‘Bouterse en Wijdenbosch bij omkoping Ballast Nedam’

Het bedrijfslogo wappert op een vlag bij het hoofdkantoor van Ballast Nedam in Den Haag.  Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Het bedrijfslogo wappert op een vlag bij het hoofdkantoor van Ballast Nedam in Den Haag.
Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

PARAMARIBO – Het Nederlandse bouwbedrijf Ballast Nedam betaalde vanaf 1997 in termijnen 34 miljoen gulden aan steekpenningen om de bruggen over de Surinamerivier en Coppenamerivier te mogen bouwen. Het geld zou onder meer overgemaakt zijn naar toenmalige president Jules Wijdenbosch en diens toenmalige adviseur van staat Desi Bouterse – nu president. Dat bevestigen verschillende anonieme bronnen aan NRC Handelsblad.

Advertentie

Al vanaf het gunnen van de opdracht in 1997 gaan er geruchten over omkoping door Ballast Nedam in Suriname. Het bedrijf schikte al voor 17,5 miljoen euro in Nederland met het Openbaar Ministerie om een rechtszaak te voorkomen. De lezing toen was dat het om omkoping ging voor infrastructurele werken in Saoedi-Arabië.

In dezelfde zaak schikte het accountantsbureau KPMG voor 7 miljoen euro. Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt nu dat die schikkingen ook Suriname betroffen.

“De zaak is nog niet gesloten. Er lopen nog zware onderhandelingen tussen het OM en de toenmalige financieel adviseur van Ballast Nedam in Suriname, Rob A”, zegt diens advocaat Gerard Spong, volgens de krant. Rob A. wordt door het OM in Nederland beschuldigd van witwassen. Spong verwacht ook in deze zaak snel een schikking.

Het OM wil in een reactie niet meer zeggen dan dat het om betalingen aan “buitenlandse agenten” gaat. Wel zegt een woordvoerder dat het “in het algemeen” vaker gebeurt dat meerdere feiten in één schikking worden afgehandeld. Ballast Nedam laat weten dat “deze meer dan tien jaar oude zaak” met de schikking eind 2012 voor het bedrijf is gesloten. KPMG wil niets zeggen over “aard of herkomst” van de buitenlandse betalingen.

Bron: dwtonline.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *