Bonden: 160 miljoen besparen bij overheid

GeldWILLEMSTAD — Overheidsbonden STSK, Sitek, STrAF, SAP, NAPB, Curatca en Abvo zien mogelijkheden voor miljoenen aan extra overheidsinkomsten, zonder dat er aan de arbeidsvoorwaarden van overheidsdienaren hoeft te worden getornd.
In het document ‘Pais Kòrsou komt over de brug’ presenteren de overheidsvakbonden voor 160,7 miljoen gulden aan besparingen.

Het document is opgesteld na de tweedaagse conferentie van Aliansa Sindikal van eind oktober. Daarin kwamen de aanwezige vakbondsleden met een serie resoluties, waardoor de regering niet aan de arbeidsvoorwaarden van het overheidspersoneel hoeft te komen.
Deze resoluties zijn inmiddels uitgewerkt.
Per ministerie wordt aangegeven welke besparingen er mogelijk zijn en hoeveel dit uiteindelijk zal bedragen.

  • Bij het ministerie van Algemene Zaken kan volgens Aliansa Sindikal een bedrag van 8 miljoen worden bespaard. Dit kan worden bereikt door het stopzetten van de huur van overbodige kantoorruimtes en door het benutten van leegstaande overheidsgebouwen.
  • Bij het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) kan een bedrag van 750.000 gulden worden verkregen door het innen van uitstaande parkeergelden van de Parking Authority Curaçao (PAC).
  • Door aanname en implementatie van de Meteowetgeving (1 miljoen),
  • het inhalen van achterstallige erfpachtafdrachten (15 miljoen),
  • het innen van erfpacht, huur en leges van bouwvergunningen van minimaal 9000 illegale woningen (9 miljoen),
  • het terugvorderen van achterstallige leges van bouwvergunningen en investeringen van de overheid in noodherstel (5 miljoen),

kunnen er volgens Aliansa Sindikal behoorlijk wat fondsen worden verkregen.
Het overlegplatform van overheidsvakbonden ziet ook ruimte bij het ministerie van Financiën.
De vakbonden menen dat door de campagne van het Belastingaccountants Bureau (BAB) voor extra controle op afdrachten van omzetbelasting, een bedrag van 60 miljoen kan worden verkregen, zo wordt in ‘Pais Kòrsou komt over de brug’ aangegeven.
Verder kan bij dit ministerie ook 70 miljoen aan extra inkomsten worden gegenereerd door de introductie van de belastingheffing op casino’s en overige kansspelen.
Hierbij maakt Aliansa Sindikal de opmerking dat op jaarbasis de omzet van legale kansspelen 200 miljoen bedraagt.
Voor illegale kansspelen is het bedrag vastgesteld op 100 miljoen.
De bonden gaan ervan uit dat de regering hierover tenminste het eerder genoemde bedrag van 70 miljoen aan belastingen kan heffen.
De overheidsbonden zitten volgende week om de tafel met de regering over de maatregelen die de overheid wil introduceren om haar personeelskosten onder controle te krijgen.
Bron: Amigoe

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *