niet eerst moeten worden voorgelegd aan de eilandsraden of via een referendum moeten worden goedgekeurd? Dan pas zou het voorstel tot wijziging van de Grondwet naar het parlement kunnen worden gestuurd. Blijkbaar is niet voorzien in een speciale vertegenwoordiging van deze openbare lichamen in de Eerste en Tweede Kamer. Blijkbaar heeft Nederland over deze voorgenomen ingrijpende wijziging geen actieve voorlichting gegeven aan de bewoners van de eilanden en zij missen de mogelijkheid te interveniëren via een artikel 12 procedure Statuut bij de Rijksministerraad. Artikel 1 van het Statuut luidt echter hetzelfde als artikel 1 van de Grondwet. Het Statuut gaat boven de Grondwet. Moet artikel 1 Statuut dan ook worden aangepast?
    Gevolgen aantasting grondrechten
    Er is een uitgebreid samenwerkingsprotocol getekend tussen in Nederland en Aruba. Als een van de andere Caribische eilanden zich nauwer bij Nederland zou willen aansluiten, bijvoorbeeld in de vorm van een UPG, is de kans groot dat er geen sprake zal zijn van gelijkheid of gelijkwaardigheid van ingezetenen binnen het Koninkrijk. Immers als der BES-eilanden al ongelijk behandeld worden kan dat ook voor de andere eilanden. Er is dan geen enkel beletsel meer als de Grondwet al is aangepast. De eilanden met een status aparte doen er goed hun stem ook te laten horen en zich de consequenties goed te realiseren. Anders worden ze hier in een later stadium onomkeerbaar als vaststaand feit mee geconfronteerd. Deze toenemende en stilzwijgende liquidatie van grondrechten door een land dat zich laat voorstaan op ruimdenkendheid, vrijheid en gelijkheid voor zijn inwoners is beklemmend. De als verbetering verpakte verslechtering wordt als betrouwbaar, solide, correct en fatsoenlijk gepresenteerd en is het tegendeel daarvan. Het is een eeuwig en verfoeilijk edict.
    Renée van Aller en John de Vries

  4. Hoe is de verhouding tussen een modaal inkomen in Nederland en op Bonaire? Dan moet er toch ook daarmee een logische relatie met de sociale uitkeringen zijn ? ( loont werken anders nog ?).

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties