CAH: Met GOL kans laten liggen

charles cooperWillemstad – Curaçao heeft een grote kans laten liggen om als een hub te dienen voor de Braziliaanse luchtvaartmaatschappij GOL. Met name ex-minister Charles Cooper (MAN) van Verkeer heeft de mogelijkheden niet benut.

Zo luidt de reactie vanuit overheids- nv Curaçao Airport Holding (CAH) op een communiqué dat MAN-lid Giovanni Atalita eerder deze week op persoonlijke titel uitstuurde waarin hij aangeeft dat Curaçao heeft zitten ‘slapen’ en wel erg goed is in ‘bla bla bla’ maar geen besluiten kan nemen. Daarmee suggereert Atalita dat de zittende regering Asjes (PS/PAIS/PNP/Sulvaran) dit valt te verwijten.
Diverse kranten en andere media namen dit bericht van Atalita integraal over.
Het Antilliaans Dagblad vroeg CAH om een toelichting.
De conclusie is ongeveer hetzelfde als die van de schrijver van het communiqué: het is aan Curaçao zelf te wijten dat GOL uiteindelijk niet koos voor luchthaven Hato, maar voor Santo Domingo.
Alleen stelt de Airport Holding dat het met name de partijgenoot van Atalita was, toenmalig MAN-leider Cooper, dat de hub van het Braziliaanse GOL er niet kwam.
Tot twee keer toe zou de partij van Cooper, en dus ook die van Atalita, tegen pogingen van GOL om zich hier te vestigen hebben gestemd, omdat dit een te grote negatieve impact zou hebben op de lokale luchtvaartmaatschappijen, in het bijzonder Insel Air.
De eerste toenadering dateert volgens van CAH verkregen informatie al van 2007.
In dat jaar werd GOL benaderd met het voorstel om op Curaçao een hub op te starten tussen enerzijds Zuid-Amerika en anderzijds Noord-Amerika.
Dit ketste in 2009 af nadat er forse kritiek zou zijn gekomen van de zijde van Insel, dat te kennen zou hebben gegeven de deuren te zullen moeten sluiten als GOL zou komen.
GOL zou toen hebben verklaard het voltallige personeel van Insel Air over te zullen nemen als het Curaçaose vliegbedrijf inderdaad zou worden benadeeld, want de hub zou sowieso zo’n 500 banen scheppen.
Maar in die tijd speelde vooral ook dat er sprake moest zijn van ‘effective ownership’, een conditie waar GOL niet aan kon voldoen, hoewel het plan was om in de lokale luchthaven zo’n 100 miljoen dollar te investeren (later zou Dutch Antilles Express, DAE, wel volledig in handen komen van de buitenlander Nelson Ramiz; dit voornemen ging niet door omdat Ramiz DAE nooit levensvatbaar kon maken en de maatschappij ging drie maanden geleden zelfs failliet).
In 2010 werd de draad weer opgepakt en vonden nieuwe besprekingen plaats met GOL; weer over een hub, maar dan op een andere manier die dan wel mogelijkheden zou bieden.
In dat verband bezocht een GOLdelegatie zowel in 2011 als in 2012 Curaçao en werd onderhandeld met toenmalig minister Nasser El Hakim (MFK) van Economische Ontwikkeling. Volgens CAH wierp deze ronde evenmin vruchten af, omdat het juist de MAN-minister Cooper van Verkeer in het kabinet Schotte (MFK/PS/MAN) was die geen mandaat gaf om een bilaterale overeenkomst te tekenen die voor GOL noodzakelijk was om de hub-operatie op Curaçao op te tuigen.
Op dat moment was al bekend, aldus de Airport Holding, dat GOL ook reeds in gesprek was met zowel Caracas (Venezuela) als Santo Domingo (Dominicaanse Republiek).

,,Dus there’s no need to cry over spilled milk! Het is onze eigen schuld!”.

Het is Santo Domingo geworden.
Volgens verkregen informatie zou GOL al zijn begonnen met vijf vluchten per week van en naar São Paulo en ook vijf wekelijkse verbindingen van en naar Rio de Janeiro, die dan na Santo Domingo doorvliegen naar Miami of Orlando.

Bron: Antiliaans Dagblad

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *