BOO baart zorgen

Willemstad – Stichting Schoon Milieu op Curaçao (Smoc) heeft demissionair minister Jacinta Scoop-Constancia (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur om opheldering gevraagd over de situatie bij de energiecentrale BOO. Zo wil voorzitter Peter van Leeuwen van Smoc weten wat er momenteel aan de hand is bij de BOO-centrale, gezien de zware uitstoot. Zijn vragen zijn niet alleen gericht aan de minister, maar ook aan hoofd van de Milieudienst Tico Ras.

,,Wat wordt er geëmitteerd? Betreft het onder andere het huidirritatie veroorzakende Vanadium in grote hoeveelheden? Hoe staat het met de ESP’s? Zijn die nog steeds defect?”, aldus Van Leeuwen.

ESP’s zijn elektrostatische filters die de rookgassen filteren. Volgens Van Leeuwen zijn enkele filters al jarenlang defect en wordt daar nog altijd niets aan gedaan. ,,Dit mag gewoon niet, deze zwarte rook kan niet. Er komt al veel langer zwarte rook uit, maar dinsdag was het heel extreem. Bovendien verbaast het mij, omdat er zeven miljoen in de BOO is gepompt voor de revisie.”

Boo: 21-08-2012 Zwarte rook boven Curacao

Ook wil de voorzitter van Smoc weten waarom de website luchtmetingencuracao.org al dagen  uit de lucht is.

Tot slot wijst Van Leeuwen minister Scoop- Constancia en hoofd Ras er op dat eind maart, begin april vier dagen achtereen het 24-uursgemiddelde concentraties zwaveldioxide ruim boven de toegestane 365 mcg/m3 was.
Daarbij beroept Van Leeuwen zich op metingen bij Beth Chaim, gevalideerd door GGD Amsterdam. ,,Drie dagen meer dus dan toegestaan.”

 

(Redactie Knipselkrant: En de politiek zweeg.  Zwijgt zoals gewoonlijk.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *