Brandbrief over situatie studieschuld

Archief Foto

Archief Foto


Willemstad – Marilyn Alcalá-Wallé heeft in een brandbrief naar de Vertegenwoordiging van Nederland op het eiland met klem om een onderhoud gevraagd om te praten over de problemen die ex-studenten hebben om hun studieschuld aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs, red.) af te lossen.


Dat heeft Alcalá-Wallé gisteren tegenover deze krant verklaard.

,,We zijn al heel lang bezig met een project om naar oplossingen te zoeken voor de terugbetalingsproblematiek aangaande studieschulden bij DUO.
Met name het gebrek aan de verzochte ondersteuning door middel van een steunpunt hier te lande, wat Nederland daar wel kent, met als gevolg daarvan het gebrek en gemis aan juiste informatie”, zo staat in de brief vermeld.

De situatie onder de circa 800 ex-studenten is van dien aard dat voor sommigen de maat nu vol is, zo laat Alcalá-Wallé weten.

,,Enkele ex-studenten willen nu met hun verhaal in de publiciteit treden”

, zo laat Alcalá-Wallé weten, die middels een naar haar vernoemde stichting de belangen van de studenten met aflossingsproblemen behartigt.
Die groep heeft van haar het advies gekregen om de publiciteit niet te zoeken omdat ze daarmee de zaak geen goed doen.
De brief volgt nadat er deze week bij de rechtbank een paar zaken dienden tegen studenten die problemen hebben om hun studieschuld af te lossen.
Volgens Alcalá-Wallé zijn er gevallen bekend van oud-studenten die gedagvaard worden terwijl ze de schuld hebben afgelost en daar ook de bewijzen van hebben.

,,Het gebeurt ook dat de voormalige studenten gedagvaard worden terwijl ze een betalingsregeling hebben getroffen.”

De stichting heeft vergeefs bij DUO aangeklopt om een steunpunt hier op Curaçao op te zetten waar de ex-studenten terechtkunnen met vragen over de openstaande schuld.
Via dat steunpunt zouden zij een maandelijkse incasso voor aflossing van de studieschuld in Curaçaose guldens kunnen regelen.
Alcalá-Wallé was teleurgesteld op het moment dat DUO, ondanks het grote aantal oudstudenten op Curaçao, op Bonaire met een pilotproject van start ging.

,,Curaçao heeft het grootste aantal ex-studenten en wij hebben ons al die tijd hard gemaakt om hier een steunpunt te krijgen. Bonaire heeft er niet om gevraagd maar krijgt nu wel een pilotproject.”

Indien het project op Bonaire succesvol blijkt dan is er de mogelijkheid dat het in 2015 op Curaçao geïntroduceerd kan worden.
In de tussentijd krijgen de voormalige studenten die niet betalen met deurwaarders en rechtszaken te maken, zo stelt de ex-politica.
Bron: Antiliaans Dagblad

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *