Cameratoezicht wordt PPP-project

cameratoezicht

Cameratoezicht wordt PPP-project

WILLEMSTAD — Het project cameratoezicht zal via een public private partnership (PPP) gefinancierd worden. Dat maakte minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) tijdens het debat over de conceptbegroting 2015 over Justitie, bekend.

Dat deed hij op vragen en opmerkingen van MFK-Statenlid Gilmar ‘Pik’ Pisas. Zo wilde Pisas weten of het niet gevaarlijk is om een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met een extern bedrijf, in dit geval het Chinese bedrijf Inspur Group Ltd., voor cameratoezicht op het eiland.

Minister Navarro onderstreepte dat de overheid inderdaad de financiering van dit project goed moet onderhandelen, maar benadrukte dat er geen sprake is van gevaar. Het monitoren van deze camera’s zal onder regie van het lokale politiekorps KPC zelf geschieden, benadrukte de minister verder.

Navarro had eerder al gemeld zelf een voorkeur te hebben voor een PPP-project. Hij is tevens dit jaar al gestart met gesprekken met de private sector om camera’s in Punda en Otrobanda te plaatsen.

Deze camera’s zullen dus voor een groot deel door de private sector gefinancierd worden. De Chinese autoriteiten zijn bovendien bereid om dit project eventueel mede te bekostigen.

Voor dit traject zijn er onderhandelingen gaande voor de implementatie van een infrastructuur die in China is ingevoerd met de autoriteiten en ondernemers van dat land. Daarbij zullen alle digitaal te koppelen, van zowel privé- als overheidssystemen, binnen één netwerk onder toezicht worden gehouden ter bestrijding van criminaliteit.

Zoals bekend is het de planning dat de camera’s nog eind dit jaar geïnstalleerd worden in de binnenstad. Nadien zullen mogelijkheden om camera’s in andere wijken te plaatsen worden geëvalueerd.

De implementatie van deze maatregel zal wel meer tijd in beslag nemen dan gepland, herhaalde Navarro tijdens het debat. Hij betreurt het dat de bureaucratie bij lokale overheidsinstanties dergelijke projecten nog wat belemmeren. Zo werd de Memorandum of Understanding (MoU) twee maanden later dan gepland, ondertekend.

Het installeren van de camera’s hoeft echter niet veel tijd in beslag te nemen, aldus minister Navarro. Het lijkt een zeer groot project, maar het Chinese bedrijf is gewend aan installaties in grote steden, zoals bijvoorbeeld Shanghai dat ruim 24 miljoen bewoners heeft. De installatie is dus op zich geen probleem. Wel moet men bij het installeren van de camera’s rekening houden met de privacywetgeving die op het eiland geldig is, benadrukte Navarro.

Dit project moet hoe dan ook de bevoegde autoriteiten helpen met het vergaren van de nodige informatie ter preventie van criminaliteit, aldus de minister.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *