Botika’s wachten op geld

Willemstad – De botika’s kampen wederom met geldgebrek door te late of ontbrekende betalingen van aan overheid gerelateerde instanties. Het Fonds Ziektekosten Overheidsgepensioneerden (FZOG) heeft de apotheken sinds januari niet meer betaald, bevestigt voorzitter van de Vereniging van Apothekers Eigenaren (VAE) Shaheen Elhage desgevraagd.

Het geld van de aan de overheid gerelateerde instanties waar de apotheken recht op hebben in verband met geleverde diensten, wordt gebruikt om medicijnen van te kopen. Geen geld betekent dan op de lange termijn ook geen medicijnen.

,,Diegene die de beslissingen maakt moet dan ook maar eens bewust worden dat het de bevolking is die ze met deze late betalingen raken”, meent Elhage. De FZOG heeft een flinke periode, ondanks toezeggingen aan de apotheker, niets betaald.

,,We hebben gisteren net de cheque ontvangen voor de betaling over december.” De betalingen van Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV) lopen twee maanden achter. ,,Zij hebben sinds begin maart niets meer betaald”, licht de voorzitter toe.

De derde aan de overheid gerelateerde instantie waar de botika’s mee te maken hebben is de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Elhage: ,,Deze doen steeds een voorschot van 90 procent. Dat betekent dat we 10 procent niet krijgen. Ook dit moet weer verrekend worden.”

De apotheken ondervinden al gevolgen van de te late en ontbrekende betalingen. ,,Er zijn weer leveranciers die een aantal botika’s weer op contant afrekenen hebben gezet”, vertelt de voorzitter. Dit gebeurt pas als de rekeningen leeg zijn.

Elhage: ,,Sinds 15 mei is er nieuwe weten regelgeving gekomen omtrent import en importeurs. Hierdoor zijn ze veel minder coulant.” De gevolgen zullen volgens hem dan ook sneller voelbaar zijn voor de bevolking.

Bron: Antiliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *