Buurtbewoners moeten verlengstuk politie worden

Minister Navarro was net als zijn andere collega’s van het kabinet Asjes ook aanwezig bij de viering van de Dia di Kòrsou bij Fort Amsterdam, waar hij met diverse burgers sprak over zijn zorgen en plannen.

Minister Navarro was net als zijn andere collega’s van het kabinet Asjes ook aanwezig bij de viering van de Dia di Kòrsou bij Fort Amsterdam, waar hij met diverse burgers sprak over zijn zorgen en plannen.

WILLEMSTAD — Buurtbewoners moeten de ogen en oren worden van de politie, om de criminaliteit op het eiland op een effectieve manier te kunnen bestrijden. Dat vindt minister van Justitie Nelson Navarro (Pais).

Wijken moeten ook beter georganiseerd zijn om dit te kunnen bereiken, aldus de minister onlangs tijdens het radioprogramma Bario pa Bario. Er wordt al gericht gewerkt aan het verbeteren van de situatie in wijken met betrekking tot de criminaliteit en de autoriteiten hebben ook al een beter beeld over welke plekken meer controles vereisen, de zogenoemde hotspots. Maar de buurtbewoners moeten zelf ook een verlengstuk worden van de politie, meent de minister.

Navarro is zich er wel van bewust dat burgers minder vertrouwen hebben in het politiekorps KPC vergeleken met vroeger, maar verzekert dat hieraan hard wordt gewerkt. De minister gaf begin dit jaar al aan een strijd te zijn begonnen tegen corrupte agenten. Zijn uitlatingen schoten bij de agent en bij Statenlid Gilmar Pisas (MFK) in het verkeerde keelgat. Pisas beweerde dat deze uitlatingen demotiverend zijn voor de agenten. Navarro benadrukt echter dat er enkele rotte appels zijn binnen het KPC die voor veel problemen zorgen en dat de corruptie die hierdoor ontstaat, de veiligheid van de bevolking belemmert. Het kan wat langer duren voordat ze allemaal uit het korps zijn verwijderd, zegt Navarro, maar het proces hiervoor, om het verkeerde beeld van het korps te doen veranderen, is in volle gang.

Echter, niet alleen het wantrouwen in de politie belemmert de strijd tegen de criminaliteit, aldus de minister. Ouders die hun voortvluchtige kinderen helpen met een schuilplek en burgers die weten waar de door de politie gezochte criminelen zich bevinden en dat niet doorgeven, dragen ook bij aan de criminaliteit.

Tevens vinden er verschuivingen plaats, door de goede resultaten die de actie ‘Ta Basta Awor’ boekt, zegt de minister. Criminelen trekken steeds meer de wijken in om bejaarden en andere kwetsbare burgers te overvallen en richten zich ook steeds meer op bedrijven die meer afgelegen liggen, maar ook op toeristen. Dit laatste beschouwt de minister als een aanval op de economie van het land.

Daarom is het volgens de minister zeer belangrijk dat buurtbewoners alerter worden en direct de autoriteiten inschakelen om de criminaliteit zo effectief mogelijk de kop in te drukken.

Verder liet hij doorschemeren dat de strijd van voorgaande overheden tegen de criminaliteit veel te wensen overliet. Het bewijs hiervoor is volgens de minister, de gemiddelde leeftijd van gedetineerden die in de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou opgesloten zitten. Zo bestaat de grootste groep van de gevangenispopulatie uit jongeren tussen de 18 en 30 jaar. Het kabinet Asjes werkt wel hard aan preventie, aldus de minister. Dit, door middel van een nationaal plan, om te voorkomen dat de jongeren van deze generatie het criminele pad opgaan. Hij benadrukt echter dat de overheid deze strijd niet alleen aankan.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Buurtbewoners moeten verlengstuk politie worden

  1. Prima, maar als er dan gebeld wordt dan moet wel de telefoon worden opgenomen, en niet zoals nu dat er nergens gehoor te krijgen is !! Als we daar nu eens mee beginnen !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *