Braindrain in Venezuela

venezuela-protesten

Braindrain in Venezuela als gevolg van de extreme politisering

CARACAS — Venezolaanse universiteiten merken een toename in het aantal aanvragen voor gewaarmerkte diploma’s van afgestudeerden die willen emigreren. Amalio Belmonte, werkzaam op het secretariaat van de Universidad Central in de hoofdstad Caracas, zegt dat hij tegen beter weten in probeert ze te overtuigen om te blijven. Dat meldt La Chispa.

“Er vindt een braindrain plaats. De meeste vertrekken om geldige redenen. Mijn dochter is na haar studie Audiovisual Production naar Miami gegaan. De politiek biedt afgestudeerden geen toekomst. Men kijkt neer op intellectuele vaardigheid en sociale stijging en denkt dat armoede deugdzaam is.”

Naast de politieke verschillen dragen de angst te worden ontvoerd of overvallen, een tekort aan basisartikelen en een ongunstig ondernemers- en onderzoeksklimaat bij aan de braindrain.

De uittocht van academisch geschoolden is geen nieuw fenomeen, zegt Iván De La Vega, socioloog aan de Universiteit Simón Bolívar in Caracas.

“De braindrain begon eind jaren tachtig als gevolg van de economische crisis, maar nam toe met komst van Chávez als president. Zo ontsloeg hij na zijn aantreden bijna 24.000 ingenieurs bij olie- en energiebedrijven. Naarmate de politieke verdeeldheid en de economische crisis toenamen, groeide ook de uittocht.”

Na de verkiezingsoverwinning van Chávez in 2005 is het vertrek onder academici toegenomen. In 2005 vertrok ook Vladimiro Mujica. Voor zijn vertrek was hij hoofd van de chemieafdeling van Universidad Central en voorzitter van een instituut dat nieuwe toepassingen bedenkt voor aardolie. Daarnaast schreef hij columns waarin hij zijn afkeer van Chávez niet verborg.

Tegenwoordig woont Mujica in de VS waar hij geneeskundige toepassingen bedenkt voor nanotechnologie.

“Voor 2000 had ik geen behoefte te vertrekken. We hadden goede onderzoekers en geld. Maar de extreme politisering van de laatste tien jaar heeft de samenleving verscheurd.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *