30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

CAP drijft Insel in nauw

HomeMediaCAP drijft Insel in nauw

Directie negeert ultimatum; morgen gewoon vluchten

InselAir logoWillemstad – De strijd tussen Curaçao Airport Partners (CAP) en luchtvaartmaatschappij Insel Air is hoog opgelopen. ,,Wat er ook met Insel Air gebeurt, het is veroorzaakt door Insel zelf, niet door CAP”, zo laat CAP weten.

Advertentie

Insel Air-directeur Edward Heerenveen geeft aan het door CAP gestelde ultimatum te zullen negeren en morgen gewoon te zullen vliegen.

,,Onze vliegtuigen gaan hoe dan ook de lucht in”

, reageert hij tegenover deze krant op de brief van CAP waarin de luchtvaartmaatschappij een ultimatum wordt gesteld: als Insel voor morgen het verschuldigde bedrag van zo’n één miljoen dollar niet overmaakt, mag de luchtvaartmaatschappij niet meer vliegen.
In de afgelopen jaren zou Insel Air een schuld bij CAP hebben opgebouwd door niet aan de financiële verplichtingen te voldoen die worden gesteld aan het gebruik van de luchthavenfaciliteiten.

,,Dit aanhoudende plichtsverzuim heeft CAP verschillende jaren aan financiële risico’s blootgesteld die veel groter zijn dan welk bedrijfsrisico dan ook dat acceptabel gevonden zou kunnen worden.”

Vorige week werd de laatste brief van CAP aan Insel Air gestuurd.

,,De laatste brief in een serie van vele”, zo laat Peggy Croes, de chief commercial officer (cco) van CAP tegenover deze krant weten.

,,In het verleden zijn er verschillende andere brieven uitgestuurd naar Insel Air om hen op de hoogte te stellen van de situatie. Jullie hebben er alleen niet van geweten, omdat wij ervoor hebben gekozen niet naar buiten te treden met deze informatie.”

In de brief wordt Insel Air – wederom – op de hoogte gesteld van een schuld die is opgebouwd.
CAP geeft de maatschappij daarin een week de tijd – tot morgen – om het verschuldigde bedrag te betalen.
Als dit niet gebeurt, wordt het Insel verboden om nog te vliegen vanaf Hato.

Heerenveen: ,,CAP heeft het steeds over de brieven die ze naar ons hebben gestuurd, maar ze reppen met geen woord over onze brieven naar de organisatie. We hebben acht jaar lang een relatie met CAP en hoewel alle andere luchtvaartmaatschappijen incentives krijgen om nieuwe routes te ontwikkelen, worden wij hierbij buitengesloten.”

Volgens de directeur van Insel zijn aan het bedrijf in het verleden deze incentives beloofd, maar kwam CAP later met ‘trucjes’ en zouden lokale luchtvaartmaatschappijen hier niet voor in aanmerking komen. ,,Onvoorstelbaar”, reageert Heerenveen boos.

,,Onze brieven naar CAP gingen hier ook over; waarom CAP denkt dat het hanteren van zo’n discriminerende policy ethisch en juridisch kan. Dit is toch niet goed te praten?”

Volgens CAP voldoet Insel aan twee vereisten niet om incentives te krijgen.
Zo stelt CAP als voorwaarde dat de luchthavenbelasting bij de ticketprijs is inbegrepen en ook wordt als eis gesteld dat er geen openstaande schulden bij CAP zijn.

,,Dit hebben we Insel meerdere keren laten weten, maar ze hebben nooit aan de voorwaarden voldaan.”

Al enige tijd betaalt Insel de kosten aan CAP vooraf, ‘prepaid’, stelt Heerenveen.
Elke week wordt er 50.000 dollar overgemaakt op de rekening van CAP.

,,De laatste keer dat we hebben betaald, is vorige week vrijdag en komende vrijdag wordt dit bedrag weer overgemaakt”, zo laat hij weten.

,,Het geld waar nu door CAP naar wordt verwezen, is een ander bedrag; van een periode daarvoor.
Maar dat betaal ik niet zolang wij het geld van de incentives, waar wij recht op hebben, niet krijgen.”

De dreiging namens CAP dat Insel woensdag de lucht niet in kan gaan als het bedrag van ongeveer een miljoen dollar niet is overgemaakt, heeft volgens Heerenveen geen poot om op te staan.

,,Ze kunnen me niet tegenhouden. Ik heb toch betaald? Op basis waarvan willen ze me tegenhouden? Ze hebben aangegeven dat we van tevoren moeten betalen. Dat heb ik ook steeds gedaan. Mijn vliegtuigen zullen woensdag hoe dan ook opstijgen.”

Niet zelfde als DAE
Volgens Heerenveen is de situatie waarin Insel Air op het moment verkeert, helemaal niet te vergelijken met die van de vorig jaar augustus failliet verklaarde luchtvaartmaatschappij DAE.

,,We hebben onze zaken goed voor elkaar”, zo laat de directeur van Insel Air weten.

,,We hebben genoeg andere inkomsten, maar ik weiger als enige alles te betalen, terwijl anderen dit niet doen.”

De directeur van Insel Air is totaal niet te spreken over de handelwijze van CAP en ziet dan ook geen heil in het samen aan tafel zitten.

,,Als iemand me een brief schrijft waarin ik word bedreigd, dan weet ik het ook niet hoor.”

Vooralsnog heeft Insel Air geen advocaat in de arm genomen om de zaak tegen CAP te bevechten. Heerenveen gaat er nog steeds van uit dat zijn vliegtuigen morgen gewoon kunnen opstijgen.

Aanpak CAP slecht voor economie’

De aanpak van ‘monopolist’ CAP werkt contraproductief voor het toeristen- en passagiersverkeer van Hato en is dus slecht voor de benodigde airlift en zal leiden tot een negatieve economische ontwikkeling voor Curaçao, vindt Insel Air. Niet alleen vindt Insel dat de luchthaven ‘discrimineert’, door Insel de incentives voor het aanboren van nieuwe vliegroutes te onthouden, ook wijst de maatschappij erop dat eenzijdig, niet transparant en tegen de ICAOrichtlijnen in de tarieven met gemiddeld 100 procent zijn opgetrokken. De Passenger Facility Charge ging van 22,50 naar 39 dollar (+75 procent); de Transfer Fee van 0, naar 3 en toen 6 dollar (+200 procent); de Landing Fee van 219 naar 439 dollar (+100 procent); de huur (+25 procent). Samen met fors duurdere air traffic control voor Bonaire (van 0 naar 353 dollar) zijn Insels operationele kosten verdubbeld. Insel is naar eigen zeggen de belangrijkste aanbieder van airlift. Na verhoging van de tarieven verdient CAP, uit investeringen en ontwikkelingen opgebracht door de aandeelhouders van Insel en ‘met negatieve steun’ van de luchthavenoperator, meer dan 1,8 miljoen gulden per maand; 22 miljoen per jaar. CAP zelf klaagt over ‘weinig tot geen’ rendement.

bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties